Biskajski most

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Biskajski most
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija


Biskajski most na mapi Španije
Biskajski most
Biskajski most
Lokacija Biskajskog mosta u Španjolskoj
Registriran:2006. (0. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Puente Colgante ili Biskajski most

Biskajski most (baskijski: Bizkaiko Zubia, španjolski: Puente de Vizcaya) je najstariji transportni (trajektni) most na svijetu preko rijeke Nervión, u Španjolskoj Autonomnoj Zajednici Baskiji u Provinciji Biskaja. On povezuje grad Portugalete i jedan od kvartova Guecha - Las Arenas,

Stanovnici ovog kraja ga od njegove izgradnje 1893. godine zovu Puente Colgante (viseći most) iako mu se konstrukcija uvelike razlikuje od konstrukcija visećeg mosta. Od 13. lipnja 2006. godine proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom kao izvanredna arhitektonska inovacija industrijske revolucije.

Historija i karakteristike

[uredi | uredi kod]
Pješački prijelaz preko mosta

Taj most podignut je 1893. po projektu Alberta Palacia jednog od Eiffelovih učenika. Njime je riješen problem povezivanja dva naselja bez prekidanja brodskog prometa od luke Bilbao do mora, i bez izgradnje masivnih dugih rampi. Umjesto toga, Palacio je spojio tradicijsku obradu željeza s novom tehnologijom laganijih uvrnutih čeličnih kabela i nastao je prvi most koji je u pokretnoj visećoj gondoli prenosio putnike i kola, a poslužio je kao model mnogim drugim sličnim građevinama.

Most je dug 164 metra, visok 45 metara, i njegova viseća gondola (pokretni dio mosta) može prenositi šest automobila i nekoliko desetaka putnika preko cijele duljine za oko minut i pol. Ona putuje svakih 8 minuta, 24 sata dnevno, tokom cijele godine. Jedino što se mijenja je cijena prijelaza koja varira zavisno o dobu dana, a dio je transportnih tarifa Bilbaoske prometne kartice Creditrans.

Promet mostom je prekinut samo jednom, u trajanju od četiri godine, za vrijeme Španjolskog građanskog rata, kada je gornji dio raznesen dinamitom. Zanimljivo je da je Palacio sa svoje postelje u Portugaleteu vidio razaranje mosta netom prije svoje smrti.

Most radi i dan danas, a izgrađeni su novi liftovi za posjetitelje na 50 metara visoke stubove mosta kojima se sada može pješke prijeći preko platforme s koje se pruža divan pogled na estuarij Nervióna Ría de Bilbao.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]