Cremona

Izvor: Wikipedia


Koordinate: 45° 8′ SG Š, 10° 2′ IGD


Cremona
—  Comune  —
Comune di Cremona
Panorama of Cremona.
Panorama of Cremona.
Cremona na karti Italija
Cremona
Cremona
Položaj općine Cremona u Italiji
Koordinate: 45°08′N 10°02′E / 45.133, 10.033
Zemlja Italija
Regija Lombardija
Provincija Cremona (CR)
Vlast
 - Gradonačelnik Oreste Perri ([[Popis političkih stranaka u Italiji|PdL]])
Površina
 - Total 69.7 km² (26.9 sq mi)
Nadmorska visina 47 m (154 ft)
Stanovništvo (December 1, 2008)
 - Total 72,266
 - Gustoća 1,036.8/km² (2,685.3/sq mi)
Postal code 26100
Area code(s) 0372
Website: Službena stranica

Cremona (talijanski: Commune di Cremona) je grad i komuna u sjevernoj Italiji. Grad je središte istoimene provinciji Cremona u okviru italijanske regije Lombardija.

Cremona je poznata kao važno mesto izrade prvoklasnih violina. Poznati izrađivači najboljih violina na svetu živeli su ovde - Stradivari, Amati i Gvarneri.

Prirodne odlike[uredi - уреди]

Pogled na stari deo grada

Cremona se nalazi 100 km jugozapadno od Milana. Grad se razvio na severnoj obali reke Po, u središnjem delu Padske nizije. Grad se nalazi u ravničarskom kraju, poznatom po veoma razvijenoj poljoprivredi.

Historija[uredi - уреди]

Stanovništvo[uredi - уреди]

Cremona danas ima preko 70 000 stanovnika, mahom Italijana. Tokom proteklih decenija u grad se doselilo mnogo doseljenika iz inostranstva, najviše sa Balkana.

Grad violina[uredi - уреди]

Cremona je živopisni srednjovekovni, koji je na vrhuncu slave bio od 16. do 18. veka zbog izvanrednih violina koje su u njemu pravljene. Andrea Amati, koji je 1566. napravio violinu za francuskog kralja, stvorio je tada oblik savremene violine. Njega su nasledile generacije majstora iz Cremone, od kojih su najpoznatiji bili Stradivari i Gvarneri. Violine napravljene tokom ovog razdoblja su i dalje na ceni.

Nadmoć Cremone u tim vremenima bila je nedostižna, ali su moderni tvorci violina morali da se prilagode svetu koji se brzo menjao. Danas je glavni takmac Daleki Istok sa jeftinom izradom, ali i slaijim kvalitetom. I pored toga, Cremona je i dalje glavni grad za izradu violina. U gradu i danas postoji 120 radionica u kojima se prave ovi instrumenti. Najbolji majstori mogu godišnje da naprave najviše 15 violina i moraju da sačuvaju strugotine svakog instrumenta kako bi dokazali njegovu autentičnost. Budući majstori iz celog sveta, naročito iz Azije i istočne Evrope, žele da baš u Cremoni steknu Stradivarijevu veštinu.

Galerija slika[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]