Flandrija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Flandrija
Vlaanderen
Zastava regiona Flandrije
Osnovni podaci
Glavni grad: Brisel
Površina: 13.522 km²
Broj stanovnika: 6.043.161 (1. jan. 2005)
Gustina stanovništva: 447 stan./km²
Veb-sajt: www.vlaanderen.be
Mapa
Flandrija u Belgiji

Flandrija ili Flamanija (hol. Vlaanderen, fr. la Flandre ili les Flandres) je istorijski i administrativni region koji obuhvata severni deo Belgije. Ostatak zemlje čine Valonija i Brisel.

Stanovnici Flandrije se nazivaju Flamanci, što se smatra i etničkom pripadnošću.

Manji deo istorijske Flandrije se nalazi u Francuskoj i Holandiji. Zvanični jezik Flandrije je holandski jezik, a stanovništvo koristi flamanski dijalekt.

Površina Flandrije je 13.522 km², gde živi oko 6 miliona stanovnika. Institucije regiona Flandrije se nalaze u Briselu, iako sam grad ne pripada regionu.

Administracija[uredi - уреди | uredi kôd]

Federalizacija do tada unitarne Belgije je počela 1970. godine i od tada se sve veći broj nadležnosti prebacuje pokrajini Flandriji. Ustav je dozvolio autonomiju federalnim jedinicama, zakonodavnu i izvršnu vlast i formirane su odgovarajuće institucije. Flamanska skupština je zakonodavni organ, jednodomna je, ima 124 poslanika i bira se na 5 godina. Ne postoji mogućnost prevremenih izbora. Sedište je u Briselu a zakoni ove skupštine se zovu dekreti, da bi se razlikovali od federalnih. To ne znači da su dekreti subordinirani saveznim zakonima.[1]

Izvršnu vlast u pokrajini ima Vlada Flandrije koja broji do 11 ministara, od kojih je bar jedan iz Brisela. Vladu bira skupština i do sada je uvek bila koaliciona. Premijer je iz vladajuće koalicije, a potpredsednik vlade iz opozicije.[2]

Nadležnosti pokrajine koje su dodeljene tokom razvoja autonomije su prostorno planiranje, očuvanje prirode, stanogradnja, vodna privreda, poljoprivreda i ribarstvo, ekonomija, energetika, lokalna samouprava, zapošljavanje, javni radovi i saobraćaj. Međutim, poslednjih godina raste pritisak za dobijanjem još nadležnosti pokrajine i smanjenje nadležnosti federalnih vlasti. Tako je pokrajina dobila samostalnost u sklapanju međunarodnih ugovora i još nekih nadležnosti ministarstva spoljnjih poslova.

Administrativna podela[uredi - уреди | uredi kôd]

Flamanski region je podeljen na 5 provincija:

provincija glavni grad stanovništvo stanje
1. Antverpen (Antwerpen) Antverpen 1.694.475 1. jul 2006.
2. Limburg (Limburg) Haselt 817.206 1. jul 2006.
3. Istočna Flandrija (Oost-Vlaanderen) Gent 1.380.072 1. januar 2005.
4. Flamanski Brabant (Vlaams-Brabant) Luven 1.037.786 1. januar 2005.
5. Zapadna Flandrija (West-Vlaanderen) Briž 1.138.503 1. januar 2005.
VlaanderenProvincies.png

Pored glavnih gradova provincija, značajni gradovi su Mehelen i Ostende.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Današnji belgijski region Flandrija se sastoji od delova nekadašnje grofovije Flandrije, grofovije Brabant i grofovije Limburg.

Srednjovekovna grofovija Flandrija je obuhvatala gradove Dankerk i Lil u današnjoj Francuskoj, a u njima se govorio holandski jezik. Od vremena kralja Luja XIV stanovništvo ovih gradova je planski navođeno da prihvata francuski jezik.

Za vreme Prvog svetskog rata linija fronta je išla kroz Flandriju, tako da su mnogi gradovi i sela oštećeni i uništeni. Od Drugog svetskog rata, i opadanja značaja industrije uglja i čelika u Valoniji, Flandrija je postala privredno razvijeniji deo Belgije.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Sajt Flandrije, Skupština Flandrije
  2. Sajt Flandrije, Vlada Flandrije