Teenage Mutant Ninja Turtles

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za seriju iz 1987. vidi Mladi mutanti nindža kornjače
Za film iz 1990. vidi Teenage Mutant Ninja Turtles (film)

Nindža kornjače (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles, skraćeno "TMNT") jesu izmišljeni tim koji čine četiri antropomorfne kornjače. Njihov sensei, učitelj Splinter, načinio je od njih vešte ratnike. Njihovi neprijatelji su Sekač, nindže Stopala, robot Nano, Ljubičasti Zmajevi i mnogi drugi.

Mladi mutanti nindža kornjače vode poreklo iz američkog stripa koji je izdao Miraž Stjudioz 1984. godine. Koncept je nastao od šaljivih skica koje je nacrtao Kevin Istman sa svojim prijateljem Piterom Lerdom. Koristeći novac dobijen povraćajem poreza i pozajmicom od strica, mladi umetnici su sami izdali prvi broj stripa kao parodiju na četiri najpopularnija stripa početkom 1980-ih: „Derdevil“ i „Novi mutanti“ Marvel Komiksa, „Serebus“ Dejva Sima i „Ronin“ Frenka Milera.[1]

Veliki deo zasluga za uspeh Nindža kornjača idu agentu za licenciranje Marku Fridmanu, koji je predložio Istmanu i Lerdu da šire reklamiraju svoj strip. Oni su januara 1988. posetili kalifornijsku firmu Plejmejt Tojs, mali fabriku za proizvodnju igračaka, koja je želela uđe na tržište akcionih figura. Praćeni popularnom animiranom serijom, Nindža kornjače su ubrzo postale deo popularne kulture. Na vrhuncu svoje popularnosti, likovi kornjača mogli su se naći u širokom luku proizvoda za decu, poput PEZ-kutijica, skejtbordova, kukuruznih pahuljica, pasti za zube, školske opreme itd.

Popularnost Nindža kornjača danas je ponovo velika zbog uspeha nedavne animirane serije, nove linije akcionih figura, video-igara izdavača Konamija i Ubisofta i kompjuterski-animiranog igranog filma.

Likovi[uredi | uredi kod]

Nindža kornjače[uredi | uredi kod]

  • Leonardo - De fakto vođa Nindža kornjača, Leonardo je hrabar, odlučan i posvećen učenik borilačkih veština. Kao striktni sledbenik Bušida, ima jako izražen osećaj za čast i pravdu. Leonardo nosi plavu masku i kao oružje nosi par katana. Ime je dobio po Leonardu da Vinčiju.
  • Rafaelo - Antidruštvevi član Nindža kornjača. Rafaelo je agresivne prirode i retko okleva da zada prvi udarac. Njegova ličnost može biti naizmenično divlja i sarkastična. Povremeno se ljuti na Leonarda zbog njegovog položaja. Rafaelo nosi crvenu masku i kao oružje koristi par saija. Ime je dobio po Rafaelu Santiju.
  • Mikelanđelo - Slobodnog duha, Mikelanđelo se najviše ističe. Iako voli da se odmara, takođe ima i avanturističku i kreativnu stranu. Mikelanđelo nosi narandžastu masku i kao oružje koristi nunčake. Ime je dobio po Mikelanđelu Buonarotiju.
  • Donatelo - Briljantni naučnik, pronalazač, inženjer i tehnološki genije. Od svih kornjača najmanje pribegava nasilju i više voli da koristi svoj intelekt da reši sukob. Nosi ljubičastu masku i koristi bo-štap. Ime je dobio po vajaru Donatelu.

Ostali[uredi | uredi kod]

  • Splinter - Učitelj kornjača i usvojeni otac, Splinter je mutirani pacov koji je naučio tajne nindžucua od svog učitelja Hamata Jošija. U nekim inkarnacijama Nindža kornjača, on je Hamato Joši. Splinter je parodija na Stika, čoveka koji je bio mentor Derdevilu.
  • Ejpril O'Nil - Bivša laborantkinja ludog naučnika Bakstera Stokmana, Ejpril je hrabri ljudski prijatelj kornjača. Ona je učesnik mnogih avantura kornjača i radi za njih ono što kornjače ne mogu u javnosti. U originalnoj crtanoj seriji je novinarka Kanala 6.
  • Kejsi Džons - Pravdoljubivi osvetnik koji je postao jedan od najbližih saveznika kornjača, Kejsi se bori protiv kriminala arsenalom koji čini sportska oprema (štapovi za bejzbol, kriket i golf, palica za hokej) dok nosi hokejašku golmansku masku da zaštiti svoj identitet.
  • Sekač - Zli nindža majstor čije je pravo ime Oroku Saki. Zajedno sa svojim zlim nindžama Stopala, Sekač je najveći neprijatelj Splintera i kornjača. Sekač nosi zastrašujuće zaštitno odelo sa oštrim sečivima.
  • Venera - Ženska Nindža kornjača, koja se pojavljuje u igranoj seriji Nova mutacija kao peti član ekipe. Nosi svetloplavu masku.

