Wonder Woman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Wonder Woman (razvrstavanje).

Wonder Woman (na engleskom doslovno: "Žena čudo") je fiktivni lik superheroine koju je stvorio William Moulton Marston i koja pripada univerzumu DC Comics. Prvi put se pojavila u decembru 1941. u stripu objavljenom u All Stars Comics #8, a njene pustolovine DC objavljuje u svojim stripovima - uz kraći prekid 1986. godine - do današnjeg dana. Wonder Woman je Amazonka (temeljena na Amazonkama iz grčke mitologije) obdarena nadljudskom snagom, super-brzinom, super-izdržljivošću i mogućnošću leta. Izuzetno je vješta u borbi prsa o prsa i dobro se snalazi u taktici. Također posjeduje životinjsku lukavost i sposobnost razumijevanja životinja, što je u prošlosti prikazivano kao sposobnost komunikacije sa životinjama. Posjeduje Laso istine kojim prisiljava njime uhvaćene osobe da govore istinu, par neuništvih narukvica, tijaru koja služi kao projektil i nevidljivi avion.

S obzirom da je njen lik stvoren u vrijeme Drugog svjetskog rata u SAD, Wonder Woman se ispočetka sukobljavala s vojnim snagama Osovine kao i nizom supernegativaca. Nakon što se rat završio, dio njenih pustolovina se i dalje bavio drugim svjetskim ratom, dok su druge bile smještene u suvremeno doba. Wonder Woman se također pojavljivala u stripovima o Justice Society (od 1941) kao i Justice League (od 1960). Wonder Woman, koji mnogi smatraju fizički najatraktivnijom strip-superheroinom je sa vremenom dobila status feminističke ikone.

Osim u stripovima, lik Wonder Woman je stekla i popularnost zahvaljujući TV-seriji 1970-ih u kojoj je njen lik tumačila Lynda Carter, kao i animiranim serijama Super Friends i Justice League. 2016. se u tumačenju Gal Gadot pojavila kao lik u Batman v Superman: Dawn of Justice, filmu iz ciklusa DC Extended Universe kojem pripada i film Wonder Woman iz 2017. gdje je glavna protagonistica.

Eksterni linkovi