Scarecrow

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Scarecrow
Scarecrow
Naslovnica stripa Detective Comics #23.2 (studeni 2013.)
Olovka i boja: Jason Fabok
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeWorld's Finest Comics #3
(jesen 1941.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Podatci iz priče
Alter ego Jonathan Crane
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeInjustice League
Injustice Gang
Secret Society of Super Villains
Sinestro Corps
Legion of Doom

Poznati aliasiProfesor Rance
Scarebeast
Ichabod Crane
Schrocken
Yellow Lantern
Reynard
Moći i sposobnosti
Školovan psiholog i profiler
Vješt kemičar i biokemičar
Iznimna inteligencija
Iskorištavanje straha svojih žrtava

Scarecrow, pravim imenom Dr. Jonathan Crane, stripovski je superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima kuće DC Comics, primarno kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Svoje prvo pojavljivanje imao još još u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), a kao njegovi autori navode se Bob Kane, Bill Finger i Jerry Robinson. Ipak, unatoč toj činjenici, Scarecrow gotovo da se i nije pojavljivao tokom Zlatnog doba (samo dva pojavljivanja),[1] ali je tokom Srebrnog doba revitaliziran od strane Gardnera Foxa i Sheldona Moldoffa u stripu Batman #189 (veljača 1967.)[2] te je od tog trenutka postao jedan od najustrajanijih i najopasnijih Batmanovih protivnika.

Prikazan kao ugledni psiholog iz Gothama, dr. Crane je sav svoj rad fokusirao na fobije i njihovo djelovanje na ljude. Njegova geneza je tokom godina varirala, mada ne pretjerano, a uglavnom se orijentirala na tramuatično iskustvo koje je potaklo njegovu fiksaciju fobijama. Kada je preuzeo krinku zlikovca Scarecrowa, svoj modus operandi temeljio je na korištenju raznovrsnih kemijskih preparata pomoću kojih je pojačavao doživljaj straha kod svojih žrtava; isti su najčešće izvlačili najveći strah konkretne osobe i toliko snažno pojačavali to iskustvo da bi njegove žrtve često silazile s uma. Često je uspio parirati Batmanu, koristeći njegovu traumu iz djetinjstva da ga oslabi, dok je on sam često prikazan kao osoba s patološkim strahom od šišmiša. Vizualno je uglavnom prikazivan kao izrazito mršav, nekada i ispijen, s karakterističnim kostimom strašila, koji je s godinama postajao sve bizarniji. Ovisno o autoru, Scarecrow je znao biti prikazivan i opisivan kao jedan od najmorbidnijih protivnika Viteza tame.

Zbog enormnog notoriteta kao i uloge u pričama, Scarecrow je bio neizostavan lik u brojnim deriviranim materijalima. Nakon što se o njemu raspravljalo u sklopu dva otkazana projekta, na filmu se konačno pojavio u Nolanovom filmu Batman Begins iz 2005. godine i to kao drugi glavni negativac, a tumačio ga je Cillian Murphy; Murphy je ulogu reprizirao i u sljedeća dva filma iz trilogije, mada u manjem opsegu. Pojavio se i u seriji animiranih materijala, među kojima je i kultna serija Batman: The Animated Series te njezini nastavci, a na televiziji se pojavio i u sklopu serije Gotham, gdje su ga tumačili Charlie Tahan i David W. Thompson; Scarecrow je bio glavni negativac u četvrtoj sezoni serije. Značajnu ulogu imao je i u serijalu video igara Batman: Arkham, posebice u igrama Batman: Arkham Asylum, gdje mu je glas posudio Dino Andrade, te Batman: Arkham Knight, gdje mu je glas posudio John Noble i gdje je bio glavni negativac.

IGN ga je stavio na 58. mjesto svog popisa najvećih stripovskih zlikovaca svih vremena.[3]

Pregled lika[uredi - уреди | uredi izvor]

Scarecrow je, iako je danas neizostavni dio galerije Batmanovih protivnika, jedan od onih likova koji su postepeno dobivali na notoritetu. Prvi put se pojavio već 1941. godine u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.),[4] međutim je tokom Zlatnog doba imao samo dva pojavljivanja.[5] Scarecrow nije doživio značajne promjene u odnosu na svoje inicijalno pojavljivanje - on je bio profesor psihologije opsjednut strahom i fobijama koji se odjevao u strašilo i tako plašio svoje žrtve. Njegova je priča s vremenom produbljivana, ali njezina osnova je ostala nepromijenjena;[6] tako je 1967. godine, kada je Scarecrow revitaliziran za Srebrno doba u stripu Batman #189 (veljača 1967.), po prvi puta predstavljen njegov toksin straha.[7]

Tokom 70-ih i 80-ih godina je bio čest Batmanov protivnik, a značajnu ekspanziju u priči dobio je nakon crossover eventa Crisis on Infinite Earths, kada je njegova geneza proširena i dublje analizirana u stripu Batman Annual #19 (listopad 1995.), odnosno u mini-serijalu Year One: Batman/Scarecrow iz 2005. godine, u sklopu kojega je otkriveno da Scarecrow ima fobiju od šišmiša.[8] Craneov klasični modus operandi bilo je izazivanje najdublje skrivenih strahova njegovih žrtava uz pomoć toksina straha, kojega je konstantno usavršavao; pritom je uvijek bio odjeven u strašilo, s tim da je dizajn samog kostima varirao tokom godina. Ovisno o interpretaciji, sam Crane je bio više ili manje psihički stabilan, varirajući od lukavog i prepredenog psihopata pa sve do potpunog manijaka, poput verzije iz Loeb-Saleovog serijala.