Televizijske serije[uredi | uredi kod]

Prva animirana serija (1987-1996)[uredi | uredi kod]

Televezijsku premijeru, Nindža kornjače su imale u seriji Mladi mutanti nindža kornjače 10. decembra 1987. godine. Serija se zasniva na prethodnih stripovima Kevina Istmana i Pitera Lerda, ali ima dosta novina zbog prilagođavanja dečjoj publici. Priča počinje upoznavanjem Ejpril O'Nil sa Nnidža kornjačama i otkrivanjem njihove prošlosti. Takođe, serija počinje prvim sukobom i početkom borbe protiv Sekača. U ovoj verziji serije se pojavljuje još zlikovaca, Nindža Stopala, Krang iz Dimenzije iks, Bibop i Rokstedi.

Ukupno je snimljeno 193 epizode u 10 sezona, a poslednja je prikazana 2. novembra 1996.

Igrana serija: Nova mutacija (1997-1998)[uredi | uredi kod]

(engl. Ninja Turtles: The Next Mutation)

Nakon završenog snimanja anirimane serije, kao tri dela igranih filmova, snimljena je igrana serija bazirana na priči o Nindža kornjačama. Iako je predstavljana kao nastavak priče iz animirane serije, nakon emitovanja je očigledno da to nije slučaj. Po mnogo čemu predstavlja nastavak igranih filmova, jer Kornjače i Splinter žive u istoj napuštenoj podzemnoj železničkoj stanici kao u flimu, a i korišćeni su neki isti kostimi. Ipak, postoji razlika i od toga, jer se pojavljuje Sekač, koji je u filmu ubijen, a iz serije u potpunosti odsustvuju Ejpril O'Nil i Kejsi Džons.

Po prvi put, Nindža kornjačama se pridružuje novi član, Venera. Pored toga, među njihovim protivnicima se nalaze i zmajevi, koji ranije nisu prikazani ni u jednoj verziji. Prikazivano je 2 sezone, od ukupno 26 epizoda. Poslednja je premijerno emitovana 20. marta 1998. godine.

Druga animirana serija (2003-2009)[uredi | uredi kod]

Prikazivanje druge verzije istoimene serije je započeto 8. februara 2003. u okviru Televizijske kompanije Foks, a završeno na 4Kids kanalu. Osobine Nindža kornjača su izmenjene u odnosu na seriju iz 1987. da bi bili približniji originalnim likovima iz stripova. Više je naglašena akcija i borba protiv zla u odnosu na prethodnu verziju, kada je bilo i smešnih momenata. U seriji se opisuje veliki spektar borbe sa protivnicima, pa tako Kornjače putuju u svemir, u alternativne dimenzije, kroz vreme itd. Prvih nekoliko sezona su fokusirane na okršaje sa Sekačom i Klanom Stopala, a kasnije i sa drugima. Emitovano je 159 epizoda raspoređenih u 7 sezona, a poslednja epizoda je prikazana 21. novembra 2009. godine

Završni specijal: Kornjače zauvek[uredi | uredi kod]

Televizijski film „Kornjače zauvek“ (engl. Turtles Forever) iz 2009. godine, kasnije pretvoren u tri poslednje epizode serije, predstavlja završnicu serijala. U njemu se pojavljuju Nindža kornjače, ali i ostali dobri i zli likovi iz prethodne verzije serije. Dve grupe Kornjača se zajedno bore protiv zlikovaca iz i jedne i druge serije, čak u pomoć pozivaju i Nindža kornjače u obliku, kakvi su bili u originalnom stripu. Ovaj specijal se može smatrati konačnom borbom protiv Sekača i zla, ali i zajedički kraj za dve verzije serija.

Treća animirana serija (2012)[uredi | uredi kod]

Poznati američki dečji kanal Nickelodeon je najavio snimanje nove verzije serije i emitovanje od 2012. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. [* http://www.heavymetal.com/page.cfm?id=262 „I Was a Teenage Mutant Ninja Turtle”]. 26. 1. 2007..