Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2017.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2017. godinu, od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2017. godine. Sustav izbora ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se birala tri članka svaki mjesec. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1.1. - 10.1.

Logo
Kōgami ubija Makishimu

"Perfect World" (japanski: 完璧な世界 Kanpeki na Sekai) je dvadeset i druga i posljednja epizoda prve sezone animea Psycho-Pass, koja je premijerno emitirana 22. ožujka 2013. u sklopu Fujijevog animacijskog bloka noitaminA. Dok je režiju kao i ranije potpisao Naoyoshi Shiotani, direktorij animacije bio je Itsurô Kawasaki, kojemu je ovo bila četvrta suradnja u ovoj ulozi. Scenarij su ponovo napisali Makoto Fukami i Gen Urobuchi, dok je glazbu komponirao Yūgo Kanno.

Posljednja epizoda animea donosi rezoluciju glavne priče u vidu konačnog okršaja između bivšeg Enforcera Shinyje Kōgamija i ubojice Shōga Makishime, nakon kojega se Kōgami dao u bijeg (okolnosti kojega će detaljnije biti objašnjene u filmu). Uz to, epizoda donosi rezoluciju priča drugih likova, među kojima je Nobuchika Ginoza, koji je i sam postao Enforcer, ali i Akane Tsunemori, koja je pristala surađivati sa Sibylom, tvrdeći, ipak, kako takav sustav neće opstati. Epizoda završava na isti način kao što je započela prva - Akane, iskusna inspektorica, dočekuje novu, mladu kolegicu, Miku Shimotsuki, koja svoj rad u PSB-u započinje na isti način kao i Akane na početku sezone. (Čitav članak...)

11.1. - 20.1.

mozaik
Mozaik s prikazom robova

Ropstvo u antičkom Rimu igralo je važnu ulogu u društvu i privredi starog Rima. Osim što su se bavili manualnim radom, robovi su obavljali i mnoga zaduženja u domaćinstvu, a često su radili i na poslovima koji su zahtevali visoke kvalifikacije i veštine. Učitelji, računovođe i lekari često su bili robovi, a među njima je bilo vrlo mnogo grčkih robova. Nekvalifikovani robovi ili oni koji su po kazni osuđeni na ropstvo radili su na seoskim imanjima, u rudnicima i mlinovima. Njihovi uslovi života bili su vrlo teški i život tih robova nije bio dugog veka.

Prema rimskom pravu, robovi su smatrani imovinom i nisu bili pravni subjekti. Za razliku od rimskih građana, robovi su mogli biti telesno kažnjavani, seksualno eksploatisani (prostitutke su često bile robinje), mučeni i pogubljeni bez sudske odluke. Na sudu se svedočenje roba prihvatalo samo ako je bilo dato pod mučenjem, što je bilo temeljeno na uverenju da će robovi, budući da su upućeni u poslove svojih gospodara, biti previše odani da bi bez prisile izneli nešto što bi njihovim gospodarima moglo štetiti. Međutim, vremenom je robovima davana sve veća pravna zaštita, uključujući pravo da se žale na postupke svojih gospodara. Stav prema robovima promenio se delimično i zato što je među obrazovanom rimskom elitom veliki uticaj steklo stoičko učenje, čiji su egalitaristički pogledi na čovečanstvo uključivali i robove. (Čitav članak...)

21.1. - 31.1.

mozaik

Oksirinhijski papirusi (Oxyrhynchus Papyri) naziv je za papirusne rukopise koje su krajem 19. i početkom 20. veka otkrili arheolozi Bernard Pyne Grenfell i Arthur Surridge Hunt na jednoj staroj deponiji blizu grada Oksirinha u Egiptu (28°32′N 30°40′E / 28.533°N 30.667°E / 28.533; 30.667, danas el-Bahnasa). Rukopisi su nastali u rimskom i ranovizantijskom periodu između 1. i 6. veka nove ere i obuhvataju hiljade grčkih i latinskih dokumenata, pisama i književnih dela. Među njima je i nekoliko pergamenata od životinjske kože (vellum), kao i arapski rukopisi novijeg doba pisani na papiru, npr. srednjovekovni P. Oxy. VI 1006. Papirusi iz Oksirinha nalaze se danas u različitim ustanovama širom sveta. Veliki ih se broj nalazi u Muzeju Ashmolean na Univerzitetu u Oxfordu.

Premda se nije ostvarila prvobitna nada da će se među papirusima pojaviti mnoga od izgubljenih književnih dela antike, ipak su pronađeni mnogi važni grčki tekstovi. Među njima su Pindarove pesme, Sapfini i Alkejevi fragmenti, te duži odlomci iz Alkmana, Ibika i Korine. Pronađeni su i značajni odlomci Euripidove Hipsipile, Menandrovih komedija te veliki deo Sofoklove satirske igre Tragači. (Čitav članak...)

1.2. - 10.2.

Van Eyck
Jan van Eyck: Autoportret

Historija zapadnog slikarstva predstavlja trajnu, iako isprekidanu, tradiciju od antike do današnjeg vremena. Do sredine 19. vijeka prevashodno se doticala predstavnih i klasičnih oblika proizvodnje, nakon kojeg je vremena više modernih, apstraktnih i konceptualnih formi dobilo favorizaciju.

Razvoji u zapadnom slikarstvu historijski su paralelni sa onima u Istočnom slikarstvu, generalno nekoliko vijekova kasnije. Afrička umjetnost, islamska umjetnost, indijska umjetnost, kineska umjetnost i japanska umjetnost imale su značajan utjecaj na zapadnu umjetnost, a na kraju i obrnuto.

Isprva služeći carskim, privatnim, građanskim i religijskim pokroviteljima, zapadno slikarstvo kasnije je našlo publiku među aristokratijom i srednjom klasom. Počevši u periodu baroka, umjetnici su primali privatne narudžbe od obrazovanije i uspješnije srednje klase. Ideja "umjetnosti zarad umjetnosti" počela je nalaziti izražaj u djelu romantičkih slikara. (Čitav članak...)

11.2. - 20.2.

Logo natjecanja

UEFA Euro 2016., odnosno UEFA Europsko prvenstvo 2016., bilo je 15. izdanje UEFA Eura, koje se od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. godine održalo u Francuskoj. Bio je to ukupno treći put da je Francuska domaćin turnira, nakon što je na izboru domaćina u svibnju 2010. godine tijesno izabrana ispred Turske. Branitelj naslova bio je dvostruki europski prvak, Španjolska.

