Gaskonja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Gaskonje
Zelena pokrajina Gaskonje
Gaskonja

Gaskonja (francuski Gascogne, /gaskɔɲ/; gaskonski Gasconha, /gasˈkuɲɔ/) je historijska oblast na jugozapadu Francuske, koja je pred francusku revoluciju predstavljala jednu od njeni tradicionalnih provincija.

Gaskonja je kroz historiju bila nastanjena stanovništvom srodnim Baskima. Danas se na njenom području govori okcitanski dijalekt poznat kao gaskonjski. Gaskonja je poznata kao postojbina d'Artagnana, znamenitog mačevaoca proslavljenog u Dumasovom romanu Tri mušketira. Također je poznata i "slatkosti života"(douceur de vivre) koju karakteriziraju domaći kulinarski specijalitet Foie gras (guščja jetra) i vinjak Armagnac, srednjovjekovnim gradovima i selima i prirodnim ljepotama.

Geografija[uredi | uredi kod]

Gaskonja je smještena u regiju Akvitanija (departmani Landes, Pyrénées-Atlantiques, južni i zapadni Gironde, južni Lot-et-Garonne) i Jug-Pireneji (departmami Gers, Hautes-Pyrénées, jugozapadni dio Tarn-et-Garonne i zapadni Haute-Garonne). Dolina Val d'Aran je danas dio Španije, ali historijski i kulturni pripada Gaskonji.

Naselja[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]