Istarsko dvoglasno pjevanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Istarsko dvoglasno pjevanje

Nematerijalna svjetska baština
Istarsko dvoglasno pjevanje
 Hrvatska
Regija: Evropa
Godina upisa: 2009.
ID: 00231
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Istarsko dvoglasno pjevanje je kompleksan stil folklorne glazbe na prostoru od poluotoka Istre, od Rijeke do Senja i na otocima Krka, Raba i Cresa, Hrvatska. Zasniva se na netemperiranim tonskim odnosima te karakterističnoj boji tona koja se kod vokalne glazbe postiže snažnim pjevanjem djelomice kroz nos.[1]

Istarska ljestvica

Većina tonskih nizova sastavljena je od četiri do šest tonova. Metroritamska, formalna struktura i struktura teksta kreću se od jednostavnih do vrlo složenih obrazaca, a specifičan je odnos glazbe i teksta.

Tipični muzički instrument uz dvoglasno pjevanje su sopile (ili roženice u Istri) koje su stari instrumenat sličan današnjoj oboi. Uvijek se sviraju u paru. Ne rijetko se koriste gajde, frule i tambura lutnja.

Drugi glas se često zamjenjuje ili udvostručuje malim sopelom; u široko rasprostranjenoj varijanti poznatoj kao tarankanje, riječi se ponekad zamjenjuju karakterističnim slogovima (ta-na-na, ta-ra-ran, itd.) dizajniranim da imitiraju zvuk flaute.

Nematerijalna svjetska baština[uredi | uredi kod]

Istarsko dvoglasno pjevanje nalazi se UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva kao element kulturne baštine u Hrvatskoj.[2] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 13. do 18. decembra 2009. u Abu Dabiu. [3]

Izvori[uredi | uredi kod]