Jordan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Jordan (razvrstavanje).
Hašemitska Kraljevina Jordan
المملكة الأردنّيّة الهاشميّة
Al-Mamlakâ al-Urdunnīyâ al-Hāšimīyâ
Zastava Grb
Državna himna: "As-salam al-malaki al-urdoni"
Glavni gradAmman
Službeni jezici arapski
Vođe
 -  Kralj Abdullah II.
Uspostava Od Lige naroda 25. svibnja 1946.
Površina
 -  Ukupno 92,300 km2 (110.)
 -  Voda (%) 0.01
Stanovništvo
 -  Popis iz 2002  5.153.378 (107.)
 -  Gustoća 48/km2
Valuta jordanski dinar
Vremenska zona +2
Pozivni broj +962
Web domena .jo

Jordan, službeno Hašemitska Kraljevina Jordan je država na Bliskom istoku u jugozapadnoj Aziji. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more, graniči na zapadu s Izraelom i područjem Zapadne obale, na sjeveru sa Sirijom, na sjeveroistoku s Irakom i na jugu i istoku sa Saudijskom Arabijom.

Povijest Jordana nakon osamostaljenja obilježena je pokušajima balansiranja između strana u izraelsko-palestinskom sukobu. Iako je podržavao težnju Palestinaca za neovisnom državom, Jordan je pod vodstvom kralja Huseina (na vlasti 1953. - 1999.) održavao dobre odnose i s državama Zapada, a 1994. potpisan je mirovni ugovor s Izraelom.

Istočni i južni dio zemlje je dio Sirijske pustinje. Na zapadu se nalazi Jordanska rasjedna dolina kroz koju protječe rijeka Jordan i ulijeva se u Mrtvo more čija je obala (−417 m) najniža točka na površini Zemlje. Planinska područja odvajaju ovu dolinu od pustinje na istoku.

Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. U Jordanu živi oko 1,7 mil. palestinskih izbjeglica koji uglavnom imaju jordansko državljanstvo.

Nakon dugogodišnje gospodarske ovisnosti o inozemnoj pomoći, izvozu fosfata i potaše te doznakama iseljenika, Jordan je u posljednjih desetak godina krenuo putem reformi i slobodne trgovine. Dugoročni gospodarski rast ovisit će o održanju regionalne stabilnosti.

Gradovi[uredi | uredi kod]