Nakon odigrane 51 utakmice, prvak je, po prvi puta, postao Portugal, koji je u finalu porazio domaćina Francusku nakon produžetaka. Treće mjesto podijelile su reprezentacije Njemačke i Walesa, koja je ujedno i debitirala na ovom prvenstvu. Osim Walesa, Island je kao još jedan debitant ostvario izvrstan rezultat, izbacivši Englesku u osmini finala i plasiravši se u četvrtfinale.

Najbolji strijelac, a ujedno i najbolji igrač (što je prvi takav slučaj u historiji Eura), na turniru bio je Antoine Griezmann, sa šest golova, a u povijest je ušao i Cristiano Ronaldo, koji se na ovom turniru izjednačio s Michelom Platinijem na listi najboljih strijelaca u historiji Eura, postigavši svoj deveti gol u utakmici protiv Walesa. (Čitav članak...)

21.2. - 28.2.

Camus
Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, 7. studenog 1913. - Villeblevin, 4. siječnja 1960.), francuski književnik i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine. Poznat je po svom karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Čitav njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocira antičku Grčku, koja je "u svemu znala naći pravu mjeru".

Iako je često vezan i uz egzistencijalizam, Camus je odbijao taj pridjev. No, u drugu ruku, Camus u svom eseju Pobunjeni čovjek piše da se cijeli svoj život borio protiv filozofije nihilizma. Njegova religioznost također je bila česta tema, a on je sam u jednoj od svojih knjiga napisao: Ne vjerujem u boga "i" nisam ateist. Kada mu je 1957. uručena Nobelova nagrada, Camus je bio drugi najmlađi primatelj (nakon Rudyarda Kiplinga), prvi primatelj rođen u Africi, a nakon njegove smrti postao je Nobelovac koji je nakon dobivanja nagrade najkraće živio (samo 3 godine). (Čitav članak...)

1.3. - 10.3.

EEG
EEG snimak epilepsije

Epilepsija (od starogrčkog glagola ἐπιλαμβάνειν koji znači "zgrabiti, ščepati ili pogoditi ") je grupa dugotrajnih neuroloških poremećaja koje karakterišu epileptični napadi. Ti napadi su epizode koje mogu varirati od kraćih i skoro neprimetnih do dugih perioda snažnog trzanja. Kod epilepsije, napadi se obično ponavljaju, i nemaju neposredan osnovni uzrok dok se napadi koji se javljaju zbog posebnog uzroka ne smatraju da predstavljaju epilepsiju.

U većini slučajeva uzrok je nepoznat, iako se kod nekih ljudi, između ostalog, epilepsija razvija kao posledica povrede mozga, moždanog udara, raka mozga, i zloupotrebe droge i alkohola. Epileptični napadi su posledica preterane ili abnormalne aktivnosti kortikalnih nervnih ćelija u mozgu. Dijagnoza tipično podrazumeva isključivanje drugih stanja koja bi mogla prouzrokovati slične simptome (kao što je sinkopa) kao i otkrivanje prisustva bilo koji drugih neposrednih uzroka. Epilepsija se često može potvrditi elektroencefalogramom. Epilepsija se ne može izlečiti, ali se napadi mogu kontrolisati lekovima u oko 70% slučajeva. Nisu svi epileptični sindromi doživotni, i kod znatnog broja ljudi dolazi do poboljšanja do te mere da im lekovi više nisu potrebni. (Čitav članak...)

11.3. - 20.3.

Goebbels
Joseph Goebbels

Paul Joseph Goebbels (Rheydt, kod Düsseldorfa, 29. listopada 1897. - Berlin, 1. svibnja 1945.), njemački političar i kancelar, te Reichov ministar narodnog prosvjećenja i propagande od 13. ožujka 1933. do 30. travnja 1945. Bio je jedan od najbližih suradnika i najvećih obožavatelja Adolfa Hitlera. Goebbels je poznat po svojim energičnim govorima koji su, osim velike količine propagande, sadržavali i enormnu dozu antisemitizma, te ga upravo zbog toga mnogi povjesničari smatraju glavnim krivcem za Kristalnu noć. Goebbelsov nadimak, koji su mu dali mnogi povjesničari, glasi Otrovni patuljak.

Kao velik pobornik rata, Goebbels je učinio sve što je mogao kako bi maksimalno pripremio njemački narod na masivni oružani sukob. Tijekom samog Drugog svjetskog rata Goebbels je još više povećao svoju moć mijenjajući saveze s drugim nacističkim dužnosnicima. Godine 1943. rat je krenuo loše po Sile Osovine, no to je Goebbelsa samo motiviralo da poveća propagandu i uvjeri njemački narod da prihvati ideju totalnog rata i mobilizacije. Goebbels je ostao vjeran Hitleru do samog kraja i ostao je s njim u Führerbunkeru sve do njegovog samoubojstva, a nakon toga je postao drugi kancelar Trećeg Reicha, no samo jedan dan. U svojim posljednjim satima, Joseph Goebbels je dopustio svojoj supruzi Magdi da hladnokrvno ubije njihovo šestero djece, a onda zajedno s njom počinio samoubojstvo 1. svibnja 1945. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Epilepsija · Albert Camus · UEFA Euro 2016.

21.3. - 31.3.

Argonauti
Argonautika, Apolonijevo glavno delo,
opisivalo je put Jasona i Argonauta

Apolonije Rođanin (starogrčki: Ἀπολλώνιος Ῥόδιος, Apollṓnios Rhódios; latinski: Apollonius Rhodius; oko 295–215. pne., odnosno oko 300–230. pne.) bio je grčki helenistički pesnik, koji je najpoznatiji kao autor epa u četiri knjige pod naslovom Argonautica (sh. Pesma o Argonautima ili Zgode Argonauta), koji je opevala doživljaje Jasona i njegovih Argonauta tokom potrage za zlatnim runom. Ta je pesma uvela nove obrasce u grčku književnost i izvršila snažan uticaj na kasnije pesnike, pri čemu je Ptolemejskom Egiptu obezbedila "kulturnu mnemoniku", odnosno nacionalnu "arhivu slika", a rimskim pesnicima, kao što su Vergilije i Valerije Flak, poslužila je kao uzor za sastavljanje vlastitih dela. Njegove druge pesme, od kojih su sačuvani samo kratki fragmenti, opisivale su početke ili osnutke gradova, na primer Aleksandrije i Knida, koji su bili naročito zanimljivi Ptolemeidima, u čijoj se službi Apolonije nalazio kao gramatičar i upravnik Aleksandrijske biblioteke. Moderni su filolozi mnogo raspravljali o sporu oko književnoteorijskih gledišta Apolonija i Kalimaha, koji je takođe bio aleksandrijski pesnik i radio u Biblioteci, budući da se smatra kako taj spor omogućuje određeni uvid u njihovo pesništvo, premda u primarnim izvorima postoji vrlo malo dokaza za to da je takav spor između njih dvojice ikada uopšte postojao. U stvari, o Apoloniju se ne zna gotovo ništa, a čak je i njegova veza s ostrvom Rodosom predmet rasprave. Apolonije se ranije smatrao pukim imitatorom Homera i time neuspešnim pesnikom, ali je njegova reputacija popravljena novijim istraživanjima, koja su se usredsredila na posebna obeležja helenističkih pesnika kao učenih izdanaka jedne dugotrajne književne tradicije koji su delovali u okviru jednog posebnog historijskog razdoblja. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Joseph Goebbels · Epilepsija · Albert Camus

1.4. - 10.4.

