Landes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Landes
La forêt des Landes
Las Lanas de Gasconha
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Država  Francuska
Regija Akvitanija

Landes (francuski: La forêt des Landes, oksitanski: Las Lanas de Gasconha ) je ime šume na jugozapadu Francuske duž obalne ravnice Atlanskog oceana.

To je najveća šuma primorskih borova (Pinus pinaster) na svijetu.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Šuma Landes je također poznata i pod imenom Gaskonjska močvara (ranije Bordoška močvara) pokriva velik dio departmana Gironde i Landes i dio departmana Lot-et-Garonne.

Landes iz zraka

U Landesu izviru brojni vodotoci od kojih je najveći rijeka Eyre, koja mirno protiče preko njega u dužini od nekih 100 km.[1]

Po jednom dijelu Landesa velikom 336 052 hektara proteže se Park prirode Landes de Gascogne, koji je osnovan dekretom 16. oktobra 1970.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Većina zemlje gdje se danas prostire šuma Landes bila je močvara, u kojoj se sve do 19. vijeka malobrojno stanovništvo bavilo stočarstvom. To se promjenilo 1857., kad je donešen zakon kojim je zabranjeno tradicionalno stočarstvo, a istovremeno se pristupilo pošumljavanju.

Procjenjuje se da je danas pod šumom oko 10.000 km², i da su 9 / 10 stabala isključivo Primorski borovi (Pinus pinaster), ostatak su hrastovi, breze, alnusi i vrbe.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]