Karpatske i njemačke prašume bukve

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karpatske i njemačke prašume bukve
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Stužica primeval forest, Slovakia.jpg
 Slovačka,  Ukrajina,
 Njemačka
Registriran: 2007. (31. zasjedanje) Prošireno 2011.
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ix
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Karpatske prašume bukve su izvanredan primjer nedirnutog kompleksa šume umjerene klime koji se sastoji od 15 zaštićenih područja na sjevernim Karpatima (6 u Ukrajini, 4 u Slovačkoj) u osi od 185 km od planina Rakhiv i planinakog lanca Čornohirsky u Ukrajini, preko hridi Polonynian do Bukovské vrchy i planine Vihorlat u Slovačkoj (29.279 ha).

Prašume sadrže dragocjen genetski izvor bukve i drugih vrsta povezanih i ovisnih o ovom šumskom ekosustavu i izniman su primjer procesa kolonizacije i razvoja kopnenih ekosustava poslije ledenog doba, koji još uvijek traje. Ove drevne šume bukve su nezamjenjive za razumijevanje širenja bukve sjevernom polutkom u raznolikim okolišima. Karpatske bukove prašume su od 2007. godine upisane na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Njima je 2011. godine pridruženo 5 sličnih šumskih kompleksa u Njemačkoj, veličine od 4.391 ha, pod nazivom Drevne njemačke šume bukve.

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Karpatske bukove prašume su najcjelovitiji i najpotpuniji primjer ekoloških uzoraka i procesa europske bukve (Fagus sylvatica) u različitom prirodnom okolišu. Zbog toga su nezamjenjiv izvor za razumijevanje povijesti i evolucije ove vrste koja se rasprostire cijelom sjevernom hemisferom i ima veliki ekološki i globalni značaj.

Šuma se mora održavati (kontrola požara, konzervacija starog drveća, planinskih livada, vodenih putova i ekosustava potoka, upravljanje turizmom i nadgledanje), ali tako da se ne naruše prirodni procesi same šume. Zbog toga, npr. od tri lokacije na planini Bukovske vrchy u Slovačkoj (Havešová, Rožok i Stužica), samo Stužica ima dostupnu pješačku stazu za posjetitelje (slika desno). Četvrti zaštićen lokalitet u Slovačkoj je Kyjovský prales na Vihorlatu, a sva četiri se nalaze u slovačkom nacionalnom parku Poloniny na najistočnijem i najnenaseljenijem dijelu države.

Ukrajinski lokaliteti su: Čornohora, Kuzij-Trybušany, Maramaroš, Stužycja–Užok, Svydovec i Uholka–Šyrikyi Luh.

Njemački lokaliteti su: Grumsiner (Brandenburg), Hainich (Thüringen), Jasmund (Mecklenburg-Vorpommern), Kellerwald-Edersee (Hessen) i Serrahner (Mecklenburg-Vorpommern).

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 49°05′10″N 22°32′10″E / 49.08611°N 22.53611°E / 49.08611; 22.53611