San Gimignano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
San Gimignano
San Gimignano
Panorama San Gimignana
Panorama San Gimignana
Panorama San Gimignana
Koordinate: 43°28′N 11°3′E / 43.467°N 11.050°E / 43.467; 11.050
Država  Italija
Regija Toskana
Provincija Siena (SI)
Frazioni Badia a Elmi, Castel San Gimignano, Pancole, San Donato, Santa Lucia, Ulignano
Vlast
 - Gradonačelnik Andrea Marrucci
Površina
 - Ukupna 138 km²
Visina 324 m
Stanovništvo (30. nov. 2009)
 - Grad 7770[1]
 - Gustoća 51 km²
Poštanski broj 53037
Pozivni broj 0577
Službene stranice
www.comune.sangimignano
Karta
San Gimignano na mapi Italije
San Gimignano
San Gimignano

San Gimignano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdašcu u Sienskoj provinciji u Toskani u središnjoj Italiji. San Gimignano je slavan po svojim tornjevima, vidljivih s nekoliko kilometara udaljenosti, zbog kojih ga zovu srednjovjekovnim Manhattanom. Gradić je 2009. imao 7770 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

San Gimignano je smješten iznad plodne riječne doline Else (Valdelsa). Leži 46 km sjevernozapadno od Siene odnosno 51 km jugozapadno od Firenze.

Historija[uredi | uredi kod]

San Gimignano je osnovan u 3. vijeku pne. kao etrursko naselje. Prvi zapisi o San Gimignanu potječu iz 929. u kojima se navodi kao naselje kojim upravljaju biskupi iz Volterre.[2] Po lokalnoj legendi iz 10. vijeka, grad je dobio ime po biskupu Geminianu iz Modene, koji ga je obranio od Atilinih Huna. Tokom srednjeg vijeka i renesanse, San Gimignano je poput obližnjeg Certalda bio je usputna stanica na Via Francigeni, hodočasničkoj ruti prema Rimu. Grad se razvijao zahvaljujući trgovini i bogatoj poljoprednoj okolici. Na vrhuncu svog razvoja 1199. grad se osamostalio od biskupa iz Volterre i postao slobodna komuna. U San Gimignanu je oko 1238. rođena i Sveta Fina, poznata i kao Serafina. Dan njezine smrti 12. mart 1253. postao je dan grada, a njena kuća svetište Ospedale di S. Fina. Borbe i razmirice između tadašnjih političkih partija Gvelfa i Gibelina razdirala su i San Gimignano, ali se on unatoč tome razvio kao solidno uređen grad. Slavni Dante Alighieri posjetio je 8. maja 1300. San Gimignano kao gvelfski ambasador Toskane. Kuga, koja je poharala cijelu Evropu, stigla iz Firence do San Gimignana 1348. i prepolovila broj stanovnika.

Piazza della Cisterna, jedan od gradskih trgova

Od 1354. San Gimignano je dragovoljno postao dio Republike Firence, budući da se više nije mogao samostalno braniti.[2] Od tada sve do 19. vijeka San Gimignano postao je zaboravljeni provincijski gradić, ali je od početka razvoja turizma postao velika atrakcija koju posjećuju milioni turista.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

San Gimignano
Svjetska baštinaUNESCO
 Italija
Registriran:1990. (14. zasjedanje)
Vrsta:kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Dok su po svim drugim gradovima srednje Italije, poput Bologne ili Firence, porušena većina obrambenih tornjeva uz patricijske kuće, što zbog sukoba i ratova, što zbog naredbe gradskih vlasti, u San Gimignanu je od njih 70 opstalo 13[2] (većinom iz 13. vijeka) i danas su prepoznatljivi simbol grada.

San Gimignano ima i brojne crkve i samostane (u okolici) među kojima su bivša katedrala Collegiata i Sant'Agostino, u kojima se nalaze djela brojnih renesansnih umjetnika. U centru mjesta nalazi se Palazzo Comunale (gradska vijećnica), nekadašnje sjedište podeste. U njoj je danas muzej s djelima brojnih umjetnika kao što su Pinturicchio, Benozzo Gozzoli, Filippino Lippi, Domenico di Michelino, Pier Francesco Fiorentino i brojni drugi. Između ostalih, u muzeju se nalazi i freska Majesta Lippa Memmija. Uz Palazzo Comunale nalazi se i Torre del Podestà ili Torre Grossa (Veliki toranj) iz 1311. godine koji je visok 44 metra.

U centru San Gimignana nalaze se četiri trga: Piazza della Cisterna, Piazza Duomo (gdje je stara katedrala Collegiata), Piazza Pecori i Piazza delle Erbe. Glavne ulice su Via San Matteo i Via San Giovanni, koje se protežu do sjevera ka jugu kroz cijeli grad.

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

U San Gimignanu je rođen pjesnik Folgore da San Gimignano (1270–1332).

Privreda[uredi | uredi kod]

Osim po turizmu i bijelom vinu Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od grožđa koja raste u okolici, San Gimignano je poznat i po uzgoju šafrana.

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kod]

Galerija[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]