RH
Reinhard Heydrich

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (Halle na Saali, 7. ožujka 1904. - Prag, 4. lipnja 1942.) bio je visokopozicionirani nacistički časnik tijekom Trećeg Reicha. Bio je SS-Obergruppenführer (general) i General der Polizei (General policije), predsjednik RSHA-a (uključujući SD, Gestapo i Kripo) i Stellvertretender Reichsprotektor (protektor) Češke i Moravske. Godine 1940. imenovan je na mjesto predsjednika Interpola.

Bio je predsjedavajući tijekom Konferencije u Wannseeu 1942. godine na kojoj se raspravljalo o konačnoj rezoluciji "Židovskog pitanja". Dana 27. svibnja 1942. vozeći se Pragom, smrtno su ga ranila dva člana ÚVOD-a (automatska puška Josefa Gabčíka je zatajila, bomba Jana Kubiša je ranila Heydricha). Iako je Heinrich Himmler poslao najbolje liječnike, Heydrich je pao u komu i umro 4. lipnja 1942. u dobi od samo 38 godina. Hitler je bio bijesan zbog ubojstva njegovog "zaštitnika" Češke i Moravske. Naredio je brzu istragu i uhićenje krivaca. Tajne službe su atentatore povezali s mjestima Lidice i Ležáky, zbog čega je Hitler naredio masovne deportacije i ubojstva kao osvetu za atentat.

Heydrich je pokopan na berlinskom Invalidenfriedhofu, vojnom groblju. No, točna lokacija njegove grobnice na groblju nije sasvim poznata. (Čitav članak...)

11.4. - 20.4.

Logo
Logo prvenstva

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017. je bilo jubilarno 25. izdanje IHF Svjetskog prvenstva, koje se od 11. do 29. siječnja 2017. godine održalo u Francuskoj. Ovaj turnir bio je treće izdanje Svjetskog prvenstva koje se održalo u Francuskoj, nakon turnira 1970. i 2001. godine, koja je izabrana za domaćina ispred Danske. Odluka o domaćinu donesena je u prosincu 2011. godine na sastanku IHF-a u brazilskom Sãu Paulu. Turnir se igrao u ukupno osam dvorana u osam različitih gradova, dok se finalna faza igrala u Parizu.

Na turniru je sudjelovalo ukupno 24 momčadi. Norvešku je u finalu svladala Francuska, koja je tako po šesti put postala svjetski prvak, drugi put kao domaćin i drugi put sa svim pobjedama na turniru; Norveškoj je srebrna medalja bila prvo odličje na nekom međunarodnom natjecanju. Najbolji strijelac turnira postao je makedonski reprezentativac Kiril Lazarov, koji je postigao 50 golova. Najboljim igračem (MVP) proglašen je francuski reprezentativac Nikola Karabatić, dok je njegov reprezentativni kolega, Vincent Gérard, proglašen najboljim golmanom turnira. Turnir je ušao u historiju i zbog činjenice da je na francuskim utakmicama osmine i četvrtfinala oboren svjetski rekord broja gledatelja na jednoj rukometnoj utakmici; utakmice je gledalo 28,010 ljudi. (Čitav članak...)

21.4. - 30.4.

Logo
Branko Lustig

Branko Lustig (Osijek, 9. 6. 1932), znameniti hrvatski i jugoslavenski producent, dobitnik dva Oskara, dvije BAFTA-e, dva Zlatna globusa, dva Emmija i brojnih drugih nagrada. Osnivač je Festivala tolerancije u Zagrebu.

Godine 1955., Branko je upoznao znamenitog jugoslavenskog redatelja Branka Bauera. S Bauerom je radio, kao vođa snimanja, na filmu Ne okreći se, sine. Kao menadžer za lokacije radio je i na filmu Sofijin izbor iz 1982 godine. Nakon toga radio je na miniserijama Vjetrovi rata (1983.) i Rat i sjećanja (1988.). Stevenu Spielbergu se odlučio javiti potkraj 1980-ih, za vrijeme drugog boravka u Americi. Nešto kasnije, počeo je raditi kao producent na filmu Schindlerova lista sa kojim je osvojio Oskara. Godine 2000. godine bio je producent na još jednom hollywoodskom megahitu, Gladijatoru, koji je režirao Ridley Scott. Sa Gladijatorom je osvojio svoj drugi Oskar, a suradnja sa Scottom je trajala punih osam godina. (Čitav članak...)

1.5. - 10.5.

Logo
Logo prvenstva

FIFA Svjetsko prvenstvo 2014. bilo je dvadeseto izdanje FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva za muškarce koje se od 12. lipnja do 13. srpnja 2014. godine igralo u Brazilu. Bio je to drugi put da je Brazil domaćin prvenstva; prvi put je domaćin bio 1950. godine. Brazil je za domaćina izabran kao jedini kandidat nakon što su Kolumbija i Argentina odustale, a FIFA već ranije najavila kako će se prvenstvo, zbog politike rotiranja, održati u Južnoj Americi, po prvi put nakon 1978. godine.

Ukupno 31 momčad prošla je kroz kvalifikacije koje su započele u lipnju 2011. godine kako bi, zajedno s domaćinom Brazilom, nastupila na završnici turnira. Branitelj naslova, Španjolska, se od obrane naslova oprostio već u grupnoj fazi natjecanja. Bilo je to treće prvenstvo od posljednja četiri na kojemu je branitelj naslova ispadao u grupnoj fazi. Svjetski prvak je, po četvrti puta, postala Njemačka, koja je nakon produžetaka pobijedila Argentinu 1:0. Trećeplasirana je bila Nizozemska, koja je porazila Brazil 3:0. (Čitav članak...)

11.5. - 20.5.

