Siega Verde

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paleolitska umjetnost Foz Côa i Siega Verde
Svjetska baštinaUNESCO
 Portugal -  Španija


Siega Verde na mapi Španije
Siega Verde
Siega Verde
Lokacija Siega Verdea u Španjolskoj
Registriran:1998. (22. zasjedanje)
prošireno 2010.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Siega Verde je arheološki prahistorijski lokalitet u Španiji (općina Villar de la Yegua, Salamanca), koju čine stjenovite litice nastale fluvijalnom erozijom; zabačeni ruralni krajolik koji je poznat po Paleolitskim petroglifima i crtežima. Siega Verde i susjedni arheološki lokalitet u Portugalu, Foz Côa, su 2010. god. zajedno proglašeni UNESCOvom svjetskom baštinom kao "najveći lokalitet paleolitske umjentosti na otvorenom, na svijetu".

Mnogi petroglifi se nalaze na obalama rijeke Águeda
Uvećan detalj bivolje glave sa slike desno

Opis[uredi | uredi kod]

Lokalitet Siega Verde se proteže oko 4,5 km duž doline rijeke Águeda, a otkrio ga je profesor Manuel Santoja y Rosario Pérez 1988. godine. Stotine ploča s prikazom tisuća životinjskih figura (oko 440) predstavljaju izvanredan sklop paleolitske umjetnosti iberijskog poluotoka na otvorenom. One su najbolji prikaz ikonografskih tema i organizacije paleolitske špiljske umjetnosti koja je primjenjena na otvorenom prostoru i pomaže nam bolje razumjeti cijeli paleolit.

Arheološkim iskapanjima pronađeni su bogati nalazi iz ranog Gravetijena (prije 22,000 godina) i kasnog Magdalena (između 16.500 i 14.000 godina). Petroglifi su dokaz početaka ljudske kreativnosti na početku kulturnog razvoja i čine nezamjenjiv izvor za razumijevanje paleolitske umjetnosti.

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Prapovijesna umjetnost Siega Verdea