New 52 serijal donio je još jednu značajnu promjenu u genezi Scarecrowa, nudeći mračniju verziju njegove priče u odnosu na ranije adaptacije. Crane je tu prikazan kao posljedica bizarnih psiholoških eksperimenata što ih je njegov otac vršio nad njime, a imao je i značajnu ulogu u serijalu Batman: The Dark Knight, gdje je bio jedan od glavnih antagonista.[9] Ta bizarnija, traumama inspirirana verzija Scarecrowa prisutna je i u sklopu DC Rebirth serijala.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako se radi o jednom od likova s dugim stažom (od 1941. godine), Jonathan Crane, odnonsno Scarecrow, nije tokom godina doživljavao drastične promjene u svojoj biografiji. Iako se sama geneza njegove opsjednutosti fobijama mijenjala, bilo da se radi o opsesivnom znanstvenom interesu ili, pak, o traumama, Crane je uvijek bio profesor psihologije specijaliziran za fobije. Istražujući tu materiju, Crane je razvio alter ego Scarecrowa i postao zlikovac koji opsjeda Gotham. Njegov klasični modus operandi je korištenje toksina straha kako bi inducirao reakciju kod svojih žrtava, pred kojima bi se materijalizirali njihovi najveći strahovi. U kontekstu ovoga, Scarecrowova je biografija prilično unisona te se može govoriti o, više-manje, jasnom kontinuitetu razvoja lika od Zlatnog doba do suvremenosti, što nije bio slučaj s nekim likovima poput Mr. Freezea ili Mad Hattera.

Zlatno i Srebrno doba[uredi - уреди | uredi izvor]

Naslovna stranica priče "The Riddle of the Human Scarecrow", koja je objavljena u sklopu stripa World's Finest Comics #3 (jesen 1941.). Ova priča bila je prvo pojavljivanje Jonathana Cranea, odnosno Scarecrowa, te je poslužila kao njegova geneza, koja je u kasnijim iteracijama tek neznatno mijenjana.

Svoje prvo pojavljivanje, Jonathan Crane je imao u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), u priči "The Riddle of the Human Scarecrow", koja je ujedno poslužila i kao geneza za lik Scarecrowa.[4] U tom stripu saznajemo kako je Crane sveučilišni profesor psihologije koji je poznat po svom bizarnom načinu predavanja, ali i bizarnom izgledu kog su njegovi kolege usporedili s izgledom strašila. Na početku priče, otkriva se kako je Crane kao dječak volio strašiti ptice, što je bila osnova ne samo za njegovu opsjednutost strahom i fobijama, već i za odabir kostima strašila, zajedno s komentarima o svom izgledu.[4] Razmišljajući u svom domu, Crane odluči ući u svijet kriminala te, stvorivši personu Scarecrowa, odlazi do biznismena Franka Kendricka i ponudi mu da prestraši njegovog poslovnog partnera, Paula Herolda, koji tuži Kendricka zbog dugova; iako skeptičan, Kendrick pristane i Scarecrow odlazi do Herolda i propuca ga (iako ga ne ubije) u znak upozorenja. Iste te večeri, Batman i Robin prvi puta susreću Scarecrowa, ali im novi zlikovac u Gothamu uspije pobjeći. Sljedećeg dana, priča o Scarecrowu (kog novine nazivaju "Hodajuće strašilo")[4] izlazi u novinama, a Kendrick postaje glavni sumnjivac; bijesan jer je Herold medijima prijavio sve, Scarecrow samoinicijativno odlazi do njega i ubija ga.[4] Jonathan Crane ubrzo dobiva otkaz na fakultetu, a Bruce Wayne se sastaje s njegovim bivšim šefom, koji mu ispriča kako je Crane neočekivano mahao velikom svotom novca pred njim;[4] Scarecrow, u međuvremenu, širi svoju kriminalnu djelatnost i sije strah po Gothamu. Novi susret s Batmanom i Robinom opet završava Scarecrowovim bijegom, međutim Batman ima svoje sumnje o identitetu misterioznog kriminalca; prerušen, Batman zvoni na Craneova vrata i zamoli ga za telefonski poziv. Nakon što u njegovom stanu otkrije ključni dokaz, Batman s Robinom krene u konačni okršaj sa Scarecrowom, koji na kraju priče odlazi u zatvor.[4]

Svoje drugo pojavljivanje u ovom periodu Scarecrow je imao, kako otkriva naslovnica stripa Detective Comics #73 (ožujak 1943.), zbog velike potražnje publike za njegovim povratkom.[10] Priča "The Scarecrow Returns" donijela je nastavak priče o Jonathanu Crane u sklopu istog kontinuiteta i bez promjena, a smještena je neko vrijeme nakon njegova bijega iz zatvora. U ovoj priči, Scarecrow ponovo sije strah diljem Gothama, a njegova prva meta je trgovina šeširima u kojoj se susreće s Bruceom Wayneom; ovoga puta Scarecrow ostavlja tragove za Batmana, kojih ih, zajedno s Robinom, slijedi i tako susreće zlikovca na boksačkom meču, u zgradi kemijske čistionice i, na kraju, u trgovini u Kineskoj četvrti, gdje je pokušao ukrasti rijetke kineske artefakte.[10] Tu su ga dočekali Batman i Robin i, konačno, svladali, međutim Crane je obećao da će se vratiti, odnosno pobjeći iz zatvora kao i prošli put.[10] Značajna odlika Scarecrowa iz Zlatnog doba, koja je kasnije izmijenjena i danas je teško spojiva s njegovim likom, bila je tada je koristio vatreno oružje u svojim zločinima; s obzirom da nije imao nikakve supermoći ili nadljudsku snagu, a toksin straha je uveden tek kasnije, vatreno oružje je bio jedini način da bude uspješan rival.

Scena iz stripa Batman #189 (veljača 1967.), koja prikazuje prvo pojavljivanje i korištenje Scarecrowovog toksina straha te njegovo djelovanje na Batmana i Robina. Iako je započeo kao zlikovac koji nosi vatreno oružje, danas je Scarecrowovo glavno oružje upravo toksin straha.