Hatter
Mad Hatter

Mad Hatter, pravim imenom Dr. Jervis Tetch, je stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics, primarno kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Inspiriran istoimenim likom iz priča Lewisa Carrolla, Mad Hatter se prvi puta pojavio u stripu Batman #49 (listopad–studeni 1948.), a stvorili su ga Bob Kane i Bill Finger. Iako se uz njega često vežu djetinjaste i pomalo neozbiljne asocijasije, Mad Hatter je jedan od najopasnijih i najustrajanijih Batmanovih protivnika, a njegovi zločini, koji često uključuju djecu, podjednako kombiniraju elemente fantastike i morbidnosti.

Mad Hatter je lik koji tokom godina nije doživljavao pretjerano velike promjene u genezi - u većini relevantnih inkarnacija, Jervis Tetch je znanstveni genije opsjednut Carrollovom pričom Alice's Adventures in Wonderland koji proizvodi različite uređaje za kontrolu uma kojima kontrolira i manipulira svojim žrtvama. Nekad su njegovi zločini refleksija njegove opsesije Carrollom, međutim zna iskonstruirati i bizarne planove koji za cilj imaju zadovoljavanje njegovih deluzija. Uz to, Mad Hatter je karakterističan i po svom izgledu; naime, uglavnom je prikazan ispodprosječno niskog rasta, što zna kompenzirati visokim cipelama ili visokim, najčešće zelenim, cilindrima koje redovito nosi. Njegovu psihološku bizarnost upotpunjuje ekscentrični vizualni stil. Kao i većina Batmanovih protivnika, Mad Hatter se iz komičnog zlikovca razvio u vrlo opasnog protivnika. (Čitav članak...)

21.5. - 31.5.

Göring
Hermann Göring

Hermann Wilhelm Göring (Rosenheim, 12. siječnja 1893. - Nürnberg, 15. listopada 1946.) bio je njemački političar, pilot, vojni zapovjednik, visoki dužnosnik NSDAP-a i ratni zločinac. Göring je bio zapovjednik njemačkog Luftwaffea, otac zloglasnog Gestapa i Hitlerov dogovoreni nasljednik. Bio je istaknuti vojni pilot u Prvom svjetskom ratu s 22 srušena aviona, a nagrađen je i slavnim Plavim Maxom. Ujedno je bio i posljednji zapovjednik eskadrile Jagdgeschwader 1, koju je prije njega vodio slavni Manfred von Richthofen.

Po završetku Drugog svjetskog rata, Göring se predao Saveznicima 9. svibnja 1945. godine u Bavarskoj. Bio je treći najviši nacistički dužnosnik kojemu se sudilo u Nürnbergu, iza predsjednika Karla Dönitza i bivšeg Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa. Svoje posljednje dane, Göring provodi u društvu satnika Gustavea Gilberta, američkog obavještalca i psihologa, Židova, koji je govorio njemački i imao pristup svim zatvorenicima kojima je suđeno na procesu. Osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a izrečena mu je kazna bila smrt vješanjem. No, Göring je počinio samoubojstvo popivši tabletu cijanida noć prije izvršenja. (Čitav članak...)

1.6. - 10.6.

Poljaci
Marš poljske vojske

Invazija Poljske, Pohod na Poljsku ili Poljska kampanja, odnosno Septembarski pohod, su nazivi kojima se opisuje oružani sukob koji se u septembru i početkom 1939. godine na području Centralne i istočne Evrope vodio između nacističke Njemačke, Slovačke i Sovjetskog Saveza na jednoj, i Poljske na drugoj strani, te predstavljao uvod, odnosno početnu fazu Drugog svjetskog rata u Evropi.

Uzroci izbijanja sukoba su bili u nastojanju Njemačke da povrati dio istočnih teritorija izgubljenih nakon prvog svjetskog rata, bojazan od Poljske kao vojne sile koja ugrožava njemačke granice, ali i nacionalsocijalistička ideologija njemačkog vođe Adolfa Hitlera, koji je teritoriju Poljske smatrao "životnim prostorom" njemačkog naroda. Do sukoba je došlo nekoliko mjeseci nakon što je u Evropi u proljeće iste godine došlo do diplomatske krize izazvane komadanjem Čehoslovačke, odnosno neposredno nakon što se Njemačka sklapanjem pakta Ribbentrop-Molotov osigurala od napada Sovjeta.

Koristeći niz incidenata, uključujući fingirani poljski napad na Gleiwitz kao povod, Njemačka je 1. septembra zajedno sa Slovačkom otpočela neprijateljstva bez formalne objave rata. Dva dana kasnije su, temeljem ranijih formalnih garancija, Britanija i Francuska objavile Njemačkoj rat, čime je sukob dobio svjetski karakter, ali je taj potez bio isključivo simboličke prirode, te se Poljska morala neprijatelju odupirati sama. Koristeći nadmoć u ljudstvu, tehnici, povoljan strateški položaj, kao i doktrinu blitzkriega, njemačke snage su vrlo brzo uništile veliki dio poljskih snaga ili ih natjerale na kaotično povlačenje na istok, te već nakon devet dana otpočele opsadu Varšave. (Čitav članak...)

11.6. - 20.6.

Venezuela ili Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venezuela (španjolski: República Bolivariana de Venezuela) je savezna republika koja se nalazi na sjevernoj obali Južne Amerike. Na zapadu graniči s Kolumbijom, na jugu s Brazilom, na istoku s Gvajanom, a s otočjem Trinidad i Tobago na sjeveroistoku. Ukupna površina zemlje iznosi oko 916,445 km2, dok je prema procjeni iz 2016. godine broj stanovnika 31,775,371. Venezuela se smatra državom s izrazito visokim biodiverzitetom (trenutno se nalazi na sedmom mjestu po broju vrsta na svijetu), a staništa se prostiru od obronaka Andi na zapadu, preko amazonskih kišnih šuma na jugu i velikih llanosa, pa sve do karipske obale i delte rijeke Orinoco na istoku.

Teritorij koji je danas poznat kao Venezuela kolonizirala je Španjolska još 1522. godine usred snažnog otpora domorodačkog, indijanskog stanovništva. Godine 1811., postala je jedna od prvih španjolskih kolonija koja je proglasila nezavisnost, koja nije bila sigurna sve do 1821. godine, kada je Venezuela postala dio savezne republike Velike Kolumbije. Punu nezavisnost stekla je 1830. godine. Tokom XIX. vijeka, Venezuela je prolazila kroz veliku političku krizu i periode autokracije, uz dominaciju regionalnih caudillosa sve do polovice XX. vijeka. (Čitav članak...)

