Akvedukt u Segoviji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Povijesni grad Segovia sa svojim akveduktom.
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija


Akvedukt u Segoviji na mapi Španije
Akvedukt u Segoviji
Akvedukt u Segoviji
Lokacija Segovije u Španjolskoj
Registriran:1985. (9. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Glavna fasada na Trgu akvadukta u Segoviji

Akvedukt u Segoviji je starorimski akvedukt sagrađen za rimskih careva Klaudija i Trajana (1.-2. st.); jedan od najbolje očuvanih u svijetu. On je najpoznatiji simbol Segovije i ovjekovječen je na njegovom grbu.

Historija i odlike[uredi | uredi kod]

Izvorno dug 18 kilometara s razlikom visine od 1 km, danas je sačuvano oko 1.200 metara s 166 lukova na 120 pilona na dva kata, s najvećom visinom od 35, 1 m. Izvorno je u padu od 1% donosio vodu u Segoviju s izvora rijeke Acebeda, 18 km od grada. Bio je izgrađen od 20,400 velikih granitnih blokova, bez betona. Kako je korišten sustav hvataljki za podizanje kamenja na velike visine, vidljiva su udubljenja na kamenju. Prema legendi ta udubljena se nazivaju "đavoljim stopama"[1]

Obnovljen je u 16. st. za vladavine kralja Ferdinanda I. Aragonskog kada su postavljene skulpture u središnjim nišama gradskog dijela akvedukta.

Akvadukt i dan danas napaja grad vodom, ali su udaljeni dijelovi zamijenjeni vodovodnim cijevima. God. 1974., obilježena je 2000 obljetnica akvedukta postavljanjem komemorativne plakete[2], a 1985. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Od 1997. godine traje njegova opsežna obnova.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Legenda kaže da je djevojka koja je morala svaki dan putovati na izvor po vodu obećala svoju dušu onome koji vodu dovede u grad. Đavo je izgradio akvedukt, ali nije stigao postaviti posljednji kamen na vrijeme i djevojka je sačuvala dušu.
  2. Natpis kaže: IT CLAVDIVS PONT MAX VIII COS III PP IMP TRIBVNICIA potestatis VIIII OMNIVM fecit

Vanjske veze[uredi | uredi kod]