Serra de Tramuntana

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Serra de Tramontana)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kulturni krajolik Serra de Tramontane
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija
Registriran:2011. (35. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno i prirodno dobro
Mjerilo:ii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Položaj gorja Serra de Tramuntana na Mojorci

Serra de Tramuntana (katalonski za "Planine tramontane"; španjolski: Sierra de Tramontana) je planinsko gorje koje se pruža duž obale španjolskog otoka Mallorce u pravcu jugozapad-sjeveroistok, po kojemu je nazvana i istoimena županija (comarca) na Majorci.

Najviši vrh je Puig Major, koji je svojom visinom od 1.445 metara ujedno i najviši vrh Baleara. Najjužniji dio gorja je planina Serra de Na Burguesa.

Klima gorja Serra de Tramuntana je značajno vlažnija od ostatka otoka, sa zabilježenih do 1507 mm padavina godišnje, u kontrastu s nekim područjima gdje je ta brojka ispod 400 mm godišnje. Također je mnogo hladnije i nisu rijetki dani sa snježnim padavinama zimi.

Kulturni krajolik Serra de Tramuntane se nalazi na strmim liticama planinskog masiva gdje su ljudi baveći se tisućljećima poljoprivredom, u okruženju s oskudnim resursima, transformirali teren i načinili artikuliranu mrežu uređaja za gospodarenje vodama oko farmi feudalnog podrijetla. Krajolik je obilježen poljoprivrednim terasama i međusobno povezanim vještačkim vodenim putovima koji uključuju i vodenice, kao i građevine i farme izgrađene u tehnici suhogradnje. Zbog toga je kulturni krajolik Serra de Tramuntane upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2011. godine.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]