Prag

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. Prag (razvrstavanje).


Wiki Nedovršeni članak Prag je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

zastava Pragi
Crkva Gospe pred Tynom u blizini Starogradskog trga

Prag (češki Praha) je glavni i s 1,2 milijuna stanovnika najveći grad Češke te njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku Labe. Uz stanovnike zabilježene u službenoj statistici, pretpostavlja se da u Pragu živi još oko 300.000 neprijavljenih osoba, tako da se ukupan broj stanovnika penje do 1,5 milijuna.

Ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město i Nové Město (Stari i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Zbog svog položaja neposredno na rijeci jezgra je u prošlosti često bila izložena poplavama. Grad se počeo brže razvijati nakon izgradnje željeznice 1848. kada je ugljen iz bazena Kladno omogućio razvoj metalurgije što je dovelo do povećanja broja stanovnika. Godine 1830. u Pragu je živjelo 180.000 ljudi, a godine 1910. već 224.000. Grad je postao snažno industrijsko središte i postupno uključio u svoj sastav susjedna manja naselja kao industrijske gradske četvrti pa su tako nastali Liben s pristanišnim bazenom Vysočany, Hloubetin, Karlin i Smichov s tvornicama strojeva, vozila, vagona, stakla, papira i prehrambenih proizvoda. Prag je postao i trgovački centar te veliko željezničko čvorište, a tome su kasnije pridodane i cestovne veze te velika zračna luka Ruzyně udaljena samo 10 km od gradskog središta.

Prag je od 1918. do 1939, odnosno od 1945. do 1993. bio glavni grad Čehoslovačke. Predstavlja jednu od rijetkih prijestolnica srednje Evrope koja je u drugom svjetskom ratu ostala gotovo potpuno pošteđena ratnih razaranja. Zbog izvrsno očuvane srednjoevrospke arhitekture postao je, pogotovo nakon završetka hladnog rata, omiljena lokacija za snimanje mnogih filmova s povijesnom tematikom, a tome je pridonijela i gotovo stoljetna tradicija proizvodnje vlastitih filmova. Prag zbog toga također predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija Srednje Evrope.