Скејтборд

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Skejtbord)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Скејтборд
Младић показује умјешност на скејтборду

Скејтборд (енг. skateboard) или скејт (енг. skate), је направа која се састоји од даске на коју су причвршћена четири точка, намијењена забави или показивању умјешности у управљању њиме.

Даска скејтборда је површина на којој онај који управља њиме стоји, објема ногама, повремено се одгурујући једном ногом. Лагано је савијена нагоре с предње и задње стране. Направљена је од дрвета или дрвних производа као што су фурнир или иверица. У зависности од модела, може да буде пресвучена гумом или да укључује и друге материјале. С доње стране даске причвршћени су точкови, обично у пару, с предње и задње стране. Точкови морају бити тако причвршћени да омогућавају лагано бочно нагињање на дасци. Скејтборд се погони властитом снагом корисника, одгуривањем једном ногом, слично тротинету.

Модеран скејтборд настао је у Калифорнији касних седамдесетих година 20. вијека. Нарочито је био популаран код оних који су се бавили једрењем на дасци, јер би у недостатку високих таласа сличну вјештину показивали на скејтборду. До средине осамдесетих скејтборди су већ масовно произвођени и продавани широм Сједињених Америчких Држава.

Види још[uredi | uredi kod]

Спољашње везе[uredi | uredi kod]