Dolina Douro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vinarsko područje Alto Douro
Svjetska baštinaUNESCO
 Portugal
Dolina Douro na mapi Portugal
Dolina Douro
Dolina Douro
Lokacija doline Douro u Portugalu
Registriran:2001. (25. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Dolina Douro (portugalski: Górne Douro, ili Alto Douro, tj. "Gornji Douro") je područje oko rijeke Douro u portugalskoj povijesnoj oblasti Trás-os-Montes e Alto Douro, na sjeveroistoku portugalske regije Sjeverni Portugal. Najpoznatije je po svojoj proizvodnji vina (osobito Porto vina) koje seže unatrag oko 2.000 godina. Ovdje je nekada vino u posebnim bačvama bilo puštano da pluta rijekom do mjesta Vila Nova de Gaia (prekoputa Porta) gdje je spremano u posebne podzemne podrume[1].

Dolina je 2001. godine upisana na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi kao izvanredan krajolik koji je oblikovala tradicija vinarstva duža od 2000 godina, a od 18. stoljeća proslavljena širom svijeta svojim vinom Porto.

Geografija[uredi | uredi kod]

Ovo područje je planinskim vijencom planina Marão i Montemuro odvojeno od obalnog utjecaja i grada Porta, a njegova kontinentalna klima ima svježa ljeta i hladne zime. Rasprostire se na 26 mlijuna hektara, i tu se proizvodi oko 10% cjelokupne proizvodnje vina u Portugalu. Ovo područje uključuje 13 općina: Mesão Frio, Peso da Regua, Santa Marta de Penaguião, Vila Real, Alijó, Sabrosa, Carrazeda de Ansiaes, Torre de Moncorvo, Lamego, Armamar, Tabuaço, São João da Pesqueira i Vila Nova de Foz Côa.

Dolina rijeke Douro je podijeljena na tri oblasti:

  • Donji Corgo (Baixo Corgo) oko pritoke Doura, rijeke Courgo, koja ima najblažu klimu, a prostire se na 14.000 hektara vinograda koji daju najstarije, ali i najslabije vino.
  • Gornji Corgo (Cima Corgo) je najveće područje s oko 19.000 hekatara vinograda oko sela Pinhão u kojem se nalaze najslavnije destilerije (Quintas).
  • Gornji Duro (Douro Superior) je najtoplije i najsuvlje područje koje se prostire sve do španjolske granice na oko 1.700 hektara vinograda i tu se dobiva najkvalitetnije vino, ali je i najnepristupačnije područje.

Dolina Douro ima najviši stupanj zaštite uzgoja vinove loze (Denominação de Origem Controlada ili skr. DOC) u Portugalu. Iako je najpoznatije po proizvodnji vina Porto, tu se proizvode i druga vina kojima se dodaje konjak i stolna vina koja se zovu jednostavno Douro vina, a ima ih od bistrih, Bordeaux vina, do tipa burgundskih vina ostarjelih u hrastovim bačvama (Barik)[2].

Osnovne sorte grožđa koje se uzgaja u dolini Douro su: crna grožđa Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Cao, Tinta Roriz (španjolski: Tempranillo), Touriga Francesa i Touriga Nacional, i bijela grožđa Donzelinho Branco, Gouveio, Malvazija, Rabigato, i Viosinho.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Evolucija vina Douro (en)
  2. T. Stevenson "The Sotheby's Wine Encyclopedia", Dorling Kindersley 2005., str. 331. ISBN 0-7566-1324-8

Vanjske veze[uredi | uredi kod]