Asklepije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Asklepije, bog liječnika i ljekara

Asklepije (grč. Ἀσκληπιός, Asklēpiós; lat. Aesculapius) je bog liječništva, u rimskoj mitologiji Eskulap, a u egipatskoj mitologiji Imhotep. Simbol mu je zmija, a slavljen je dan prije Dioniza. Štovan je u Epidauru.

Bog liječnik[uredi | uredi kod]

Asklepije je sin Apolona i Koronide. Kad je odrastao, Kentaur Hiron ga je naučio liječenju. Atena mu je dala Meduzinu krv koja je imala magična svojstva - ako je uzeta s lijeve strane njezina tijela, smrtonosan je otrov, a ako je uzeta s desne strane, može oživljavati mrtve. Asklepijevi su sinovi također liječnici, a Asklepije se borio i u Trojanskom ratu.

Smrt[uredi | uredi kod]

Asklepije je nepromišljeno pokušao oživjeti mrtvaca Hipolita. Zeus ga je zato oborio munjom. Apolon je zato ubio Kiklope kako bi se osvetio Zeusu. Zato je Apolon morao odslužiti kaznu kod kralja Admeta na 10 godina. Ali ipak, ljudima je trebalo liječenje i bog koji će ih liječiti, pa je Zeus uskrsnuo Asklepija i postavio ga na nebo kao zviježđe Zmijonosac (Ophiuchus). On sada drži granu s dvije zmije. Zmije su simbol pomlađivanja. I Hermesov štap sadrži zmije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]