Bretanja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bretanja
Bretagne / Breizh
Zastava: Bretanja
Zastava
Grb: Bretanja
Grb
Moto: Kentoc'h mervel eget bezañ saotret
"Prije smrt nego sramota"
Antem: "Bro Gozh ma Zadoù"
Položaj historijske Bretanje (zeleno) i administrativne regije Bretanje (tamnozeleno) u Francuskoj (narančasto) i EU (žuto)
Položaj historijske Bretanje (zeleno) i administrativne regije Bretanje (tamnozeleno) u Francuskoj (narančasto) i EU (žuto)
Opći podaci
Zemlja  Francuska
Largest settlements
Geografija
 • Ukupna površina 34.023 km2 (13,136 sq mi)
Stanovništvo (procjena iz januara 2007.)
 • Ukupno 4,365,500
Ostale informacije
Vremenska zona CET (UTC+1)

Bretanja (francuski: Bretagne; bretonski: Breizh, fonetski: brɛjs; Gallo: Bertaèyn) je kulturna administrativna regija na sjeverozapadu Francuske. Ranije je bila kraljevina a potom vojvodstvo, odnosno leno u Kraljevini Francuskoj. Bretanja je također bila poznata kao Mala' Britanija (nasuprot Velikoj Britaniji). Smatra se jednom od šest keltskih nacija.[1][2][3][4]

Bretanja se nalazi na velikom poluotoku na sjeverozapadu Francuske, između La Manchea na sjeveru i Biskajskog zaljeva na jugu. Ima površinu od 34.023 km². Historijska provinciaj Bretanja je podijeljena u pet departmana: Finistère na zapadu, Côtes-d'Armor na sjeveru, Ille-et-Vilaine na sjeveroistoku, na Loire-Atlantique jugoistoku i Morbihan na jugu.

Godine 1956., je okupljanjem departmana počelo stvaranje francuskih regija[5]. Regija Bretanja otada okuplja četiri od nekadašnjih pet bretanjskih departmana (80% historijske Britanije), dok je ostataka - departman Loire-Atlantique oko Nantes postao dio regije Pays de la Loire. Ova teritorijalna organizacija ponekad izaziva kontroverze.

U januaru 2007. je procijenjeno da u historijskoj Bretanji živi oko 4,365.500 ljudi. Od njih je 71% živjelo u regiji Bretanji, a 29% u regiji Pays-de-la-Loire. Prema popisu stanovništva 1999. godine najveće metropolitansko područje je bio Nantes (711.120 stanovnika), a iza njega Rennes (521.188) i Brest (303.484).

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]