Unatoč obećanju, Scarecrow se više nije pojavljivao u Zlatnom dobu te se u stripove vratio tek nakon 24 godine, za vrijeme Srebrnog doba, u stripu Batman #189 (veljača 1967.), u priči "Fright of the Scarecrow".[11] U priči "Fright of the Scarecrow!", autora Gardnera Foxa i ilustratora Sheldona Moldoffa, Scarecrow se nanovo vraća i krene terorizirati Gotham, izazivajući pritom svoje rivale, Batmana i Robina. Ovdje se radi o istom Scarecrowu iz Zlatnog doba, što je potvrđeno i rekapitulacijom geneze iz stripa World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), koja je prezentirana na početku ove priče.[11][12] Ova priča bila je revolucionarna jer je Scarecrowu po prvi puta oduzela vatreno oružje i opremila ga njegovim karakterističnim toksinom straha, koji će postati njegovo glavno oružje od ove priče nadalje.[11] Toksin je opisan kao halucinogeno sredstvo, a Scarecrow ga je prskao iz svoje podmornice; kod Batmana i Robina je izazvao strah od padanja tako da su se oni uhvatili za drvo, dok je Scarecrow pobjegao. U ovom je stripu ponovljena i njegova navika da ostavlja rimovane tragove Batmanu i Robinu, međutim, osim Loeb-Saleove manične verzije iz 90-ih godina, ta odlika nije postala Scarecrowova karakteristika u kasnijim inkarnacijama.[11] Nakon što zatoči Batmana i Robina na brodu, gdje ovi moraju svladati crnu panteru i jaguara, Screcrow odlazi kod bogataša Jeremyja T. Falla te traži njegov novac; tu vidimo kako koristi lulu, iz koje također izbacuje svoj toksin straha.[11] Batman i Robin se, naravno, izvuku s broda i dolaze do Fallove vile, gdje svladaju Cranea i njegove pomoćnike.[11]

U priči "The Man Who Radiated Fear!" iz jubilarnog stripa Batman #200 (ožujak 1968.), Scarecrow se ponovo pojavio kao glavni antagonist; ovoga je puta unaprijedio svoj toksin straha tako da je zračio iz njegovo tijela, tako da su Batman i Robin osjećali sve veći strah što su se više približili svom protivniku.[13] Iako je strah što ga je Crane inducirao umalo natjerao Batmana i Robina da odustanu od karijere maskiranih osvetnika, Alfred ih je obojicu podsjetio na tragedije koje su ih zadesile u djetinjstvu te im tako vratio samopouzdanje. Nakon što su svladali Jokera, Killer Motha i Penguina, Batman i Robin su pratili Craneov trag i dočekali ga trgovini krznom, gdje su ga prevarili i u konačnici svladali; Scarecrow je ovdje ponovo koristio vatreno oružje (pištolj), mada samo kao sekundarno oružje.[13] Naredne godine, Scarecrow se pojavio u stripu Detective Comics #389 (srpanj 1969.); priča "Batman's Evil Eye" prikazuje, po prvi puta, puštanje dr. Cranea na slobodu. Prilikom otpuštanja iz zatvora, dočekuje ga Batman koji mu nudi primirje; dok se njih dvojica rukuju, saznajemo kako je Bruce Wayne osigurao posao za Cranea na slobodi, nadajući se da bi ga tako mogao reformirati. Međutim, iako Batman i Robin uspješno čiste Gotham od zločina, nakon nekog vremena se javlja Scarecrow, koji izaziva Batmana da dođe na točno određenu lokaciju kako bi se suočio s njim. Crane zatvori Batmana u prostoriju ograđenu zrcalima s namjerom da ga dovede do ludila od straha, međutim Batman ga uspijeva prevariti i ponovo svladati.[14]

Sljedeće pojavljivanje, nakon kraće pauze, Scarecrow je imao 1974. godine u stripu Justice League of America #111 (lipanj 1974.), gdje ga vidimo kao jednog od članova kriminalne skupine Injustice Gang of the World.[15] U istoj ulozi pojavio se i u stripovima Justice League of America #143 (srpanj 1977.) i #158 (rujan 1978.). U stripu Batman #262 (travanj 1975.), čiji je autor Dennis O'Neil, Scarecrow je uspio unaprijediti svoju taktiku zastrašivanja i napraviti izum kojim je pomoću vibracija mogao inducirati strah unatoč velikoj udaljenosti; konačni obračun ovoga puta se odvio u zabavnom parku, gdje je Batman uvjerio sebe kako se nema čega bojati te je, nakon što je objasnio Craneu kako je uspio neutralizirati učinak njegovog izuma, inducirao toliki strah kod njega da se ovaj predao policiji bez ikakvog otpora.[16] Scarecrow je imao i značajnu ulogu u pretposljednjem broju stripa Joker (Joker #8) iz 1976. godine, gdje se sukobio s Jokerom; Joker je koristio svoj toksin za induciranje smijeha, a Scarecrow svoj toksin straha. Iako je Crane imao jače oružje, Joker ga je uspio svladati na prevaru i poslati u Arkham.[17] Scarecrow se pojavio i kao jedan od porotnika u uspješnom mini-serijalu "Where Were You on the Night Batman Was Killed?", autora Davida Verna Reeda, koji je izdavan u stripovima Batman #291-294 (rujan-prosinac 1977.); tu su različiti zlikovci (foksu je bio na Catwoman, Riddleru, Jokeru i Lexu Luthoru) pokušali pred Two-Faceom (zapravo prerušeni Batman) dokazati kako su upravo oni ubili Viteza tame, međutim ispostavilo se kako su svi lagali jer Batman uopće nije bio mrtav. Scarecrowova uloga u ovom serijalu bila je zanemariva.