21.6. - 30.6.

Batman
Batman

Batman je fiktivni lik, stripovski superheroj koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics. Batmana su stvorili crtač Bob Kane i pisac Bill Finger, a prvi put se pojavio u svibnju 1939. godine u stripu Detective Comics #27. Izvorno nazivan "the Bat-Man" (sh. "Čovjek-šišmiš"), a danas se nerijetko naziva i "the Batman", lik je poznat i po nadimcima "the Caped Crusader" (sh. "Maskirani osvetnik"), "the Dark Knight" (sh. "Vitez tame") i "the World's Greatest Detective" (sh. "Najbolji detektiv na svijetu").

Batman je zapravo alter ego Brucea Waynea, američkog milijardera, industrijalca i filantropa. Wayne se, posvjedočivši ubojstvu svojih roditelja u djetinjstvu, zakleo kako će se osvetiti svim kriminalcima, misija koja je za njega protkana visokim idealom pravde. Kako bi se pripremio, Wayne je prošao kroz niz rigoroznih, fizičkih i mentalnih priprema, a za svoju alter ego odabrao je kostim šišmiša. Njegovo djelovanje vidljivo je u fiktivnom Gotham Cityju, a u njegovoj borbi kriminala pomažu mu brojni saveznici, među kojima su najznačajniji Robin (koji se pojavio u nekoliko inkarnacija), batler Alfred Pennyworth, policijski narednik James Gordon i heroina Batgirl, koja se pojavljuje periodički. Njegove protivnike utjelovljuje cijela plejada različitih zlikovaca, poznata kao "rogues gallery", u koje, između ostalih, spadaju i Joker, Penguin, Riddler, Mr. Freeze, Two-Face, Ra's al Ghul, Scarecrow, Poison Ivy i Bane. Za razliku od većine superheroja, Batman ne posjeduje nikakve supermoći; u svojoj borbi koristi se superiornom inteligencijom, borilačkim vještinama, detektivskim radom, tehnologijom, novcem i psihologijom straha, koja mu uvelike pomaže u borbi protiv uličnih kriminalaca. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Venezuela · Invazija Poljske · Hermann Göring

1.7. - 10.7.

Freisler
Roland Freisler

Roland Freisler (Celle, 30. listopada 1893. - Berlin, 3. veljače 1945.), bio je prominentni i zloglasni nacistički sudac, a ranije odvjetnik za vrijeme Weimarske Republike. Freisler je postao Hitlerov Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i predsjednik zloglasnog Volksgerichtshofa (Narodni sud), koji je bio izvan ustavnih ograničenja. U periodu nacizma, Freislerova karijera bila je na vrhuncu. Također je bio birigadir NSKK-a.

Danas je Freisler istovremeno i najpoznatiji i najozloglašeniji sudac iz perioda Hitlerovog režima. Kao sudac, Freisler je odgovoran za tisuće smrtnih presuda u posljednje tri godine nacističkog režima, od kojih su većina bili montirani procesi s unaprijed poznatim presudama. Najbolji primjeri njegovih metoda su poznati proces protiv skupine Weiße Rose (Bijela ruža), tijekom kojega je Freisler osudio Hansa i Sophie Scholl na smrt, te proces protiv upletenih u pokušaj atentata na Hitlera od 20. srpnja 1944.

Za razliku od većine drugih visokih funkcionera NSDAP-a, o privatnom životu Rolanda Freislera zna se jako malo. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Batman · Venezuela · Invazija Poljske

11.7. - 20.7.

Rim
Carstvo na svome vrhuncu (117.)

Rimsko Carstvo je uobičajeni naziv za rimsku državu nakon što ju je preustrojio Oktavijan August u zadnja tri desetljeća prije Krista. Iako je Rim imao imperij stoljećima prije Augustove samovlade, predaugustovska država se obično naziva Rimskom Republikom.

Rimsko Carstvo je upravljalo svim heleniziranim državama na Sredozemlju, kao i keltskim područjima sjeverne Europe. Zadnji rimski car zbačen je 476. godine, ali tada je istočnim područjima već vladao drugi car sa sjedištem u Konstantinopolu. Istočno Rimsko Carstvo (Bizant) i dalje je postojalo, iako se postupno smanjivalo, sve do 1453. godine, kad su Turci osvojili Konstantinopol. Kasnije države na zapadu (Franačko Kraljevstvo i Sveto Rimsko Carstvo) i na istoku (ruski carevi) koristile su rimsko državničko nazivlje sve do modernog doba.

Golemo naslijeđe Rimskog Carstva vidi se i danas u zapadnjačkim institucijama, pravu, arhitekturi i mnogim drugim područjima života. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Roland Freisler · Batman · Venezuela

21.7. - 31.7.

Poster
Poster filma

Naked (srpskohrvatski: Goli) je britanska crnohumorna drama iz 1993. godine, koju je prema vlastitom scenariju režirao Mike Leigh. Glavnu ulogu, onu psihički opterećenog, ali izrazito inteligentnog uličnog filozofa Johnnyja, tumačio je David Thewlis, dok su se u ostalim ulogama pojavili Lesley Sharp, Katrin Cartlidge i Greg Cruttwell. Naked je svojim mračnim i brutalnim tonom, eksplicitnim prikazima nasilja i crnim humorom bio veliki otklon od Leighovog dotadašnjeg rada, koji se uglavnom bavio suptilnim, komičnim seciranjem manira srednje i radničke klase. Scenarij je uvelike bio temeljen na podužim improvizacijama tokom snimanja, mada je vrlo malo te slobodne improvizacije završilo u konačnoj verziji filma.

Naked je ostvario izniman uspjeh među kritičarima, a Leighov je opus uzdigao do novoga vrhunca. Uz to, film je dotad anonimnog Davida Thewlisa profilirao međunarodno priznatu glumačku zvijezdu. Pohvale su bile usmjerene na Leighovu režiju, ali i Thewlisovu interpretaciju lika, koja je opisana kao briljantna. Naked je nominiran i za velik broj nagrada, od kojih je nekolicinu i osvojio, a među istima se posebno ističu nagrade za najbolju režiju i najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu 1993. godine. Tokom 1999. godine, časopis The Village Voice ga je stavio na sedmo mjesto svoje liste najboljih filmova desetljeća. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Rimsko Carstvo · Roland Freisler · Batman

1.8. - 10.8.

