Katedrala Notre-Dame u Tournaiju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katedrala u Tournaiju
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Tournai JPG001.jpg
 Belgija


Tournai na karti Belgije
Tournai
Tournai
Lokacija Tournaija u Belgiji
Registriran:2000. (24. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Katedrala Notre-Dame (Naše Gospe) ili Katedrala naše Gospe od Flandrije u Tournaiju je jedan od najvažnijih arhitektonskih spomenika u Belgiji. Tournaiška katedrala je mješavina brojnih utjecaja arhitekture iz središnje Francuske (Ile de France), rajnske oblasti (Rhineland) i Normandije, koji su u kratkom vremenu, početkom 12. stoljeća, prethodili procvatu gotičke arhitekture[1]. Zbog iznimno visokog romaničkog glavnog broda i kapitela bogatih skulpturama, ali i zbog 5 šiljastih tornjeva koji prethode gotici, danas je nacionalni spomenik pokrajine Valonije, ali i UNESCOv spomenik svjetske baštine.

Pogled iz zraka

Povijest[uredi | uredi kod]

Zapadni trijem glavnog portala

Još od kasnog 6. stoljeća, središte biskupije je bilo u Tournaiju gdje je stara katedrala od lokalnog plavo-sivog kamena, na uzvisini iznad južne obale rijeke Scheldt, dijelila grad na dva jednaka dijela. Početkom 12. stoljeća je na starim temeljima izgrađena građevina u kojoj je kombinirano više arhitektonskih stilova s veličanstvenim rezultatom. Teški i ozbiljni glavni brod je urađen u stilu romanike, što je u kontrastu s transeptom i oltarom koji su urađeni u stilu visoke- gotike. Transept je i najprepoznatljiviji dio građevine s pet zvonika i polukružnim apsidama na krajevima..

Biskup Gautier de Marvis (1219.-1252.), inspirian katedralom u Amiensu, dao je srušiti originalni romanički oltar u 13. stoljeću, kako bi ga zamijeni s izrazito velikim gotičkim. Gradnja je započela 1242. a završila 1255. godine. Ostatak katedrale je izgrađen u istom romaničkom stilu glavnog broda. Jedini dodaci katedrali, zapadni trijem i velika gotička kapela uz katedralu, su se dogodili mnogo kasnije.

U katedrali su pokopani Eleutherius od Tournaija i Nicolas Gombert.

Godine 2000. katedrala je dospjela na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Glavni brod je uglavnom urađen u 12. stoljeću, kao preteča rano-gotičkog stila, s galerijom između arkada u prizemlju i trostrukih prozora (trifora). Pilastri između polukružnih prozora u podržavaju kameni svod iz 18. st. koji je zamijenio originalni ravni drveni strop.

Krakovi transepta, izgrađeni sredinom 12. stoljeća, imaju apsidalne krajeve; što je regionalna karakteristika romaničkog stila rajnskih crkava. Ovaj stil do tada nije imao nikakav utjecaj na arhitekturu svjeroistočne Francuske, osim na katedralu u Noyonu i Soissonsu. Četvrtasti tornjevi na krajevima transepta imaju visinu od 83 metra, a variraju u detaljima – neke su njihove slijepe arkade polukružne, a neke su šiljate.

Poveznice[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]