Mrtvo more

Izvor: Wikipedia
Mrtvo more
DeadSea1.JPG
U Mrtvom moru čovek ne može potonuti
Lokacija
Države  Izrael
 Jordan
Hidrografija
Površina 810 km²
Aps. visina –427 m
Dužina 67 km
Širina 16 km
Dubina 330 m
Hidrologija
Pritoke Jordan

Mrtvo more (heb. ים המלח‎, arap. البحر الميت‎) je jezero na Bliskom istoku koje se uobičajeno naziva morem. Važi za najslanije more na svetu. Sa svojim salinitetom od 30%, oko devet puta većim od saliniteta obične morske vode, u njemu život ne postoji, osim vrlo otpornih mikroorganizama - bakterija. Njene obale dele Izrael i Jordan i ima pritoku, reku Jordan. Dugačko je oko 67 kilometara i široko do 18 kilometara. Mrtvo more je i najveća depresija u svetu (najmanja nadmorska visina kopna) a vodena površina je na -422 metara nadmorske visine i dalje opada. Najveća dubina Mrtvog mora je 330 metara.

Voda[uredi - уреди]

Voda Mrtvog mora je prilično topla, pa „zagrevanje“ nije potrebno. Pošto je voda vrlo slana ima veliku gustinu. Gornjih 35 metara ima salinitet od 300 do 400 promila i temperaturu između 19 °-{C}- i 37 °-{C}-. Tako je nemoguće ući u vodu do vrata, jer se telo diže iznad vode čim je čovek u vodi u visini grudi, niti otvoriti oči u vodi.

Zdravlje[uredi - уреди]

Plivanje je neobično

Voda je zbog saliniteta vrlo lekovita. Pri izlasku iz vode, telo ostaje prekriveno debelim slojem soli, koja blagotvorno deluje na kožu. Na dnu leži i glina kojom se maže radi zdravlja.