Sevilla

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Za ostala značenja v. Sevilla (razvrstavanje).
Sevilja
Sevilla
Horizont: Sevilja
Zastava: Sevilja
Zastava
Grb: Sevilja
Coat of arms
Moto: NO8DO od andaluškog: no-madeja-do →
"No me ha dejado" - Ona (gfad) me nije napustila.
Sevilja is located in Spain
Sevilja
Sevilja
Koordinate: 37°22′38″N 5°59′13″W / 37.37722°N 5.98694°W / 37.37722; -5.98694
Opći podaci
Zemlja  Španija
Autonomna zajednice Andaluzija
Provincija Sevilla
Comarca Sevilla
Historija
osnovana 10-8. vijek pne.
Uprava
Tip Ayuntamiento
Alcalde Alfredo Sánchez Monteseirín (Španska socijalistička radnička partija)
Geografija
 • Grad 140 km2 (50 sq mi)
 • Nadmorska visina 7 m (23 ft)
Stanovništvo (2009)INE
 • Grad 703.206
 • Gustoća 5.002,93/km2 (1,295,750/sq mi)
 • Metro 1.493.416
Ostale informacije
Vremenska zona CET (GMT +1)

Sevilja (šp. Sevilla) je kulturni, finansijski i umetnički centar južne Španije i glavni grad autonomne zajednice Andaluzije i provincije Sevilla.

Po popisu iz 2005. Sevilja ima 704.154 stanovnika (sa predgrađima 1.043.000), dok sa okolnim (satelit) naseljima ovaj broj dostiže cifru od 1.317.098 po istoj proceni, što je stavlja na četvrto mesto španskih metropola.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad su osnovali Tartešani u 8 ili 9. vijek pne. pod nazivom Hispal. Kasnije je ovde bila trgovačka kolonija koju su osvojili i razorili Feničani i Kartaginjani 216. pne. Scipion Afrikanac je 206. pne. u blizini izgradio veteransko legionarsko naselje Italiku i počeo obnovu Hispala (lat. Hispalis). Julije Cezar je gradu dao status kolonije, dok je za vreme Ptolomeja bio metropola. Za vreme Vandala i Vizigota Hispal je bio centar južne Španije i imao je veći značaj od Kordube (današnje Córdobe). Od 711. Mavari kontrolišu grad, a svedok toga je arapska arhitektura u starijim delovima grada. 1248. grad osvaja Fernando III i pripaja ga kraljevini Kastilji.

Luka Sevilja[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad je smešten duboko na kopnu, ali samo 6 m. iznad nivoa mora. Sevilja je dugo bila važna morska luka pošto je sa morem povezana rekom Gvadalkivir. U Sevilji je Ferdinand Magellan dobio brodove za svoj put oko sveta. Najveći deo srebra iz španskih kolonija dospevao je u ovu luku i ovde se nalazilo sedište vladine službe koja je nadgledala prekookeansku trgovinu. U Sevilji se nalazi najveći arhiv kad su u pitanju dokumenta španske administracije u Americi (šp. 'Archivo General de Indas'). Američko zlato je odatle prevoženo brodovima do Antverpena ili Đenove koja su bila sedišta bankarstva i gde se skupljao novac za špansku krunu. I druga roba je prvo dopremana u Sevilju: tako je npr. 1585. prva pošiljka čokolade stigla u ovaj grad i celu Evropu.

Sevilja je bila najveći grad u Španiji u XVI i XVII veku, sa 130.000 stanovnika. Posle 1649. kada je gradom harala kuga, Sevilja gubi raniji značaj ali i dalje ostaje umetnički centar baroka.

Za vreme Španskog građanskog rata, 1936-1939., grad je odmah na početku rata osvojila vojska Fransiska Franka.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Gradska katedrala/saborna crkva je izgrađena između 1401. i 1519. na mestu gradske džamije posle proterivanja muslimana iz Španije. Ovo je najveća katedrala među svim srednjovekovnim i gotskim katedralama, što se tiče i veličine i površine na kojoj je izgrađena. Unutrašnjost je raskošno ukrašena i zlato je dosta korišćeno u ukrašavanju. Mnogi elementi džamije su iskorišćeni za izgradnju, a najpoznatiji je Hiralda, minaret džamije koji je pretvoren u zvonik. Na vrhu je postavljen kip, poznat pod imenom La Hiraldilja, koji predstavlja veru. Hiralda je najpoznatiji simbol grada.

Alkazar koji se nalazi preko puta katedrale je stara mavarska palata. NJena rakonstrukcija u mudéjarskom i renesansnom stilu je počela 1181. i trajala je preko 500 godina. Vrtovi oko palate su spoj mavarske i hrišćanske tradicije.

Zlatna kula (šp. Torre del Oro) je izgrađen za vreme Almohadske dinastije kao osmatračnica i odbrambena građevina na reci. Lanac je bio postavljen u vodi i pričvršćen za kulu da bi se sprečio ulazak nepoželjnih plovila u luku.

Gradska kuća je izgrađena u XVI veku, a fasada Novog trga (šp. Plaza Nueva) u XIX u neoklasičnom stilu.

Park Marija Luisa izgrađen je 1929. i danas ga okružuju mnogi spomenici kulture i muzeji.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]Koordinate: 37° 22' S, 5° 59' Z