Bob Kane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bob Kane
Bob Kane (desno) s Michaelom Keatonom u ulozi Batmana tokom snimanja Burtonovog filma (1989.)
RođenjeRobert Kahn
(1915-10-24)24. 10. 1915.
Sjedinjene Američke Države New York, NY, Sjedinjene Države
Smrt3. 11. 1998. (dob: 83)
Sjedinjene Američke Države Los Angeles, CA, Sjedinjene Države
Znamenite kolaboracijeBill Finger
Jerry Robinson
SupružnikElizabeth Sanders

Bob Kane, rođen kao Robert Kahn (New York, NY, 24. listopada 1915. - Los Angeles, CA, 3. studenog 1998.) je bio američki crtač stripa i pisac koji se, zajedno s Billom Fingerom, navodi kao autor DC-jevog superheroja Batmana.

Rođen je kao Robert Kahn u New Yorku u obitelji istočnoeuropskih Židova. S 18 godina je zakonski promijenio svoje ime u Bob Kane. U svijet stripa ušao je 1936. godine, a 1939. godine započeo je rad na novom superheroju, Bat-Manu. Njegova kolaboracija s Fingerom (koji je pisao priče) rezultirala je jednom od najpopularnijih i najdugovječnijih stripovskih franšiza u historiji stripa. Ipak, mnogo se godina vodila "bitka" oko autorstva nad Batmanom. Kane je zahtijevao ekskluzivno autorstvo, dok je Fingerov neupitni doprinos zanemarivao i ignorirao godinama. Zbog toga je naišao na brojne kritike, a tek je 1989., godinama nakon Fingerove smrti, Kane priznao Fingerov doprinost u stvaranju Batmana. Slična priča vodila se i oko lika Jokera, samo što je Fingerovu ulogu preuzeo Jerry Robinson.

Kritičari se danas neupitno slažu tek oko nekoliko ekskluzivno Fingerovih kreacija. Radi se tu o Two-Faceu, Scarecrowu (čiju je priču napisao Finger), prvoj inkarnaciji Clayfacea te Catwoman, koja je inspirirana Kaneovom rodicom, Ruth Steel, a temeljena na Jean Harlow (Kane je bio veliki filmofil). Pitanje Penguina ostaje nejasno, no danas se uglavnom smatra da se radi o zajedničkom doprinosu Kanea i Fingera, mada svaki navodi različite inspiracije za nastanak lika.

Kada je 1989. godine Tim Burton radio na filmu Batman, Kane je radio kao savjetnik na projektu. Taj je posao odradio i tokom snimanja filmova Batman Returns (1992.) i Batman Forever (1995.).

Kane je umro 3. studenog 1998. godine u Los Angelesu prirodnom smrću.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]