Portugal

Izvor: Wikipedia
Republika Portugal
República Portuguesa
Zastava Grb
Državna himna: "A Portuguesa"
Glavni grad Lisabon
Službeni jezici portugalski
Vođe
 -  Predsjednik Aníbal Cavaco Silva
Uspostava 1095.
Površina
 -  Ukupno 92,391 km2 (109.)
 -  Voda (%) 0,5
Stanovništvo
 -  Popis iz 2004  10.524.145 (75.)
 -  Gustoća 114/km2
Valuta euro 1)
Vremenska zona
UTC +1 ljeti
Pozivni broj +351
Web domena .pt
1) Do 1999. portugalski escudo

Portugalija/Portugal (Portugalska Republika, portugalski: República Portuguesa) je republika na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi, i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Portugija se graniči sa Španijom ne severu i istoku, a na Atlantski okean izlazi na zapadu i jugu. Osim toga, u sastav Portugalije ulaze dva arhipelaga u Atlantiku, Azori (Açores) i Ostrva Madeira.

Portugalija je iskusila konstantan protok različitih civilizacija tokom proteklih 3100 godina. Iberijici, Tartesijanci, Kelti, Feničani i Kartaginjani, Grci, Rimljani, Germani (Suevi i Vizigoti) i Mauri su sa svojim kulturama ostavili traga u ovoj zemlji. Ime Portugalija, samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lepa luka", ili čak mešavine keltskog i latinskog, ili mešavine feničanskog i latinskog. Tokom 15. i 16. veka, Portugalija je bila glavna ekonomska, politička i kulturna sila, a Portugalska Imperija se prostirala od Brazila do Indijskog okeana.

Glavni grad Portugalije je Lisabon.

Administrativna podjela[uredi - уреди]

Portugal ima administrativnu podjelu na opštine kojih ima 308 (zovu se concelhos), koje su podijeljene na sveukupno više od 4.000 župa (freguesias).

Osim kopnenog dijela Portugala što se smjestio na zapadu Iberijskog poluotoka, sastavni dio Portugala su i dvije otočne skupine Azori i Madeira, koje predstavljaju autonomne regije.

U kopnenom dijelu Portogala postoji 5 regija:

Gradovi u Portugalu su (s brojem stanovnika):

a s manje od 150.000 stanovnika su: Sousa, Leiria, Lezíria do Tejo, Baixo Alentejo, Trás-os-Montes, Centro Alentejo, Baixo Tâmega, Douro, Médio Tejo, Beiras, Beira Interior Sul, Alto Alentejo, Pinhal i Vale do Minho.

U povijesnom smislu su postojale ili postoje slijedeće provincije: Alentejo, Algarve, Beira, Douro Litoral, Estremadura, Minho, Ribatejo i Trás-os-Montes.

Gradovi[uredi - уреди]

Popis gradova u Portugalu

Vanjske veze[uredi - уреди]