Foz Côa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Paleolitska umjetnost Foz Côa i Siega Verde
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Rock Art Foz Coa 01.jpg

 Portugal -  Španija

Dolina Côa na karti Španije
Dolina Côa
Dolina Côa
Lokacija doline Côa u Portugalu i Španjolskoj
Registriran: 1998. (22. zasjedanje)
prošireno 2010.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iii
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Foz Côa je arheološki prahistorijski lokalitet, dolina Côa u Portugalu (Vila Nova de Foz Côa), koji čine stjenovite litice nastale fluvijalnom erozijom; zabačeni ruralni krajolik koji je poznat po Paleolitskim petroglifima i crtežima. Foz Côa i susjedni arheološki lokalitet u Španjolskoj, Siega Verde, su 2010. zajedno proglašeni UNESCOvom svjetskom baštinom kao "najveći lokalitet paleolitske umjetnosti na otvorenom, na svijetu".

Petroglifi Foz Côa (Portugal)

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

U dolini Côa nalazi se 16 lokaliteta na prostoru od 17 km donjeg toka rijeke Côa. Stotine ploča s prikazom tisuća životinjskih figura (oko 5000) predstavljaju izvanredan sklop paleolitske umjetnosti iberijskog poluotoka na otvorenom. One su najbolji prikaz ikonografskih tema i organizacije paleolitske špiljske umjetnosti koja je primjenjena na otvorenom prostoru i pomaže nam bolje razumjeti cijeli paleolit.

Arheološkim iskapanjima pronađeni su bogati nalazi iz ranog Gravetijena (prije 22.000 godina) i kasnog Magdalena (između 16.500 i 14.000 godina). Petroglifi su dokaz početaka ljudske kreativnosti na početku kulturnog razvoja i čine nezamjenjiv izvor za razumijevanje paleolitske umjetnosti.

Veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Petroglifi Foz Côa