Egzodus
Migracija iz Iraka

Egzodus Jevreja iz arapskih država (arap. هجرة اليهود من الأراضي العربية, hebr. פליטים יהודים ממדינות ערב) odnosi se na masovne migracije jevrejskog stanovništva iz arapskog svijeta od sredine 20. vijeka nadalje. Započele su još krajem 19. vijeka, a intenzivirale su se nakon osnivanja Izraela 1948. godine. Potaknuti različitim motivima, s arapskih područja migriralo je na stotine hiljada Jevreja, od čega većina iz Maroka i Iraka, a manji dio iz Jemena, Tunisa, Egipta, Libije, Alžira i drugih zemalja. Najviše emigranata iselilo se u Izrael i njihov se put promatra u kontekstu tzv. alije odnosno globalnog jevrejskog iseljavanja u tu zemlju, a ostatak pretežito u države Evrope i Sjeverne Amerike. U jeku rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, navedene migracije od ranih početaka postale su predmetom raznih oblika politizacije. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Naked · Rimsko Carstvo · Roland Freisler

11.8. - 20.8.

Grčka mitologija naziv je za skupinu mitova koji pripadaju starim Grcima i govore o njihovim božanstvima i herojima, prirodi svijeta te o podrijetlu i značaju njihovih vlastitih kultova i vjerskih rituala. Mitologija je sastavni dio drevne grčke religije. Naučni danas proučavaju ove mitove nastojeći ovijetliti religijske i političke ustanove stare Grčke i njezine civilizacije te razumjeti prirodu samog nastanka mita.

Grčka je mitologija obrađena u velikom broju priča, ali i u grčkim umjetničkim djelima kao što su slike na vazama i votivni darovi. Grčki mit nastoji objasniti podrijetlo svijeta i opisati život i doživljaje velikog broja bogova, božica, heroja, heroina i mitskih bića. Te su se priče prvibitno širile usmjenim putem, no danas su grčki mitovi uglavnom poznati iz grčkih književnih djela. Najstariji književni izvori, Homerovi epovi Ilijada i Odiseja, bave se trojanskim ratom i događajima koji su uslijedili neposredno nakon njega. Dvije pjesme Hezioda, koji je živio nedugo nakon Homera, Teogonija i Poslovi i dani, pričaju o postanku svijeta, smjeni božanskih vladara, smjeni ljudskih rodova, podrijetlu ljudskih nesreća i podrijetlu žrtvenih obreda. (Čitav članak...)

21.8. - 31.8.

Logo
Logo prvenstva

Dvanaesto europsko prvenstvo u rukometu održalo se u Poljskoj u razdoblju od 15. do 31. siječnja 2016. godine. Sudjelovalo je ukupno 16 reprezentacija, a turnir je dijelom služio i kao kvalifikacijski za Olimpijske igre i sljedeće svjetsko prvenstvo. Turnir se održao u ukupno četiri dvorane u četiri različita grada, s tim da se završnica turnira igrala u Krakówu.

Prvak je po drugi puta u povijesti postala Njemačka, koja je u finalu pobijedila Španjolsku. Španjolskoj je to bilo ukupno četvrto finale i četvrta srebrna medalja. U utakmici za treće mjesto, Hrvatska je bila bolja od Norveške. Najkorisnijim igračem proglašen je španjolski kapetan Raúl Entrerríos, dok je najbolji golman turnira bio Nijemac Andreas Wolff. S ukupno 48 golova, najboljim strijelcem turnira postao je Španjolac Valero Rivera Folch. (Čitav članak...)

1.9. - 10.9.

Hladni rat je naziv za period vojnih i političkih tenzija nakon Drugog svjetskog rata između zemalja Istočnog (Sovjetski Savez i njegovi sateliti) i Zapadnog bloka (Sjedinjene Države, NATO i ostali saveznici). Historičari danas nisu potpuno složni oko točnog trajanja Hladnog rata, mada se kao početak najčešće uzimaju 1945. ili 1947. godina (kada je donesena Trumanova doktrina o ograničavanju sovjetskog ekspanzionizma), a kao kraj 1991. godina, kada se raspao Sovjetski Savez.

Termin "hladni" se koristi zato što dvije sukobljene strane nikada nisu povele oružani sukob velikih razmjera, međutim su (in)direktno sudjelovale u cijeloj seriji manjih i većih regionalnih sukoba, koji se nazivaju surogat ratovima. Hladni rat je formalno dokinuo savezništvo protiv Trećeg Reicha iz Drugog svjetskog rata, tako da su Sovjetski Savez i Sjedinjene Države postale dvije sukobljene velesile s dijametralno suprotnim političkim i ekonomskim načelima. (Čitav članak...)

11.9. - 20.9.

Logo
Poster filma

RoboCop je američki distopijski cyberpunk akcijski triler SF film iz 1987. koji je režirao Paul Verhoeven prema scenariju kojeg su zajedno napisali Edward Neumeier i Michael Miner. Glavne uloge tumače Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy, Ronny Cox, Kurtwood Smith i Miguel Ferrer. Film se odigrava u Detroitu u budućnosti, a radnja se odvija oko policajca Alexa Murphya (Weller) kojeg znanstvenici nakon udesa od kriminalaca preobraze u kiborga, robotskog policajca znanog kao RoboCop, koji bi trebao zaustaviti val kriminala u gradu po naredbi fiktivne megakorporacije OCP. Prema motivima filma snimljena su dva filmska nastavka, TV serija, animirana serija i napravljene video-igre. 2014. snimljen je i manje zapažen istoimeni remake.

Iako su neki krugovi prigovarali filmu zbog nasilja, većina kritike je bila pohvalna te u filmu vidjela alegoriju na Reaganovu Ameriku 1980-ih, tj. privatizacije i sve većeg dovođenja neoliberalnog kapitalizma i korporatizma u društvo. Ostale teme u priči su sprega kriminala i korporacija, utjecaj medija, gentrifikacija, korupcija, autoritarizam, pohlepa, privatizacija, kapitalizam, identitet i ljudska narav. Snimljen uz skroman proračun, RoboCop je postigao uspjeh i zaradio 53,4 milijuna $ te postao 16. najkomercijalniji film 1987. u američkim kinima. (Čitav članak...)

21.9. - 30.9.

Logo
Ernst Herzfeld

Ernst Emil Herzfeld (Celle, 23. 7. 1879. – Basel, 20. 1. 1948), njemački arheolog, arhitekt, historičar, filolog, polihistor, orijentalist, iranist, autor i profesor, jedan od vodećih autoriteta za arheologiju Starog Istoka i iranske studije u prvoj polovini 20. vijeka. Istraživao je razne prahistorijske, starovjekovne i islamske arheološke lokalitete u današnjoj Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu, što je rezultiralo publiciranjem brojnih istraživačkih radova. Bio je prvi s titulom profesora staroistočne arheologije u svijetu, radio je kao predavač u Berlinu, Teheranu, Londonu, Bostonu, Princetonu i New Yorku, a smatra ga se zaslužnim i za donošenje prvog iranskog zakona o starinama.

