Agrigento

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Agrigento
Panorama centra
Panorama centra
Koordinate: 37°19′N 13°35′E / 37.317°N 13.583°E / 37.317; 13.583
Država  Italija
Regija Sicilija
Provincija Agrigento
Frazione Fontanelle, Giardina Gallotti, Monserrato, Montaperto, San Leone, Villaggio La Loggia, Villaggio Mosè, Villaggio Peruzzo, Villaseta
Vlast
 - Sindaco Calogero Firetto
Površina
 - Ukupna 245 km²[1]
Visina 230 metara[1]
Stanovništvo (2017.)
 - Grad 59,329[1]
 - Gustoća 242.6 stan / km²[1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 92100
Pozivni broj 0922
Karta
Agrigento is located in Italija
Agrigento
Agrigento
Pozicija Agrigenta u Italiji

Agrigento (sicilijanski: Girgenti ili Giurgenti) je grad i općina (comune) od 59,329 stanovnika[1] u talijanskoj regiji Sicilija - Provicija Agrigento.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Agrigento se nalazi na jugozapadu Sicilije, udaljen oko 4 km obale Mediterana, on je i administrativni centar istoimene Provicije Agrigento i biskupsko sjedište.

U okolici grada razvijena je poljoprivreda, rudnici sumpora i potaše, prehrambena industrija i turizam.

U Contradi Kaos, nedaleko od Agrigenta, rođen je dramatičar i dobitnik Nobelove nagrade za književnostLuigi Pirandello.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Antičku koloniju (grčki: Akragas) osnovali su Dorani u 6. vijek pne. Akragas je bio i rodno mjesto filozofa Empedokla.[2] God. 480. pne. Akragas je u savezu sa Sirakuzom kraj Himere pobijedio Kartažane. Kartažani razaraju grad 406. pne., a grad stradava i za punskih ratova.

Rimljani su 210. pne. zauzeli ga Akragas i prezvali u Agrigentum (latinski).

U srednjem vijeku osvajali su ga Bizantinci, Saraceni (koji ga prozivaju Kerkent) i Normani koji su osnovali biskupiju i podigli velebne crkve u 13. vijeku i katedralu u Agrigentu (14. vijek). Stanovnici Agrigenta su 1860. oduševljeno podržali Garibaldija u njegovom pothvatu za ujedinjenjem Italije (Risorgimento).

za Drugom svjetskog rata je kod Agrigenta u julu 1943 izvršen Desant na Siciliju. Agrigento je stradao u strašnim klizištima tla 1944. i 1966. god. u kojima su poginule tisuće ljudi.

Arheološka zona Agrigento[uredi - уреди | uredi izvor]

Arheološka zona Agrigento
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Agrigento5 (js).jpg
Italija
Registriran: 1997.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

U Agrigentu se nalaze bogati arheološki ostaci, posebno iz doba antičke Grčke, poput zidina i sedam dorskih hramova iz 6. i 5. st. pne. poredanih na kamenoj terasi (Valle dei Templi, Dolina hramova) koji se od 1997. god. nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Pored Tezejeva hrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijin hram u Agrigentu je najbolje sačuvan grčki hram. On je jedan od posljednjih sagrađenih u Velikoj Grčkoj (Magna Grecia), a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god., te se u njenoj okolici nalaze brojne katakombe.

Ostali hramovi su ičuvani samo fragmentarno, zbog mnogih zemljotresa i odnošenja kamena za druge potrebe. Najveći je bio Hram Olimpijskog Zeusa koji je bio posvećen Bitci na Himeri 480. pne. Vjeruje se kako je on bio najveći dorski hram ikada izgrađen. Hramovi posvećeni Hefestu, Heraklu i Asklepiju, kao i svetišta Demetre i Perzefone (poznati kao hramovi Kastora i Poluksa) su uništeni u požaru koji su zapalili Kartažani 406. pne.

U okolici grada nalaze se i djela poput špiljskog Demetrinog hrama iznad kojeg je izgrađena crkva San Biagio, te helenistički nadgrobni spomenik znan kao „Theronova grobnica“ na koji je u 13. st. dodana crkva Svetog Nikole.

Od srednjovjekovnih građevina sačuvane su katedrala (14. st.) i crkva Svete Marije od Grka (13. st.) koja se nalazi na mjestu drevnog grčkog hrama, od čega je i dobila ime.

Gradovi pobratimi[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Italy: Sicilia" (engleski). City population. https://www.citypopulation.de/Italy-Sicilia.html. Pristupljeno 12. 2. 2019. 
  2. Pjesnik Pindar slavio je Akragas kao najljepši grad

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]