Kao glavni antagonist ponovo se pojavio u stripu Batman #296 (veljača 1978.), gdje je razvio naprednu verziju svog toksina koja je kod žrtava inducirala tzv. fobofobiju, odnosno strah od vlastitih strahova.[18] Ova, također Reedova, priča značajna je zato što je u modernim inkarnacijama Scarecrowov toksin uglavnom imao upravo taj učinak, da je materijalizirao najveće strahove njegovih žrtava. Prilikom sukoba s Batmanom, Crane je nakratko uspio onesposobiti Vitza tame, inducirajući kod njega njegov najveći strah - strah od neuspjeha (kog je upravo Crane kasnije nazvao inutilofobijom)[18] - ali Batman se vrlo brzo pribrao, sjetivši se da nikada ne smije zaboraviti zašto je to što jest. Nakon toga je bez problema svladao Cranea. U svom posljednjem pojavljivanju tokom 70-ih godina, Scarecrow se sukobio samo s Robinom u velikom izdanju Detective Comics #486 (studeni 1979.), u priči "Fear Times Four". U toj je priči Robin istraživao seriju zločina s prestravljenim kriminalcima te je došao do Scarecrowa, ali mu je ovaj pri prvom susretu pobjegao. Robin je tada uočio sličnosti između svog profesora psihologije, dr. Fostera, i Cranea te je krenuo dalje istraživati, pri čemu ga je presreo Scarecrow. Iako se Robin izborio, Scarecrow je nestao, a u slučajnom susretu s izvjesnim Reynardom, Robin je povezao sve činjenice. I dok je policija krenula uhapsiti Fostera, Robin je pravovremeno intervenirao i otkrio da je Reynard zapravo Crane te ga je svladao.[19]

Gerry Conway je u stripu Detective Comics #503 (lipanj 1981.), u priči "The 6 Days of the Scarecrow", uveo zanimljiv obrat u Craneovu uobičajenu taktiku. Naime, Scarecrow je dotad uvijek inducirao strah u svojim žrtvama, međutim ovoga je puta pogodio Batmana s toksinom koji je zračio iz Viteza tame, tako da je svatko komu je on prišao bio prestravljen.[20] Istragu su, znajući da Scarecrow planira napasti Gotham vrlo brzo, tako vodili Robin i Batgirl, međuti su bili uhvaćeni od strane Cranea. Batman ih je došao spasiti, a u borbi je Scarecrow, slučajno, sam sebi ubrizgao još jaču dozu toksina i izgubio razum, plašeći se tako sam sebe; završio je u Arkhamu.[20] Posljednje značajno pojavljivanje prije velikog serijala Crisis on Infinite Earths Scarecrow je imao u stripu Batman #373 (srpanj 1984.), koji se direktno nadovezivao na radnju jubilarnog izdanja Detective Comics #526 (svibanj 1983.); bio je to prvi strip u kojemu je Scarecrow imao priliku boriti se s Jasonom Toddom kao Robinom. Dok se Todd muči s jezivim noćnim morama, Scarecrow se "oporavlja" i biva pušten iz Arkhama; naravno, "oporavak" je samo farsa i Scarecrow ubrzo upada na suđenje Jokeru, želeći se osvetiti zbog toga što je bio iskorišten u priči "All My Enemies Against Me!". Iako Batman i Robin dolaze, Scarecrow uspijeva pobjeći iz sudnice; u međuvremenu je poboljšao svoj uređaj za izazivanje straha, ovoga puta u obliku lubanje, kojeg je efektno iskoristio tokom sljedećeg okršaja s Batmanom i Robinom u zoološkom vrtu. Tamo je Scarecrow uspio privremeno svladati Batmana, dok je Robin krenuo do njegova skrovišta.[21] Radnja ovog stripa nastavlja se u onom Detective Comics #540 (srpanj 1984.), koja donosi kraj ove priče; Batman se uspio osloboditi te je krenuo za Robinom, koji je pronašao Scarecrowa u njegovom skrovištu. Nakon što je Jason Todd uspio anulirati učinak Craneovog uređaja, Batman i on su ga bez poteškoća svladali.[22] Ovo je bilo posljednje pojavljivanje Scarecrowa prije onog u serijalu Crisis on Infinite Earths.

Moderno doba[uredi - уреди | uredi izvor]

Crisis on Infinite Earths[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako se Earth-One verzija Scarecrowa iz Srebrnog doba pojavljivala sve do zaključenja velikog serijala Crisis on Infinite Earths, kako je taj serijal bio uvod u moderno doba DC Comicsa, izdvojili smo ga iz Srebrnog doba i obradit ćemo ga na ovom mjestu. Naime, iako je Scarecrowova uloga u ovom epohalnom i važnom serijalu de facto minorna te se on pojavio te kratko u stripu Crisis on Infinite Earths #9 (prosinac 1985.), gdje se vidi zajedno s ostalim zlikovcima kako se bori protiv heroja, ovaj strip izrazito je važan zato što je potpuno izbrisao i promijenio Scarecrowovu priču, odnosno dotadašnji Earth-Two i Earth-One kontinuiteti su izbrisani te su postali alternativne verzije lika, iako je, zanimljivo, narativni kontinuitet tih sada alternativnih verzija, uz manje izmjene (vidi niže) zadržan. Posljednje pojavljivanje Earth-One Scarecrowa bilo je u jubilarnom izdanju Batman #400 (listopad 1986.), koje je ujedno bilo i posljednje pojavljivanje Earth-One Batmana. U ovoj priči Douga Moencha, Scarecrow je jedan od brojnih zlikovaca što ih je Joker izvukao iz Arkhama, sukladno velikom planu Ra's al-Ghula.[23] U trećem poglavlju priče (First Steps), Scarecrow se pojavljuje u stanu Julije Pennyworth, skriven u kupaonici, te ju iznenadi i nakon toga otme.[23] Ta otmica, zajedno s još nekoliko njih, kulminira susretom s Batmanom i Robinom na dokovima Gothama, gdje su Dynamic Duo dočekali Scarecrow, Poison Ivy, Black Spider i Catman, a kasnije i Riddler. Ispostavlja se, ipak, kako oteti (Vicki Vale, Harvey Bullock i Julia Pennyworth) nisu na lokaciji na dokovima, što otkriva Riddler, već na drugom mjestu, zbog čega je Batman prisiljen pustiti zlikovce da odu.[23] Dok oni odlaze, Catwoman ih prati do staklenika, gdje Poison Ivy drži taoce zajedno s ostalima; iako Catwoman svlada Ivy, Scarecrow ju napada iz zasjede i tako se i ona pridruži ostalima.[23] Batman, dakako, ubrzo poveže gdje bi se taoci mogli nalaziti te odlazi do staklenika, gdje prvo svlada Scarecrowa, koji je čuvao taoce, a onda i ostale.[23]

