Trumanova doktrina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Predsjednik Truman iznosi svoju doktrinu o ograničavanju utjecaja komunizma

Trumanova doktrina je američki vanjskopolitički plan o zaustavljanju širenja komunizma davajući Turskoj i Grčkoj ekonomsku pomoć. Dobivši potporu republikanaca koji su imali većinu u Kongresu, predsjednik Truman je iznio doktrinu 12. ožujka 1947. U doktrini je pisalo da će SAD dati Turskoj i Grčkoj vojnu i ekonomsku pomoć da ne bi pale u sovjetsku sferu. Doktrina je promijenila američke vanjskopolitičke odnose prema SSSR-u od detanta, kako je George F. Kennan to nazvao, do politike zaustavljanja širenja komunističkog utjecaja. Iznošenje doktrine se smatra početkom Hladnog rata, a ona samo će svoj konačni oblik stalnog ratnog stanja dobiti 30.9.1950.

Osnovne točke dokrine[uredi | uredi kod]

Suprotno "miroljubivosti" i navodnoj zaštiti mira Trumanove doktrine definitivni poslovi koji u nju spadaju su određeni s National Security Council Report broj 68 30.9.1950. godine i oni glase:

  • Zaštita zapadne hemisfere i savezničkih područja kako bi se razvile njihove ratne sposobnosti
  • Izgradnja i zaštita američkih mobilnih vojnih baza dok se grade snage za ofenzivne operacije
  • Vršenje ofenzivnih operacija kako bi se uništile vitalne ratne mogućnosti SSSRa i držanje neprijatelja u defanzivi do trenutka razvoja pune ofanzivne snage SADa
  • Obrana i održavanje linija komunikacija potrebnih za obavljanje ranije navedenih poslova
  • Davanje pomoći saveznicima za obavljanje ranije navedenih poslova.

Za stvaranje i održavanje Trumanove doktrine u skladu s ovim smjernicama po proceni NSC broj 68. potrebno će biti uvećati američki vojni budžet za gotovo 400 % [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Nash, Gary B., Julie Roy Jeffrey, John R. Howe, Peter J. Frederick, Allen F. Davis, Allan M. Winkler, Charlene Mires, and Carla Gardina Pestana. The American People, Concise Edition Creating a Nation and a Society, Combined Volume (6th Edition). New York: Longman, 2007 p829.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]