Festa svetog Vlaha

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Festa Svetog Vlaha, sveca-zaštitnika ,Dubrovnika

Nematerijalna svjetska baština
Festa Svetog Vlaha, sveca-zaštitnika ,Dubrovnika
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2009.
ID: 00232
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Festa Svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO-va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja, prigodom proslave njegova blagdana 3. veljače, neprekidno traje od 972. godine[1] do danas. Temelji se na legendi o pojavljivanju Svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. U Festu se masovno uključuju stanovnici grada, okolice, ali i nekih drugih krajeva Hrvatske i obližnjih zemalja, predstavnici državnih i mjesnih vlasti te predstavnici Rimokatoličke crkve.

"Osim duhovnog značaja Festa naročito oblikuje društvene odnose i pravila kao i kvalitetu vlasti. Festa kao izraz štovanja sveca obilježila je čitav kulturni, a dijelom i prirodni prostor Grada i okolice, te kroz sudjelovanje pojedinaca i grupa iz drugih mjesta u zemlji kao i onih iz okolnih zemalja potiče međukulturni dijalog."[2].

Puštanje golubica na Kandeloru (2. veljače)
Procesija 3. veljače

Festa Svetog Vlaha je bio blagdan svih stanovnika Dubrovačke Republike. Kako bi se omogućilo sudjelovanje svima, uvedena je tzv. 'Sloboština Svetog Vlaha', razdoblje kad je svaki prekršitelj, kažnjenik i prognanik mogao dva dana prije i dva dana poslije blagdana slobodno doći u grad, a da ga nitko nije smio pozvati na odgovornost (ta se sloboština kasnije proširila na 7 dana prije i 7 dana poslije blagdana).

Za blagdan je cijela Republika hrlila u grad - tko nije mogao ići, slavio je kod kuće, sa svojim crkvenim barjacima i u narodnoj nošnji, da se svome svecu pokloni i pomoli, da mu zahvali za zaštitu u prošlosti i preporuči sebe i svoje za ubuduće. U procesiji biskup i svećenici nose moći Svetog Vlaha dok vjernici sa štovanjem ljube dlan i dodiruju relikvije u molitvama za sebe i svoj grad. Festa uključuje mnoge oblike ljudske kreativnosti, od narodnih običaja i pjesama do tradicionalnog oružja, trombuna, koje se pravi posebno za festu i kojim se puca tijekom feste i drugih važnijih događaja. Po završetku procesije odlaze barjaktari sa svojim barjacima u svoja sela prenijeti blagoslov parca svima koji na taj dan nisu mogli u Grad. Festa se tijekom stoljeća mijenjala pa ju je svaka generacija blago prilagodila kako bi unijela svoje ideje i učinila je suvremenom.

Hrvatska pošta 2012. godine je izdala poštansku marku sa slikom relikvije ruke Svetog Vlaha povodom uvrštenja Feste na popis nematerijalne kulturne baštine pri UNESCOu.[3]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Festa Sv. Vlaha Arhivirano 2010-04-09 na Wayback Machine-u na Dubrovačkim turističkim stranicama (en)
  2. Festa Svetog Vlaha na stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
  3. „Hrvatska pošta, Hrvatska nematerijalna kulturna baština”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2014-07-18. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]