Festival svetog Trifuna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fešta i kolo Svetog Trifuna

Nematerijalna svjetska baština
[[Datoteka:|275px|Fešta i kolo Svetog Trifuna]]
 Hrvatska
Regija: Evropa
Godina upisa: 2022.
ID: 01891
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Fešta i kolo Svetog Trifuna predstavlja kulturnu baštinu koju čuva zajednica bokeljskih Hrvata doseljenih u Hrvatsku iz Boke Kotorske u Crnoj Gori, najvećim dijelom nakon raspada Jugoslavije. Zajednica je organizirana u bratstva pod zajedničkim nazivom “Hrvatsko bratstvo Bokeljske mornarice 809” i djeluje u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku. [1]

Duhovnost bokeljskih Hrvata je povezana sa Svetim Trifunom, zaštitnikom Kotora, Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice. Tu je i kolo posvećen Svetom Trifunu, koje se često naziva i „Kolo Bokeljske mornarice“ jer ga plešu samo čete Bokeljske mornarice.

Proslava počinje odlaskom u crkvu u kojoj se recituju pohvale svetom Trifunu i odaje počast preminulim članovima Bokeljske mornarice. Zatim se čitaju poruke onima članovima mornarice koji su odsutni (uglavnom raseljeni širom svijeta). Po okončanju svečanog dijela, okupljeni pred crkvom plešu kolo uz tradicionalna bokeljska jela.

Bokeljska zajednica organizuje i tradicionalnu noć Boke koja uključuje ples, izložbe i koncerte. Noć Boke se organizuje u različitim gradovima, ali na različite datume u periodu od februara do aprila.

Nematerijalna svjetska baština[uredi | uredi kod]

Fešta i kolo Svetog Trifuna nalaze se na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva kao element kulturne baštine u Hrvatskoj.[2] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 28. novembra do 3. decembra 2022. u Rabatu, Maroko [3]

Izvori[uredi | uredi kod]