Flamanska zajednica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Flamanska zajednica
Vlaamse Gemeenschap
Zastava Grb
[[Zastava {{{ime genitiv}}}|Zastava]] [[Grb {{{ime genitiv}}}|Grb]]
Položaj Flamanske zajednice
Službeni jezik nizozemski
Glavni grad Bruxelles
Vlada
 - Ministar predsjednik Kris Peeters
Stanovništvo
- ukupno ([[{{{godina popisa}}}]].) 6.016.024 stanovnika

Flamanska zajednica (Vlaamse Gemeenschap) je savezni entitet u Belgiji, koji je jedan od tri zajednice ove zemlje.

Flamanska zajednica se ne može definirati kao točno određeno područje koje okuplja određenu skupinu ljudi, nego više kao institucija koja brine za interese Flamanaca u Belgiji.

Kad bi se općenito definiralo stanovništvo ove zajednice, ono bi obuhvaćalo sve stanovnike Flandrije i stanovnike Briselske regije koji govore nizozemski. Prema nekim procjenama to je oko 10 do 15% stanovnika Briselske regije, tj. oko 150.000 stanovnika. Prema tome, oko 2,5% stanovništva ove zajednice čine stanovnici Briselske regije, dok ostatak čine građani Flandrije.

Politika

[uredi | uredi kod]

Za razliku od Francuske zajednice, Flamanska zajednica ima spojene mnoge institucije s Flamanskom regijom (Flandrijom). Flamanski parlament nalazi se u Bruxellesu.

Članovi flamanskog parlamenta koji su izabrani iz Briselske regije, nemaju pravo glasa što se tiče regionalnih pitanja Flandrije. Oni imaju pravo glasovati samo o pitanjima zajednice, budući da o pitanjima koja se tiču njihove regije odlučuje Briselski parlament.

Prema belgijskom ustavu, Flamanska zajednica je odgovorna za :

  • obrazovanje
  • kulturu i jezična pitanja
  • zdravstvenu zaštitu (djelomično)
  • međunarodnu suradnju zajednice

Jezik

[uredi | uredi kod]

Službeni jezik Flamanske zajednice je nizozemski. Često se za jezik Flamanaca koristi naziv „flamanski“. Flamanski jezik, tj. idiom koji se govori u Flandriji ima ista gramatička pravila kao i onaj u Nizozemskoj, te koristi skoro isti vokabular.

S lingvističkog pogleda, flamanski je skup dijalekata nizozemskog koji se govore u Flandriji. Nizozemski je službeni i akademski jezik i u Flandriji i u Nizozemskoj. Četiri glavna dijalekta flamanskog su: brabantski, limburški, istočnoflamanski i zapadnoflamanski.

Glavni jezici manjina koje žive u Flamanskoj zajednici su: francuski, jidiš, turski, arapski, berberski, talijanski, španjolski, engleski i njemački.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]