Batman #400 je označio raskid sa Earth-One kontinuitetom, koji je tada postao alternativna historija Batmana i njegovih zlikovaca. Nakon ovog stripa, koji je donio veliki okršaj Batmana s gotovo svim njegovim protivnicima, DC Comics ušao je u novu eru, koja je formalno započela već 1985. godine, a koja je pokrenula New Earth kontinuitet, koji je donio određene promjene u pričama tih likova, uključujući i Scarecrowa, o čemu će više riječi biti dalje u tekstu.

New Earth verzija[uredi - уреди | uredi izvor]

Naslovnica stripa Detective Comics #571 (veljača 1987.), koja donosi prvo pojavljivanje New Earth verzije Scarecrowa. Njegova je priča ovdje, još uvijek, ostala nepromijenjenom, a uočava se tek manja promjena u vizualnom dizajnu u odnosu na Zlatno i Srebrno doba.

Prvo pojavljivanje New Earth inkarnacije Scarecrowa bilo je u stripu Detective Comics #571 (veljača 1987.), u priči "Fear for $ale" Mikea W. Barra.[24] Njegova geneza, koja je kratko prezentirana u ovoj priči, ostala je nepromijenjena u odnosu na Zlatno i Srebrno doba, a jedina izmjena bila je manja promjena vizualnog dizajna.[24] U priči, Bruce Wayne i Jason Todd odlaze na trkalište gdje svjedoče gotovo fatalnoj nesreći uspješnog vozača Jacka Hogana; nakon što ga spase, Batman analizira tragove njegove krvi i u njima pronalazi tragove Scarecrowova toksina straha.[24] Predvidjevši, ispravno, da će Scarecrow ponovo krenuti na Hogana, Batman pošalje Robina da prati njegovu bolničku sobu. Crane se, doista, pojavljuje u sobi te pokuša ucijeniti Hogana za veliku svotu novca; Robin upada, međutim Scarecrow ga napadne toksinom, koji otkriva kako je Jasonov najveći strah da će razočarati i iznevjeriti Batmana.[24] Crane tada otima potpuno izbezumljenog Robina i izazove Hogana da se baci s prozora svoje sobe, pri čemu ovaj umire. Batman ubrzo dočeka Scarecrowa prerušen u njegovu sljedeću žrtvu, međutim Scarecrow ga pogodi strelicama prepunim toksinom te uspije pobjeći; Crane je ovdje ponovo koristio pištolj, kao u samom početku svoje karijere, međutim isti je bio napunjen strelicama s toksinom, a ne metcima.[24] Scarecrow je čekao Batmana na gradilištu, gdje je ujedno čuvao i Robina. Iako je Vitez tame bio pod utjecajem toksina, uspio je svladati svoje strahove i na koncu doći do Scarecrowa, svladati ga i osloboditi Jasona.[24] Tek na kraju stripa otkriven je Batmanov najveći strah, a to je nadggrobni spomenik na kojemu je pisalo: "Ovdje počiva Jason Todd, 1974-1986, žrtva Scarecrowa".[24][25] Nakon manje uloge u stripu Batman #415 (siječanj 1988.), gdje je imao manji sukob s Robinom, Scarecrow je krajem 80-ih godina imao nekoliko manjih nastupa u stripovima izvan glavnog kontinuiteta DC-jevih stripova (poput Captain Atoma ili Animal Mana), među kojima se posebno ističu njegova dva pojavljivanja u stripu Sandman, gdje se pokazao neuobičajeno prijateljski nastrojen (#7, srpanj 1989.) i sklon šalama (#5, svibanj 1989.). Imao je i cameo nastup u Morrisonovom kultnom stripu Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (prosinac 1989.), kao jedan od pacijenata u Arkhamu.

