Cerebralni korteks

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brain: Cerebralni korteks
Cerebralni korteks je spoljašnji slog
prikazan tamno ljubičastom bojom.
Golgi-obojeni neuroni u korteksu.
Latinski Cortex cerebri
Deo Telencefalon
NeuroLex ID birnlex_1494

Cerebralni korteks je spoljašnji sloj strukture nervnog tkiva cerebruma (mozga), kod čoveka i drugih sisara. On pokriva cerebrum, i podeljen je u dva korteksa duž sagitalne ravni, koji pokrivaju levu i desnu cerabralnu hemisferu. Medijalna longitudinalna fisura je dubok urez koji razdvaja dve hemisfere. Cerebralni kortek igra ključnu ulogu u memoriji, pažnji, perceptualnoj svesti, mislima, jeziku, i svesti. Neokorteks je glavni deo korteksa, koji se sastoji od šest horizontalnih slojeva, svaki sa različitim sastavom u pogledu neurona i njihove povezanosti. Ljudski cerebralni korteks je 2 do 4 mm debeo.[1]

On se naziva sivom masom jer se sastoji ćelijskih tela i kapilara, što je u kontrastu sa unutrašnjom belom masom, koja se uglavnom sastoji od belih mijeliniranih ploča neuronskih aksona. Kod velikih životinja cerebralni korteks je izsavijan, čime se ostvaruje znatno veća površina unutar ograničenog prostora lobanje.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Kandel, Eric R.; Schwartz, James H.; Jessell, Thomas M. (2000). Principles of Neural Science Fourth Edition. United State of America: McGraw-Hill. str. 324. ISBN 0-8385-7701-6. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]