Landes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Landes
La forêt des Landes
Las Lanas de Gasconha
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Država  Francuska
Regija Akvitanija

Landes (francuski: La forêt des Landes, oksitanski: Las Lanas de Gasconha) je šumovita regija na jugozapadu Francuske, duž obalne ravnice Atlanskog oceana. Landes je najveća šuma primorskih borova (Pinus pinaster) na svijetu.

Geografija[uredi | uredi kod]

Šuma Landes, također poznata i pod imenom Gaskonjska močvara (ranije Bordoška močvara), pokriva velik dio departmana Gironde i Landes te dio departmana Lot-et-Garonne.

Landes iz zraka

U Landesu izviru brojni vodotoci od kojih je najveći Eyre, rijeka koja mirno protiče preko njega u dužini od nekih 100 km.[1] Po jednom dijelu Landesa velikom 336.052 hektara proteže se regionalni park prirode Landes de Gascogne, koji je osnovan dekretom 16. oktobra 1970.[2]

Historija[uredi | uredi kod]

Većina zemlje gdje se danas prostire šuma Landes bila je močvara, u kojoj se sve do 19. vijeka malobrojno stanovništvo bavilo stočarstvom. To se promjenilo 1857. kada je donešen zakon kojim je zabranjeno tradicionalno stočarstvo, a istovremeno se pristupilo pošumljavanju. Procjenjuje se da je danas pod šumom oko 10.000 km² i da su 9/10 stabala isključivo primorski borovi (Pinus pinaster). Ostatak su hrastovi, breze, alnusi i vrbe.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Le Parc naturel régional et la forêt des Landes (engleski). Rando. Pristupljeno 30. 5. 2018. 
  2. Carte d'identité (engleski). Parc Landes de Gascogne. Arhivirano iz originala na datum 2018-05-26. Pristupljeno 30. 5. 2018. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]