Sljedeće pojavljivanje imao je u drugom dijelu priče "Identity Crisis", koja je prikazana u stripu Batman #456 (studeni 1990.), gdje se pojavio na samom kraju stripa, što je bila najava za priču "Master of Fear" iz stripa Batman #457 (prosinac 1990.). Na samom početku te priče vidimo kako je Crane uspio namamiti Batmana u zamku, nakon što je ranije oteo Vicki Vale, te ga je zarobio, planirajući ga potpuno "odmotati" (naime, radnja se događala u vrijeme Božića).[26] U razgovoru s Batmanom, Crane ponavlja svoju genezu, koja se ne razlikuje od geneze prezentirane u njegovom inicijalnom pojavljivanju (vidi iznad), što afirmira kako je unatoč promjenama u glavnom narativnom kontinuitetu nakon serijala Crisis on Infinite Earths njegova originalna geneza zadržana.[26] Scarecrow otkriva kako je on bio odgovoran za sve događaje iz prethodne priče ("Identity Crisis") te kako mu je cilj bio izazvati potpuni, ubilački kaos u Gothamu. Nakon toga izloži Batmana svom toksinu te promatra dok se Vitez tame pokušava izboriti s halucinacijom.[26] Tim Drake, koji je postao novi Batmanov štićenik nakon ubojstva Jasona Todda, u međuvremenu je uspio onesposobiti Scarecrowove pijune te krenuti na Cranea kako bi spasio Batmana. Iako uspije nakratko omesti Cranea, ovaj ga, nakon što je to ranije učinio i s Batmanom, i s Vicki Vale, izloži toksinu straha te gleda, uživajući perverzno, kako se svo troje grče od straha.[26] Bio je ovo jedan od prvih prikaza Craneove psihotične manije koja potiče morbidni užitak kod njega dok promatra svoje protivnike kako pate; kako se njegov lik razvijao, taj segment njegove ličnosti postajao je sve morbidniji i sve kompleksniji. Iako još pod utjecajem toksina, Tim Drake se uspije izboriti i napadne Scarecrowa, koji dolazi u doticaj s vlastitim toksinom te biva izložen strahu da ga, kao pravo strašilo, nekontrolirano kljucaju ptice i šišmiši.[26] Policija ubrzo dolazi na lokaciju i pronalazi prestravljenog Scarecrowa; na kraju ovog stripa, Tim Drake prvi puta uzima odijelo te postaje novi Robin.[26]

Jedan od panela stripa Batman: Shadow of the Bat #16 (rujan 1993.) koji prikazuje Scarecrowa u centru, a oko njega bizarne inkarnacije njega samoga u glavama njegovih prestrašenih žrtava. Početkom 90-ih godina je Scarecrow postepeno vršio tranziciju od opasnog, ali i dalje relativno stabilnog zlikovca prema morbidnom i ozbiljno psihički uvrnutom zlikovcu kakav će postati u kasnijim izdanjima.

Nakon kraćih pojavljivanja u prvim izdanjima serijala, Scarecrow je imao značajnu ulogu u priči "The God of Fear" Alana Granta i Breta Blevinsa, koja je tiskana u stripovima Batman: Shadow of the Bat #16-18 (rujan-studeni 1993.),[27] te je bila dio šire priče znane kao "Knightfall", u sklopu koje je Bane slomio Batmanovu kralješnicu, a Azrael (Jean-Paul Valley) je preuzeo ulogu Viteza tame do oporavka Brucea Waynea. Priča počinje javnim pozivom studentima Univerziteta u Gothamu d da se za naknadu od $50 prijave za sudjelovanje u "bezopasnom psihološkom eksperimentu"; eksperiment vodi izvjesni profesor Rance, koji je zapravo Jonathan Crane. Kada se studenti okupe, Rance ih zamoli da na glavu stave posebne maske, ne želeći im otkriti smisao eksperimenta jer bi to, prema njegovim riječima, utjecalo na ishod.[27] Dok se ostali pripremaju, jedan od studenata, Phil Herold, prepozna Cranea te otkrije njegov identitet, međutim ovaj ga suptilno izloži svom toksinu i naredi svojoj asistentici da pokrene eksperiment na ostalima.[27] Nakon što ona to uradi, upita ga je li on doista Scarecrow - Crane joj prizna, a onda i nju napadne toksinom te nastavi s eksperimentom. Isti se sastoji od izazivanja nadljudskih strahova sudionicima preko posebnih maski; tako Herold vidi sebe kao dječaka u idiličnoj atmosferi s ocem, koju prekida jeziva inkarnacija Scarecrowa koja s nekoliko metaka ubija njegova oca. Takav scenarij baca Herolda u kaotično stanje.[27] Ubrzo se ispostavi da je krajnji cilj eksperimenta uvjetovanje, odnosno prisiljavanje sudionika da bespredmetno slučaju Craneove naredbe, što se i događa kada Scarecrow, sada u kostimu, završava s eksperimentom; nakon jednostavnih naredbi poput sjedenja i lajanja, Crane naredi jednom od studenata da ubije svog kolegu, što ovaj, na njegovo opće, manijakalno zadovoljstvo i učini.[27] Nakon prve faze, svi sudionici eksperimenta oblače Scarecrowov kostim i tako pravi Crane, zajedno sa svojim "klonovima", kreće u pohod na Gotham, ponovo opsjednut idejom straha.[27] U drugom dijelu priče, saznajemo kako Craneovo uvjetovanje nije potpuno, odosno da oteti studenti još uvijek djelomično imaju percepciju realnosti, ali Craneov utjecaj dovoljan da mu se ne mogu oduprijeti; tu saznajemo da je Crane doista ubio Heroldovog oca, antikvara Paula, čemu se posebno naslađuje;[28] tu je također rekapitulirana njegova geneza, pri čemu je kontinuitet Zlatnog doba ponovo u potpunosti zadržan, uz razliku da je Crane na nastavi pištoljem upucao pticu, a ne vazu, kao u originalu.[27] Nakon razgovora s Philom, Crane pošalje svoje pijune da krenu s realizacijom njegova plana; policija u međuvremeu dolazi do univerziteta, gdje pronalaze Craneovu poruku za Batmana, koji je također prisutan, u kojoj on prijeti Gothamu, nazivajući sebe "Bogom straha".[27] Dok Batman provodi istragu, Scarecrow krene s realizacijom svog plana tako što pusti malo svog toksina u jedan restoran i tako izazove potpuni kaos; istovremeno, Anarky također kreće u obračun s Craneom te napadne i "spasi" jednog od studenata u kostimu, saznavši da bi istovremeno mogao eliminirati i Cranea i Batmana.[27] U posljednjoj fazi svoga plana, Crane preko svojih pijuna napadne nekoliko lokacija diljem Gothama svojim toksinom; Phil i on, na vrhu zgrade, promatraju medijske izvještaje o napadima, nakon čega Scarecrow nazove Gordona i zahtijeva da ga se do ponoći proglasi bogom ili će pustiti toliku količinu toksina da će zahvatiti cijeli grad.[27] Batman uspijeva pronaći Scarecrowa i Phila te svlada Cranea, ali ubrzo dolazi Anarky koji ih obojicu inkapacitira.[27] Crane naredi Philu da napadne Anarkyja, što ovaj iskoristi da pobjegne, u međuvremenu napavši Batmana s toksinom. Dok Scarecrow likuje, Valley se uz pomoć svetog Dumasa izbori protiv toksina i napadne šokiranog Cranea; kao slamku spasa, Crane naredi Philu da se baci s krova, nakon čega Batman mora odlučiti - žrtvovati Phila ili svladati Scarecrowa.[27] Valley se odluči za Scarecrowa, navodeći kasnije da bi njegovim puštanjem cijeli grad bio u opasnosti, međutim Anarky uspije spasiti Phila.[27] Valley, koji je ostao zapamćen kao mnogo nasilniji Batman od Brucea Waynea, zaprijetio je Anarkyju da mu više ne staje na put.[27]

