Oscari

Izvor: Wikipedia
Academy Award
Dodjeljuje se za Izvrsnost u kinematografiji
Dodjeljuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Prvo dodjeljivanje 16. maj, 1929.
Službene stranice Oscars.org

Oscar je popularno ime za Academy Award, odnosno Nagradu akademije, godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS).

Za Oscara glasuju svi članovi akademije. 2003. godine biračko tijelo je iznosilo 5,816 osoba, od toga 1,311 glumaca, koji čine najveći dio biračkog tijela. Glasanje nije obvezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Sama ceremonija uručivanja nagrada predstavlja najpraćeniju dodelu nagrada u svetu. Ovo je, takođe, najstarija ceremonija dodele nagrada iz oblasti medija, pa njeni ekvivalenti, Grammy Awards (za muziku), Emmy Awards (za televiziju) i Tony Awards (za pozorište) su organizovani po ugledu na nju. Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti zasnovao je upravnik studija Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer.

Prva dodela Nagrada akademije održana je 16. maja, 1929. godine u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, i dodeljivana je za sezonu 1927-1928. Voditelji su bili glumac Douglas Fairbanks i reditelj William C. deMille. Poslednja dodela, 82. dodela nagrada Oscar za filmsku sezonu 2009. održana je 7. marta, 2010. godine u teatru Kodak u Hollywoodu, a voditelji su bili glumci Steve Martin i Alec Baldwin.

Istorija[uredi - уреди]

Kod prve dodjele, 16. svibnja 1929 , nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri mjeseca unaprijed.U prvim godinama u natjecanje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 mjeseci od 1. srpnja do 30. lipnja. Od 1934. u natjecanje ulaze filmovi koji su prikazani u kinima u proteklih 12 mjeseci kalendarske godine. U godini 1932/1933 u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u kinima u zadnjih 17 mjeseci.Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati određeno vrijeme u nekoliko kina u Los Angelesu. Oscar se dodjeljuje za filmove iz protekle godine, npr. dobitnik Oscara 2000 je za film iz 1999.

Prve dvije godine Oscar su dodjeljivali samo najutjecajniji članovi Akademije. 1929 i 1930 dodjeljuju ga svi članovi Akademije. 1937 je glasovalo oko 15,000 djelatnika u filmskoj industriji, ali su nominacije objavili članovi akademije.Od 1957 Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od 1957 do danas način dodjele se nije puno promijenio: članovi akademije, svaki u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasovanjem o 5 nominiranih za Oscara a zatim biraju između nominiranih i pobjednika.Sva glasovanja su tajna.Obično se nominacije objavljuju oko mjesec dana prije objave dobitnika.2004 nominacije su se objavile krajem siječnja, a dodjela je bila krajem veljače.U ranim dodjelama Ocara u pojedinim kategorijama je znalo biti i više od 5 nominiranih za nagradu.Sa godinama broj filmskih kategorija za nagradu Oscar se povećavao. Danas je noć u kojoj se dodjeljuje Oscar jedan je od najvećih medijskih događaja godine.Prvih nekoliko godina dodjela Oscara nije privlačila puno pažnje.Prvi direktan televizijski prijenos dodjele Oscara bio je 1953 a prvi u boji 1966.

Statueta[uredi - уреди]

Naziv[uredi - уреди]

Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka i direktorka Akademije, Margaret Herrick. Ona je vidjela kipić i rekla:It looks just like my uncle Oscar! (Izgleda baš kao moj ujak Oscar!).

Nominacije i dodela nagrada[uredi - уреди]

Pravila[uredi - уреди]

Pravila u dodjeli Oscara mijenjaju se gotovo svake godine.Promjene pravila u zadnjih nekoliko godina uključuju:

  • Od 2002. dodjeljuje se i Oscar za najbolji dugometražni animirani film
  • Od 2001. film se ne smije prikazati na internetu prije nego se prikaže u kinima, inače ne može ući u natjecanje za Oscara
  • Od 2000. u nominaciju za najbolji film eventualnog Oscara mogu osvojiti najviše tri producenta za jedan film. 1998. za film Shakespeare in Love nagradu je primilo 5 producenata.

Sastav glasača[uredi - уреди]

Prema istraživanju Los Angeles Timesa 2012., od 5.765 glasača akademije, 94 % su bijelci a 77 % muškarci. Crnci čine tek 2 % udjela, a hispanoamerikanci manje od 2 %. Prosječna starost glasača je 62 godine. Osobe mlađe od 50 godina čine tek 14 % udjela u glasačkom tijelu.[1] To je dovelo do stanovitih kritika. Denzel Washington je, primjerice, izjavio da bi, s obzirom da crnci čine 12 % udjela u američkom stanovništvu, i udio crnih glasača u akademiji trebao narasti do 12 %. Glumica i članica akademije Alfre Woodard je komentirala kako seksualno eksplicitni film Sramota nije dobio nijednu nominaciju dijelom stoga jer se ne poklapa sa starijom dobi glasača akademije, iako smatra da je briljantno odradio kontroverznu temu.[1]

Kategorije u kojima se dodjeljuje nagrada Oscar[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 John Horn, Nicole Sperling, Doug Smith (19. veljače 2012). "Oscar voters overwhelmingly white, male". Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/academy/la-et-unmasking-oscar-academy-project-html,0,7473284.htmlstory. pristupljeno 3. ožujka 2013. 

Eksterni linkovi[uredi - уреди]