Istočni blok

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zemlje Istočnog bloka; Jugoslavija i Albanija, koje su naknadno izašle iz bloka, označene su posebno

Istočni blok, rjeđe Komunistički blok ili Sovjetski blok, naziv je koji se koristi za grupu komunističkih država koja je u drugoj polovici 20. vijeka postojala u današnjoj Centralnoj i Istočnoj Evropi. Činio ga je Sovjetski Savez i države gdje su u nekoliko godina nakon završetka drugog svjetskog rata uspostavljeni komunistički ili prosovjetski režimi - Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska te Njemačka Demokratska Republika (nastala od sovjetske okupacijske zone u poraženoj Njemačkoj).

Bloku su od početka pripadale i Jugoslavija i Albanija, ali su obje izašle iz Istočnog bloka - Jugoslavija zbog raskola Tita sa Staljinom 1948. godine, a Albanija zato što se tokom kinesko-sovjetskog raskola opredijelila za maoističku NR Kinu.

Blok je u formalnom smislu bio organiziran preko ekonomske organizacije Savjet za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV), uspostavljene 1949. godine, te vojne organizacije Varšavskog pakta, uspostavljene 1955.

Prestanak postojanja[uredi | uredi kod]

Blok je de facto prestao postojati nakon revolucija 1989. godine, kada su u zemljama Istočne Evrope uspostavljeni antisovjetski i antikomunistički režimi, odnosno neposredno pred raspad SSSR-a 1991.

Prošireno značenje[uredi | uredi kod]

Ponekad se u Istočni blok ubrajaju i neevropske zemlje koje su tokom Hladnog rata bile u čvrstom političkom savezu, odnosno ideološki bliske SSSR-u, kao što su Vijetnam, Kuba, Južni Jemen i Etiopija. Za njih se ponekad koristi izraz Drugi svijet.