Tračka grobnica u Sveštariju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tračanska grobnica u Sveštarima
Svjetska baštinaUNESCO
 Bugarska


Sveštari na mapi Bulgaria
Sveštari
Sveštari
Lokacija Sveštara u Bugarskoj
Registriran:1979. (3. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Ulaz u tumulus
Unutrašnjost središnje komore

Tračanska grobnica u Sveštarima (bugarski: Свещарската гробница) nalazi se 2,5 km jugozapadno od sela Sveštari, u bugarskoj oblasti Razgrad, 42 km sjeveroistočno od grada Razgrada.

Godine 1982. otkriven je tračanski tumulus (grobni humak) iz 3. vijeka pne. koji predstavlja osnovne građevinske principe tračanskih kultnih građevina. Njegovi ukrasi se smatraju jedinstvenima s višebojnim karijatidama u obliku ljudi-biljaka i s oslikanim zidnim slikama. Deset ženskih figura, isklesanih u visokom reljefu na zidovima središnje prostorije i ukrasi na luneti bačvasto nadsvođene komore, jedini su takve vrste u cijeloj Trakiji.

Grobnica je sjajan prikaz kulture tračanskog plemena Geta, koji su bili u kontaktima s Grcima i Hiperborejcima. Čak se pretpostavljalo da je ona dio izgubljenog getskog grada Helisa[1].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. P. Delev, "Lysimachus, the Getae, and Archaeology", 2000. The Classical Quarterly, New Series 50 (Vol. 50, No. 2): 384–401.[1]
  • Alexander Fol, M. Čičikova, T. Ivanov, T. Teofilov: Tračanska grobnica kod sela Sveštari, Sofija, 1986.
  • Alexander Fol: "Die thrakische Orphik oder zwei Wege zur Unsterblichkeit", u Die Thraker. Das goldene Reich des Orpheus, Ausstellung 23. VI. - 28. XI. 2004, Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland. Philipp von Zabern, Mainz, str. 177-186.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tračanska grobnica u Sveštarima