Herkulesov toranj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Herkulesov toranj
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija


Herkulesov toranj na mapi Španije
Herkulesov toranj
Herkulesov toranj
Lokacija A Coruñe u Španjolskoj
Registriran:2009. (33. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Tlocrt i presjek svjetionika iz djela Josepha Cornidea Investigaciones sobre la fundación y fábrica de la torre llamada de Hércules iz 1792. god.

Herkulesov toranj (galicijski i španjolski: Torre de Hércules) je starorimski svjetionik na otoku koji je oko 2.4 km udaljen od središta grada A Coruñe u Galiciji. Svjetionik je visok 55 metara i s njega se pruža pogled na sjevernoatlansku obalu Španjolske. Nakon svjetionika Chipiona, drugi je po visini u Španjolskoj. Svjetionik je španjolski nacionalni spomenik i svake godine ga posjeti preko 149.400 posjetitelja (2009.). Dana 27. lipnja 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Iako se pretpostavlja da su ga izgradili Feničani, sigurno je da ga je obnovio rimski car Trajan. Naselje u kojemu se nalazi svjetionik - "Corunna", ime duguje od latinske riječi "columna", što znači stup. Svjetionik je do 20. st. bio poznat kao Farum Brigantium, gdje je latinski farum trebalo podsjećati na slavni starogrčki Aleksandrijski svjetionik na otoku Pharosu. Ovaj skoro 1900 godina star svjetionik obnovljen je u izvornom obliku 1791. godine, i najstariji je rimski svjetionik koji je još uvijek u uporabi. Oko svjetionika izgrađen je park sa skulpturama kipara kao što su Pablo Serrano i Francisco Leiro.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]