La Mare de Déu de la Salut

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Festival "la Mare de Déu de la Salut" u Algemesíju

Nematerijalna svjetska baština
Festival "la Mare de Déu de la Salut" u Algemesíju
Španija
Regija: Evropa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2011. (VI. zasjedanje)
ID: 00576
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

La Mare de Déu de la Salut (španjolski za „Gospa od zdravlja”) je festival koji se slavi u gradu Algemesíju (Valencija) svake godine 7. i 8. septembra na blagdan „Gospe od zdravlja”, zaštitnice grada. Festival je prvi put zabilježen 1247. god. i u njegovim dramskim, glazbenim i plesnim točkama sudjeluje gotovo 1.400 sudionika. Sudjelovanje gradskih stanovnika je temelj kontinuiteta ove proslave, a svi kostimi, ukrasi i pribor su ručni rad, a plesovi i glazbeni uradci se prenosi s generacije na generaciju. Zbog toga je ovaj festival upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2011. god.[1].

Ples lukova (Ball d'Arquets ili Ball de Cercolets)

Festivalske točke se organiziraju u povijesnim četvrtima grada: Valencia, La Muntanya, Santa Barbara i La Capella. Procesije teku od bazilike Menor de San Jaime do Capella de la Troballa. Svečanosti započinju zvonjavom zvona bazilike nakon čega slijedi parada. Zbor Schola Cantorum i orkestar izvode Večernju u večernjim satima u bazilici, nakon čega slijedi zvonjava zvona i „procesija zaručnika”, koja uključuje Els Misteris (kratke, vjerske kazališne komade u izvedbi djece), a nastupaju i ljudski tornjevi (Muixeranga) s tradicionalnim glazbenom pratnjom i plesovima. Sljedećeg dana, divovske lutke koje predstavljaju kralja i kraljicu Aragona, Jakova I. i njegovu suprugu Jolandu Ugarsku, pridružuju se „jutarnjoj povorci”, dok završna, „središnja procesija”, ima prikaze biblijskih likova i apostolskih pjesmama[1].

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 Festivity of ‘la Mare de Déu de la Salut’ of Algemesí na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 26. augusta 2014.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]