Torre Annunziata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Torre Annunziata
Luka i centar grada
Luka i centar grada
Luka i centar grada
Koordinate: 40°45′N 14°27′E / 40.750°N 14.450°E / 40.750; 14.450
Država  Italija
Regija Kampanija
Metropolitanski grad Napulj
Frazione Rovigliano
Vlast
 - Gradonačelnik Vincenzo Ascione
Površina
 - Ukupna 7.33 km²[1]
Visina 9 m[1]
Stanovništvo (2017)
 - Grad 42.406[1]
 - Gustoća 5785 st/km²[1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 80058
Pozivni broj 081
Karta
Torre Annunziata na mapi Italije
Torre Annunziata
Torre Annunziata
Pozicija Torre Annunziate u Italiji

Torre Annunziata (napolitanski: Torre Nunziata) je grad i općina (comune) od 42.406 stanovnika[1] u Kampaniji u Južnoj Italiji, dio metropoltanskog Napulja.

Geografija[uredi | uredi kod]

Torre Annunziata leži u Napuljskom zaljevu, u podnožju planine Vezuva, te ima divne plaže s crnim vulkanskim pijeskom. Grad je nekad bio sjedište važne željezne (Deriver, Dalmine) i prehrambene industrije (tjestenina), a danas su aktivne pomorska, farmaceutska i industrija naoružanja. Na njegovom mjestu se u antici nalazio rimski grad Oplontis koji je 79. uništen u erupciji Vezuva, što se ponovno dogodilo i 1631. godine. Arheološko nalazište Oplontis, s predivno očuvanom Villom Poppaea iz 1. vijeka pne., UNESCO-va je svjetska baština od 1997. godine. Iako je maleni grad u predgrađu Napulja, Torre Annunziata ima svoj jedinstven dijalekt, varijaciju napolitanskog, koji se zove torrese.

Oplontis[uredi | uredi kod]

Oplontis i drugi gradovi uništeni prilikom erupcije vulkana Vezuva. Crni oblak predstavlja prostor prekriven i konzerviran lavom i pepelom, dok je obalna linija iz našeg vremena.
Arheološke lokacije Pompeji, Herkulanej i Oplontis
Svjetska baštinaUNESCO
 Italija
Registriran:1997. (21. zasjedanje)
Vrsta:kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Oplontis je bilo mjesto nadomak Pompeja (Rimsko Carstvo) koje je, uz Pompeje i Herkulanej, također stradalo i bilo zatrpano lavom i peplom iz erupcije vulkana Vezuva 24. augusta 79. godine. Ime Oplontis je najvjerojatnije bio naziv prirodnih banja Oncino, no danas je ime ostalo kao skupni naziv za vile pronađene u današnjem gradu Torre Annunziata. Sredinom 20. vijeka tu je pronađena, iskopana i otvorena za javnost Villa Poppaea, vila supruge cara Nerona. Druga vila, Villa L. Crassiusa Tertiusa, otkrivena je 1974. godine 250 m istočno od Ville Poppaea, tokom iskapanja temelja za lokalnu školu. Ime je dobila po brončanom pečatu na kojemu je bilo ime vlasnika. Također, veliki broj arheoloških predmeta je iskopan na lokalitetu i pohranjen u Državni arheološki muzej u Napulju.

Pobratimski gradovi[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Italy: Campania (engleski). City population. Pristupljeno 5. 3. 2019. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]