Ujedinjeni Arapski Emirati

Izvor: Wikipedia
Ujedinjeni Arapski Emirati
                    
الإمارات العربيّة المتّحدة
(Al-Imārāt al-ʿArabīyâ al-Muttaḥidâ)
Zastava Grb
Državna himna: "Tahiat Alalam"
Glavni grad Abu Dabi
Službeni jezici arapski
Vođe
 -  Predsjednik Kalifa bin Zayed al-Nahayan
Uspostava Od Ujedinjenog Kraljevstva 2. prosinca 1971.
Površina
 -  Ukupno oko 75.000 km2 (oko 115.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2013  9.205.651 (139.)
 -  Gustoća 46/km2
Valuta UAE dirham
Vremenska zona +4
Pozivni broj +971
Web domena .ae

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na obali Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva. Nalaze se na istoku Аrapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji. Graniče na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na istoku s Omanom. Sastoje se od sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Qaiwain.

Zemljopis[uredi - уреди]

Pješčana pustinja zauzima većinu zemlje, s planinama na sjeveroistoku (najviši vrh Yibir u gorju Hajar, 1.527 m). Duž obale se nalaze slane ravnice (sabkah).

Povijest[uredi - уреди]

Stanovnici područja današnjih UAE krajem 18. i početkom 19. stoljeća napadali su britanske brodove u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu. Britanski imperij odgovorio je 1819. i nizom ugovora stavio države jugoistoka Arapskog poluotoka pod svoju kontrolu, preuzimajući obranu i vanjsku politiku, a ostavljajući unutarnje uređenje uglavnom nedirnutim.

Nakon britanskog povlačenja 1971. Katar i Bahrein odlučili su se za potpunu neovisnost, a ostalih sedam emirata za ujedinjenje.

Prvo desetljeće neovisnosti proteklo je u znaku borbe dvaju najvećih emirata, Abu Dabija i Dubaija oko stupnja centralizacije. Godine 1979. postignut je dogovor o podjeli najviših funkcija u zemlji prema kojem mjesto predsjednika zauzima emir Abu Dabija, a premijera emir Dubaija.

Nakon zaoštravanja političkih prilika u regiji početkom 80-ih Emirati su se približili zemljama Zapada, osobito SAD-u, iako nisu bezrezervno podržali napad na Irak 2003.

Stanovništvo[uredi - уреди]

Samo oko 25% stanovnika su državljani UAE, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom. Državljani su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, iako ima i Šijita.

Gospodarstvo[uredi - уреди]

Od 60-ih godina temelj gospodarstva Emirata čini proizvodnja nafte. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U posljednja dva desetljeća porastao je značaj ne-naftnog sektora, osobito trgovine, financija, industrije i turizma. BDP je u 2004. bio 25.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Ujedinjeni Arapski Emirati koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.