Landes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Landes
La forêt des Landes
Las Lanas de Gasconha
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Država  Francuska
Regija Akvitanija

Landes (francuski: La forêt des Landes, oksitanski: Las Lanas de Gasconha) je šumovita regija na jugozapadu Francuske, duž obalne ravnice Atlanskog oceana. Landes je najveća šuma primorskih borova (Pinus pinaster) na svijetu.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Šuma Landes, također poznata i pod imenom Gaskonjska močvara (ranije Bordoška močvara), pokriva velik dio departmana Gironde i Landes te dio departmana Lot-et-Garonne.

Landes iz zraka

U Landesu izviru brojni vodotoci od kojih je najveći Eyre, rijeka koja mirno protiče preko njega u dužini od nekih 100 km.[1] Po jednom dijelu Landesa velikom 336.052 hektara proteže se regionalni park prirode Landes de Gascogne, koji je osnovan dekretom 16. oktobra 1970.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Većina zemlje gdje se danas prostire šuma Landes bila je močvara, u kojoj se sve do 19. vijeka malobrojno stanovništvo bavilo stočarstvom. To se promjenilo 1857. kada je donešen zakon kojim je zabranjeno tradicionalno stočarstvo, a istovremeno se pristupilo pošumljavanju. Procjenjuje se da je danas pod šumom oko 10.000 km² i da su 9/10 stabala isključivo primorski borovi (Pinus pinaster). Ostatak su hrastovi, breze, alnusi i vrbe.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]