Irak

Izvor: Wikipedia
Republika Irak
          
الجمهورية العراقية
(Al-Jumhuriyah Al-Iraqiyah)
Zastava Grb
GesloAllahu Akbar (arapski: Bog je velik)
Državna himna: "Mawtini"
Glavni grad Bagdad
Službeni jezici arapski i kurdski
Vođe
 -  Predsjednik Jalal Talabani
Uspostava Od Ujedinjenog Kraljevstva 3. listopada 1932.
Površina
 -  Ukupno 437,072 km2 (57.)
 -  Voda (%) 1.1
Stanovništvo
 -  Popis iz 2004  25,374,691 (44.)
 -  Gustoća 59/km2
Valuta irački dinar
Vremenska zona +3
Pozivni broj +964
Web domena .iq
(1) Izvan upotrebe

Republika Irak je država u jugozapadnoj Aziji. Obuhvaća područje Mezopotamije između rijeka Eufrat i Tigris i susjedna planinska i pustinjska područja. Na jugoistoku kratkom obalom (58 km) izlazi na Perzijski zaljev. Na jugu graniči s Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, na zapadu s Jordanom i Sirijom, na sjeveru s Turskom i na sjeveru i istoku s Iranom.

Stanovništvo Iraka etnički je i vjerski heterogeno, iako je Islam najzastupljenija religija i pripada mu više od 95% stanovništva. Tri dominantne zajednice su Arapi-šijiti (oko 60% stanovništva), Arapi-suniti (oko 20%) i Kurdi (oko 15%).

Historija[uredi - уреди]

Glavni članak: historija Iraka

Nakon što je vojnom akcijom srušen režim dotadašnjeg predsjednika Saddama Huseina Irak se od travnja 2003. do lipnja 2004. nalazio pod okupacijom međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a. Dana 28. lipnja 2004. vlast je predana privremenoj iračkoj vladi koja je 30. siječnja 2005. provela izbore za Prijelaznu skupštinu. Američke, britanske i snage nekoliko drugih zemalja i dalje su u velikom broju prisutne u Iraku i bore se protiv iračkih gerilaca koji se protive okupaciji i teže ka stvaranju islamske države.

Iračko gospodarstvo se temelji na proizvodnji nafte. Proizvodnja nafte trenutno je ograničena zbog oštećenja infrastrukture za ekstrakciju i transport i nesigurnosti u zemlji.

Provincije u Iraku[uredi - уреди]

Irak je podijeljen u 18 provincija (arapski: muhafadhat, jednina - muhafadhah, kurdski: پاریزگه Pârizgah). Provincije se dalje dijele u distrikte - qadhas.

 1. Baghdad
 2. Salah ad Din
 3. Diyala
 4. Wasit
 5. Maysan
 6. Al Basrah
 7. Dhi Qar
 8. Al Muthanna
 9. Al-Qādisiyyah
 1. Babil
 2. Karbala
 3. An Najaf
 4. Al Anbar
 5. Ninawa
 6. Dahuk
 7. Arbil
 8. At Ta'mim (Kirkuk)
 9. As Sulaymaniyah
IraqNumberedRegions.png