Bliski Istok

Izvor: Wikipedia
Bliski Istok

Bliski istok je naziv za zemlje jugozapadne Azije koje se nalaze zapadno od Afganistana, Pakistana i Indije. U kulturnom smislu on označava zemlje jugozapadne Azije i sjeveroistočne Afrike u kojima prevladava islamska kultura.

Termin Bliski istok obično koriste arheolozi i povjesničari kada govore o regiji koja obuhvaća Levant (moderni Izrael, Palestina, Jordan, Sirija i Libanon), Malu Aziju (moderna Turska), Mezopotamiju (Irak i istočna Sirija) i iransku visoravan (Iran, Afganistan i zapadni Pakistan). Alternativni termin Srednji istok koriste više novinari i komentatori, dok ga arheolozi i povjesničari ne koriste zbog njegove neodređene prirode. Alternativni ne-eurocentrični termin koji se pojavio tijekom nedavnih godina i koji tek treba steći raširenu uporabu je 'jugozapadna Azija'.

Iako je dio afričkog kontinenta, Egipat se općenito smatra dijelom bliskoistočne regije. On se ubraja u ovu regiju zbog značajnih interakcija koje je imao s ostalim bliskoistočnim državama kroz antička, srednjovjekovna i moderna vremena.

Više informacija[uredi - уреди]