Hiron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hiron poučava Ahileja sviranju lire, 65. - 79.

Hiron (grč. Χείρων, Kheírôn = ruka) sin je Krona i Okeanide Filire; Kentaur i odgajatelj mnogih grčkih junaka.

Priča o Hironovom životu[uredi | uredi kod]

Iako je poticao od roda kentaura, Hiron je bio potpuno drugačiji. Svestan da nemože da se uklopi u svoj rod, on se osamio u jednu pećinu na planini. Bio je mentor i učitelj Pereneju,Jasonu i mnogim drugim starogrčim junacima, od kojih je najpoznatiji bio Herkul.

Mitologija[uredi | uredi kod]

Kentauri su bili zloglasni kao nasilni i nekulturni pijanice. Za razliku od njih, Hiron je bio pravi kontrast, inteligentan, civiliziran i ljubazan. Bio je stručnjak za umjetnost, lov i medicinu, a također i proricanje. Bio je Okirojin otac, s nimfom Hariklom, a živio na gori Pelion.

Hiron je odgajao i poučavao brojne grčke junake i bogove - Asklepija, Aristeja, Ajanta, Tezeja, Ahileja, Jazona i Herakla. Imao je dar kojim je omogućio svojim učenicima da otkriju svoje najveće potencijale.

Hironova smrt[uredi | uredi kod]

Bio je Kronov sin i Titan te nije mogao umrijeti. Ostao je posljednji Kentaur i želio je žrtvovati svoj život da bi omogućio čovječanstvu da koristi vatru. Budući da je bio besmrtan, Heraklo se dogovorio sa Zeusom da razmijeni Hironovu besmrtnost za život okovanog Prometeja.

Dok je Heraklo izvršavao svoj zadatak u kojem je trebao ubiti erimantskog vepra, večerao je s Folom. Heraklo je zatražio vina, a Fol mu je dao sveto Dionizovo vino koje je privuklo Kentaure prevođene Nesom koji su se skupili vani. Heraklo je na njih ispalio strijele, a oni su ih gađali kamenjem, drvećem i stijenama. Jedna je strijela, umočena u otrovnu Hidrinu krv, pogodila i Hirona. Hiron ju je izvukao iz tijela i upitao se kako tako mala strijela može uzrokovati toliko smrti i uništenja. U tom je trenutku umro, odrekao se svoje besmrtnosti, a bogovi su ga postavili kao zviježđe Strijelca na nebu. U novije je vrijeme s njime poistovjećivano zviježđe Kentaura.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]