Međutim, dok je priča "God of Fear" bila više-manje samostalna epizoda u eri Jean-Paula Valleyja kao Batmana, Scarecrow se još u lipnju 1993. godine pojavio u serijalu "Knightfall", odnosno u stripovima Batman #494 i Detective Comics #661; u ovim je pričama Bruce Wayne još uvijek nosio kostim Viteza tame. U toj je priči Scarecrow "napao" Jokera, ljutit što je ovaj za suradnika odabrao Corneliusa Stirka, a ne njega. Joker je, doduše, otvoren za suradnju te pristaje surađivati s Gospodarom straha, odustajući od svog inicijalnog plana da otme Gordona te odluči, zajedno sa Scarecrowom, napasti gradonačelnika Gothama kako bi dobili kontrolu nad gradom.[29] Njihov plan je koliko jednostavan i bizaran, toliko i opasan jer njime pogađaju najosjetljivije dijelove gradske infrastrukture - prijeteći gradonačelniku Krolu Craneovim toksinom, Scarecrow i Joker ga prisiljavaju da obavlja neodgovorne telefonske pozive koji stvaraju kaos diljem grada. Tako mu narede da nazove predsjednika sindikata vatrogasaca i izazove paniku koja bi paralizirala vatrogasne službe u jeku masovnog piromanskog napada Fireflyja[30] ili pak da gothamsku policiju pošalje, lažnom dojavom, u lunapark u kojemu im je Joker pripremio bombe; u eksploziji pogiba veći broj policajaca.[31] Konkluzija ove priče prezentirana je u izdanju "Die Laughing", na početku kojeg se Scarecrow i Joker prepiru oko korištenja toksina - Joker želi iskoristiti Krola kako bi namamio i ubio Batmana, na što Scarecrow ne pristaje jer misli da je plan previše malen. Ovdje je sugerirano i kako bi Joker trebao biti potpuno imun na djelovanje Craneovog toksina, što će kasnije biti i potvrđeno.[32] Nešto kasnije, Joker i Scarecrow izazovu kaos u centru grada te narede Krolu da pozove Gordona i zahtijeva dolazak Nacionalne garde; tu se saznaje kako se Krol najviše boji zmija te ga Scarecrow izlaže dodatnoj dozi toksina. Prije Nacionalne garde, na lokaciju dolazi Batman. Scarecrow ga napadne toksinom, ali Vitez tame se uspijeva izboriti i svlada Cranea te krene prema Jokeru, kojeg brutalno prebije izvikujući ime Jasona Todda, Robina što ga je Joker bio ubio.[32] Scarecrow se u međuvremenu oporavlja i uzima minobacač što ga je Joker imao te uništi zidove riječnog tunela, nakon čega rijeka Gotham poplavi cijeli prostor.[32] Batman je uspio spasiti Krola i sebe, međutim ubrzo se morao suočiti s Baneom, što je dovelo do njegovog pada i Valleyjevog preuzimanja kostima Viteza tame. Istovremeno, u stripu Detective Comics #664 (kolovoz 1993.) otkrivamo kako su Scarecrow i Joker također preživjeli, ali su se ubrzo posvađali; Crane je Jokera izložio toksinu, koji, očekivano, nije imao nikakvog učinka, nakon čega ga je Joker pretukao i otišao, ostavivši ga u besvjesnom stanju.[33] To je bilo posljednje pojavljivanje Scarecrowa u sklopu glavnog kontinuiteta "Knightfall" serijala, a uslijedila je još priča "God of Fear", koja je prezentirana iznad.