Herzfeld je rođen 1879. u Celleu, gradu na sjeveru tadašnjeg Njemačkog Carstva. Njegov otac Joseph bio je medicinski major u pruskoj vojsci, po vjeroispovijesti protestantski kršćanin, dok su Ernstov djed i baka bili jevrejskog porijekla. Pohađao je humanističku gimnaziju u Verdenu i 1897. maturirao na gimnaziji Joachimsthalsches u Berlinu. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: RoboCop · Hladni rat · EHF Euro 2016.

1.10. - 10.10.

Logo
Logo prvenstva

Afrički kup nacija 2010. (zbog sponzorskih razloga znan i kao Orange Afrički kup nacija) bilo je 27. izdanje Afričkog kupa nacija, dvogodišnjeg kontinentalnog natjecanja koje organizira CAF. Ovo se izdanje održalo od 10. do 31. siječnja 2010. godine, a domaćin je bila Angola.

Na turniru je, uz domaćina Angolu, trebalo sudjelovati još 15 zemalja koje su se plasirale kroz kvalifikacijski proces koji je trajao od 2007. godine i uključivao 53 reprezentacije. Ipak, reprezentacija Toga je odustala od natjecanja nakon terorističkog napada na njihov autobus pa je na turniru sudjelovalo ukupno 15 zemalja, a umjesto planirane 32, odigrano je 29 utakmica.

Prvak je, po sedmi put, postao Egipat, koji je u finalu svladao Ganu, dok je treće mjesto ispred Alžira uzela Nigerija. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Ernst Herzfeld · RoboCop · Hladni rat

11.10. - 20.10.

L&L
Loeb (lijevo) i Leopold (desno)

Nathan Freudenthal Leopold, Jr. (Chicago, 19. 11. 1904. - Adjuntas, 29. 11. 1971.) i Richard Albert Loeb (Chicago, 11. 6. 1905. - Jolliet, 28. 1. 1936.), poznatiji kao Leopold i Loeb, bila su dvojica bogatih studenata Sveučilišta u Chicagu koji su 1924. godine ubili četrnaestogodišnjeg Roberta "Bobbyja" Franksa, za što su osuđeni na doživotni zatvor.

Motiv za ubojstvo maloga Franksa duo je pronašao u ideji počinjenja savršenog zločina. U trenutku hapšenja, Leopold i Loeb su za svog branitelja unajmili Clarencea Darrowa, jednog od najboljih američkih branitelja. Darrowljeva završna riječ na suđenju ušla je u povijest zbog kritike smrtne kazne i osvetničke, u odnosu na rehabilitacijsku pravdu. (Čitav članak...)

21.10. - 31.10.

CM
Calendar Man

Calendar Man, pravim imenom Julian Gregory Day, stripovski je superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima što ih izdaje DC Comics, isključivo kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Calendar Man se premijerno pojavio u stripu Detective Comics #259 (rujan 1958.), a za njegovo stvaranje su bili zaslužni Bill Finger i Sheldon Moldoff. Opsjednut kalendarima, datumima i praznicima, Calendar Man je kroz godine doživio osjetne promjene; isprva zamišljen kao vrlo neobičan i komičan Batmanov protivnik koji je činio različite zločine na praznike, mada uglavnom bezopasan, Day je u kasnijim interpretacijama prikazivan kao visoko inteligentni ubojica koji je svoje zločine usklađivao prema specifičnim datumima. Njegova verzija iz Loeb-Saleovog serijala uspoređena je s onom Hannibala Lectera (Anthony Hopkins) u filmu The Silence of the Lambs. Ipak, unatoč porastu njegova notoriteta, Calendar Man je relativno malo korišten i to uglavnom kao sporedni zlikovac u pričama o Vitezu tame.

Izvan stripova, Calendar Man se u svojoj stvaroj ulozi pojavljivao relativno malo. (Čitav članak...)

1.11. - 10.11.

Poster
Poster filma

Lovac na jelene (eng. The Deer Hunter) je američka ratna drama iz 1978. godine koju je režirao Michael Cimino, a čija se radnja vrti oko trojice rusko-američkih radnika u čeličani te njihovom vojnom roku kojeg služe tijekom Vijetnamskog rata. U filmu su glavne uloge ostvarili Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, John Cazale, Meryl Streep i George Dzundza. Radnja filma odvija se u Clairtonu, malom industrijskom gradiću smještenom na rijeci Monongahela južno od Pittsburgha, a nakon toga negdje u pustopoljinama Vijetnama te pred kraj u Sajgonu tijekom Vijetnamskog rata.

Snimanje filma nije prošlo bez problema budući su prekoračeni dozvoljeni budžet i raspored snimanja; film je u konačnici koštao 15 milijuna dolara.

Film Lovac na jelene osvojio je pet prestižnih filmskih nagrada Oscar uključujući one za najbolji film, najboljeg redatelja (Cimino) i najboljeg sporednog glumca (Walken). Američki filmski institut postavio ga je na 53. mjesto najboljih filmova svih vremena. (Čitav članak...)

11.11. - 20.11.

Zastava
Državna zastava

Velika Kolumbija (španjolski: Gran Colombia), službeno Republika Kolumbija (španjolski: República de Colombia), bila je država u Južnoj Americi, koja je obuhvaćala veći dio sjevera tog kontinenta, ali i južne dijelove Centralne Amerike. Proglašena je 1819. godine na kongresu u Angosturi, a konsolidirana je 1821. godine, dok je formalno raspuštena 1831. godine. Velika Kolumbija je obuhvaćala teritorij današnjih država Kolumbije, Venezuele, Ekvadora, Paname, zapada Gvajane te sjevera Perua i Brazila. Teritorij Velike Kolumbije odgovarao je, okvirno, teritoriju bivšeg Vicekraljevstva Nove Granade te je, sukladno tome, ista tvrdila da polaže pravo i na karipsku obalu Nikaragve te Obalu komaraca.

Službeni naziv zemlje, za cijelog njezinog postojanja, bio je Republika Kolumbija, međutim historičari su u narednim periodima usvojili naziv Velika Kolumbija, kako bi se jasnije razlikovala od istoimene moderne države, koja taj naziv koristi od 1863. godine. (Čitav članak...)

21.11. - 30.11.