Prije značajne uloge u još jednom velikom narativnom serijalu, onom Loeb-Saleovom, Scarecrow je bio glavni antagonist u Moenchovoj priči "Scarecrow", koja je prezentirana u dva dijela - "Dark Wings Fly Away in Fear" (Batman #523, listopad 1995.) i "Dark Wings Fly Away in Fear" (Batman #524, studeni 1995.). Moench je često koristio Scarecrowa u svojim pričama te se može smatrati jednim od najzaslužnijih autora za razvoj moderne verzije Jonathana Cranea, koja je sa svakim izdanjem postajala sve bizarnija. Uz to, ilustrator Kelley Jones je donio prvu uočljiviju promjenu vizualnog stila (njegova maska podsjeća na lubanju, a dodane su mu i jezive, crvene oči) za Scarecrowa upravo u ovoj priči. Na samom početku, Harvey Bullock dolazi u Arkham gdje s upraviteljem, Jeremiahom Arkhamom raspravlja kako je Scarecrow pobjegao iz azilija. Crane, slobodan, odlazi do jednog polja te glumi stvarno strašilo dok mu se ne pridruži njegov ljubimac, vrana.[34] Crane tada planira svoju dugoočekivanu osvetu, ali istovremeno planira i eliminirati Batmana. Njegova prva meta je bivša sportska zvijezda Bo Griggs, kojemu, prerušen u dostavljača, dostavi mehaničku vranu iz koje izlazi toksin straha; ispostavilo se da je Griggs zlostavljao Cranea u mladosti te da mu se Scarecrow zato želi osvetiti. Izložen strahu i traumi, Griggs umire.[34] U mrtvačnici, Bullock saznaje da je Griggs bio izložen toksinu straha, što Batman čuje preko bube koju je dao Bullocku; natrag u svom skrovištu, Batman sastavlja listu potencijalnih žrtava. U međuvremenu, Scarecrow odlazi do stana Georgea Dunstana, kojega također izloži toksinu i nagovara ga da skoči kroz prozor; Batman dolazi do stana i uspije svladati Scarecrowa, ali Dunstan svejedno skoči kroz prozor. Iako ga Batman, što je otkriveno u sljedećem izdanju, spasi, Crane bježi.[35] Dok Batman istražuje, Scarecrow odlazi do Jackieja Greyja, svoje sljedeće žrtve ga odvodi do jezivog, napuštenog lunaparka, u kojem ga izlaže neizdrživom strahu. Do lunaparka dolazi i Batman, koji se probije kroz Craneove zamke i uspijeva spasiti Greyja od giljotine.[35] Nakon što izvuče Greyja, Batman se vraća po Scarecrowa te ga uspijeva svladati, iako ga ovaj izloži toksinu. Nakon toga ga, na rukama, odnosi u Arkham.[35]

Loeb-Saleov serijal[uredi - уреди | uredi izvor]

Suvremene verzije[uredi - уреди | uredi izvor]

New 52[uredi - уреди | uredi izvor]

DC Rebirth[uredi - уреди | uredi izvor]

Moći i vještine[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostale verzije[uredi - уреди | uredi izvor]

Psihološki profil[uredi - уреди | uredi izvor]

Medijske adaptacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. Mike's Amazing World of DC Comics: Scarecrow of Earth-2. Preuzeto 31. srpnja 2008.
 2. Mike's Amazing World of DC Comics: "Fright of the Scarecrow," Batman #189 (veljača 1967). Preuzeto 31. srpnja 2008.
 3. Scarecrow je #58, IGN. Preuzeto 10-05-09.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 World's Finest Comics #3 (jesen 1941.)
 5. Mike's Amazing World of DC Comics Archived 2012-07-24 at Archive.is: Scarecrow of Earth-2. Retrieved July 31, 2008.
 6. Mike's Amazing World of DC Comics Archived 2012-07-29 at Archive.is: "Fright of the Scarecrow," Batman #189 (veljača 1967.). Retrieved July 31, 2008.
 7. Batman #189 (veljača 1967.)
 8. Year One: Batman/Scarecrow (2005.)
 9. Batman: The Dark Knight (Vol. 2) #4-7 (veljača-svibanj 2012.)
 10. 10,0 10,1 10,2 Detective Comics #73 (ožujak 1943.)
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 Batman #189 (veljača 1967.)
 12. U suvremenoj klasifikaciji, Fox-Moldoffova verzija Scarecrowa smatra se prvim pojavljivanjem Earth-One inkarnacije tog lika, koja je bila aktualna sve do sredine 80-ih godina. Iako je narativni kontinuitet u odnosu na originalnu inkarnaciju iz 1941. godine zadržan, ta se verzija danas smatra Earth-Two inkarnacijom lika.
 13. 13,0 13,1 Batman #200 (ožujak 1968.)
 14. Detective Comics #389 (srpanj 1969.)
 15. Justice League of America #111 (lipanj 1974.)
 16. Batman #262 (travanj 1975.)
 17. Joker #8 (kolovoz 1976.)
 18. 18,0 18,1 Batman #296 (veljača 1978.)
 19. Detective Comics #486 (studeni 1979.)
 20. 20,0 20,1 Detective Comics #503 (lipanj 1981.)
 21. Batman #373 (srpanj 1984.)
 22. Detective Comics #540 (srpanj 1984.)
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 Batman #400 (listopad 1986.)
 24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 24,6 Detective Comics #571 (veljača 1987.)
 25. Ova referenca zapravo je bila "proročanska" u jednom smislu, jer je u priči "A Death in the Family" iz 1988. godine Jason Todd doista i ubijen, u jednoj od najšokantnijih i najkontroverznijih priča u historiji DC Comicsa. Istina, Jasona je u stripu ubio Joker, ali je Batmanov strah prikazan u ovom stripu retrospektivno postao zanimljiva referenca na buduće događaje.
 26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 Batman #457 (prosinac 1990.)
 27. 27,00 27,01 27,02 27,03 27,04 27,05 27,06 27,07 27,08 27,09 27,10 27,11 27,12 27,13 Batman: Shadow of the Bat #16-18 (rujan-studeni 1993.)
 28. Iako se činjenično ovaj narativ nadovezuje na Scarecrowov debi u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), on nadopunjuje priču o Paulu Heroldu u odnosu na originalni strip, gdje nikada nije otkriveno da se radilo o uglednom antikvaru koji ima sina.
 29. Batman #494 (lipanj 1993.)
 30. Detective Comics #661 (lipanj 1993.)
 31. Batman #495 (lipanj 1993.)
 32. 32,0 32,1 32,2 Batman #496 (srpanj 1993.)
 33. Detective Comics #664 (kolovoz 1993.)
 34. 34,0 34,1 Batman #523 (listopad 1995.)
 35. 35,0 35,1 35,2 Batman #524 (studeni 1995.)

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]