Meningitis
Ukočeni vrat, jedan od
glavnih simptoma meningitisa

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu, a koje poznajemo i kao moždane ovojnice. Upalu mogu prouzročiti infekcije virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima, rjeđe i lijekovima. Meningitis je bolest koja može ugroziti život, jer je upala u blizini mozga i leđne moždine pa se stoga to stanje smatra hitnim slučajem.

Najčešći simptomi meningitisa su glavobolja i ukočenost vrata koji su povezani s groznicom, smetenošću ili promijenjenim stanjem svijesti, povraćanjem te preosjetljivosti na svjetlost (fotofobija) i glasne zvukove (fonofobija). Djeca često pokazuju samo nespicifične simptome kao što su razdražljivost i mamurluk. Ukoliko se pojavi i osip može se raditi o posebnom uzroku meningitisa. Meningitis uzrokovan meningokoknom bakterijom može, na primjer, pratiti karakterističan osip.

Punkcija likvora dijagnosticira ili isključuje meningitis. Igla se ubode u kanal kralježnice kako bi se izvukao uzorak cerebrospinalne tekućine (CSF), koja okružuje mozak i leđnu moždinu. Cerebrospinalna tekućina se ispituje u laboratoriju. (Čitav članak...)

1.12. - 10.12.

Meningitis
Tradicionalni pristup
liječenju trudnice

Tradicionalna (komplementrana i alternativna) medicina je zravstvena praksa, pristupi, znanja i verovanja koja se odnose na preparate biljnog, mineralnog ili životinjskog porekla, duhovnu terapiju, kao i manualne tehnike i vežbe koje se primenjuju pojedinačno ili u kombinaciji u svrhu lečenja, dijagnostikovanja i sprečavanja bolesti, odnosno radi očuvanja dobrobiti. Ovaj termin i njegovu definiciju u zvaničnu upotrebu je uvela Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U stručnoj javnosti se, najčešće, globalno koristi akronim komplementarna i alternativna medicina (KAM) (engl. CAM -complementary and alternative medicine). KAM se odnose na veliki broj u praksi primenjenih oblika zdravstvene zaštite, koji nisu deo sopstvene tradicije te zemlje i nisu integrisani u dominantni sistem zdravstvene zaštite.

U suštini radi se o tri sinonima, koji se međusobno razlikuju po različitim naglascima. Termin tradicionalna medicina ima naglasak na drevnim terapijama koje su svojstvene određenim kulturama, i doslovno govoreći, on ne podrazumeva nove terapijske sisteme i prakse novije ili slične prirode. Termin komplementarna medicina prvenstveno ukazuje na određen stepen majorizacije, odnosno na mogućnost da se određeni komplementarni sistemi i prakse koriste kao dopuna terapijskih procedeura zvanične medicine. Termin alternativna medicina ima naglasak na terapijskim sistemima i metodama koji su izraz holografske paradigme, što znači da su zasnovani na viđenjima sveta i čoveka koji su drugojačiji od moderne kartegijanske paradigme. (Čitav članak...)

11.12. - 20.12.

MA
Mahmud Ahmadinedžad

Mahmud Ahmadinežad (perzijski: محمود احمدی‌نژاد) (Aradan kraj Garmsara, 28. 10. 1956.), šesti je predsjednik Islamske Republike Iran. Predsjednikom je postao 6. 8. 2005., nakon pobjede na iranskim predsjedničkim izborima 2005. godine. Ahmadinežad je nakon 24 godine Islamske Republike postao prvim predsjednikom Irana koji nije klerik. Unatoč tituli predsjednika, on nije najmoćniji čovjek u državi; ta uloga pripada vrhovnom vođi Irana ajatolahu Aliju Hameneiju, prema članku 113. iranskog ustava. Prije predsjedničkog mandata, Ahmadinežad je obnašao dužnost gradonačelnika Teherana i ostandara Ardabilske pokrajine.

Ahmadinežad se našao na udaru kritika Sjedinjenih Država i Izraela, dok je ojačao veze s Rusijom, Venecuelom, Sirijom i državama Perzijskog zaljeva.

Iranski nuklearni program Ahmadinežad je opisao kao mirnodopski i nužno potrebnog državi zbog neprekidnog povećanja državnih energetskih potreba. Zbog navedenog objašnjenja i drugih razloga, Iran je odbio prestati sa obogaćivanjem uranija unatoč rezoluciji UN-a koja je to zahtjevala. Ahmadinežad uvjerava kako su zapadne sankcije Iranu zbog nuklearnog programa ilegalne i kako će se Iran nastaviti pridržavati pravila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) oko svog nuklearnog programa. (Čitav članak...)

21.6. - 31.12.

BG
Omot DVD-a

Battlestar Galactica (sh. Bojna zvijezda Galactica) je američka science fiction miniserija originalno emitirana na programu kanal Sci-Fi Channel krajem 2003. godine. Predstavlja remake originalne TV-serije Battlestar Galactica, odnosno svojevrsni pilot za novu TV-seriju koja se emitirala od 2004. do 2009. godine.

Nakon 40-godišnjeg primirja ponovno započinje rat između Dvanaest Kolonija (planeta nastanjenih ljudima) i Sajlonaca (robota koje su nekada stvorili ljudi); Sajlonci pokreću iznenadni nuklearni napad sa ciljem da se potpuno istrijebi ljudska vrsta. Gotovo cjelokupno stanovništvo Dvanaest Kolonija je ubijeno u napadu. Većina vojnih efektiva Dvanaest Kolonija je onesposobljena ili uništena zahvaljujući malwareu koji ih je učinio prijemčivim za kibernetički napad. Njega je u informatički sistem Ministarstva obrane Dvanaest Kolonije ubacila Broj Šest (Tricia Helfer), humanoidna Sajlonka koja je prije toga bila zavela briljantnog i politički uticajnog naučnika dr. Gaiusa Baltara (James Callis) te iskoristila njihov odnos kako bi se infiltrirala u sistem pod izgovorom da radi za informatičku kompaniju.

Neposredno pred napad je svemirska krstarica Galactica, nosač koji se borio u prethodnom ratu, u posljednjoj fazi prestanka aktivne službe i konverzije u brod muzej. Njeni kompjuterski sistemi tokom prethodnih decenija nisu bili modernizirani ni povezani u mrežu, te Galactica nije pogođena sajlonskom sabotažom. Njen zapovjednik William Adama (Edward James Olmos), preuzima komandu nad ostacima ljudske flote, Potom odlazi prema pristaništu Ragnar, vojnom skladištu gdje se Galactica treba snabdjeti sa oružjem, municijom, opremom i drugim potrepštinama. (Čitav članak...)