Crime Coefficient (epizoda)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"Crime Coefficient"
Epizoda animea Psycho-Pass
Inspektorica Akane Tsunemori dolazi na mjesto zločina tokom svog prvog radnog dana
"Hanzai Keisū"
(犯罪係数)
Epizoda br.1x01
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeNaoko Kusumi
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera12. listopada 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"—"
Sljedeća →
"Those Capable"

"Crime Coefficient" (japanski: 犯罪係数 Hanzai Keisū) je premijerna epizoda animea Psycho-Pass, koja je premijerno emitirana 12. listopada 2012. godine u sklopu Fujijevog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je Naoko Kusumi bila direktorica animacije. Scenarij prve epizode, kao i svih ostalih tokom prve sezone, zajednički potpisuju Makoto Fukami i Gen Urobuchi, koji je ujedno i idejni tvorac animea. Naslov epizode inspiriran je konceptom Crime Coefficienta kakav je predstavljem tokom animea.

Prva epizoda animea predstavlja glavne likove, inspektore i Enforcere iz japanskog CID-a koji su zaduženi za rješavanje slučajeva kod kojih je došlo do izražene devijacije u Psycho-Passu osumnjičenih. Epizoda pravi prvi slučaj mlade inspektorice Akane Tsunemori, koja se već na prvom danu na poslu mora suočiti s hladnokrvnim sustavom koji se protivi njezinim moralnim načelima. Po emitiranju, epizoda je dobila dobre kritike.[1] Izvorni sadržaj epizode proširen je nekolicinom novih scena tokom srpnja 2014. godine, kada je prva sezona ponovo emitirana, ali ovoga puta u 11 epizoda. Tada je prva epizoda emitirana zajedničko s drugom.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Epizoda započinje monologom o ljudima kojeg drži nepoznati muškarac bijele kose na vrhu jednog od Sibylovih tornjeva. Ispod njega, Enforcer Shinya Kōgami se bori s maskiranim napadačem koji u ruci drži pilu. Kōgamijevo oružje zakaže te je ovaj prisiljen fizički se sukobiti sa svojim napadačem. Dok muškarac bijele kose sve to promatra, Kōgami uspijeva svladati svog protivnika i baciti ga s vrha tornja te ga u zraku pogoditi svojim Dominatorom. Nakon toga se suočava s promatračem, kojeg naziva Shōgo Makishima. Ženski glas u pozadini komentira njihovu međusobnu povezanost.

Radnja se vraća unatrag i odlazi u drugi dio grada. Dok kiša pljušti, mlada inspektorica Akane Tsunemori dolazi do mjesta zločina koje osigurava PSB. Ona je tek dodijeljena Odjelu 1 i to joj je prvi dan na poslu. Na licu mjesta ju dočekuje inspektor Nobuchika Ginoza, koji joj ukratko iznosi situaciju i predstavlja Enforcere koji će raditi s njima. Bez previše objašnjenja, Ginoza uzima Yayoi Kunizuku i Shūseija Kagarija, dok Akane ostane s Kōgamijem i starim Masaokom. Pomalo izgubljena i prestrašena, Akane prati Masaoku dok Kōgami ide svojim putem; Masaoka ju upućuje u način rada i odnose unutar odjela. Njihova meta je Nobuo Okura, čovjek čiji se Psycho-Pass pokazao previsokim tokom rutinskog javnog skeniranja. Kada mu je dron prišao i naredio liječenje, Okura je pobjegao i tako postao meta PSB-a. Tokom svog bijega u tom dijelu grada, Okura je uzeo mladu ženu za taokinju te se skrio u jednu od nenastanjenih zgrada.

Nobuo Okura, držeći Chiku Shimazu, pokušava iskoristiti Dominator i ubiti Masaoku i Akane. Na njegovu nesreću, Dominatore mogu koristiti samo osobe s dozvolom. Okurinu zbunjenost iskoristio je Kōgami te ga je eliminirao.

Dok ga članovi PSB-a traže, Okura sjedi u jednoj sobi i ljutito prigovara vlastitoj sudbini, tvreći kako je cijeli život živio po pravilima koje je nametnuo Sibyl, no to mu svejedno nije pomoglo da ga zbog jedne devijacije tretiraju kao kriminalca. Zbog takvog tretmana, odlučuje odbaciti društvena pravila i ponašati se kako želi; sve to govori dok upaljačem grije oštricu noža. Ispred njega leži ozlijeđena Chika Shimazu, koju je uzeo kao taokinju i planirao silovati.

Kagari je u međuvremenu uspio pronaći Okuru i o tome obavijestio Ginozu. Ovaj mu je isprva rekao da sačeka, ali mu je dao zeleno svjetlo za djelovanje kada je Kagari rekao kako se Okura iživljava nad taokinjom. Kagari ga je pogodio paralizatorom (Non-Lethal Paralyzer), međutim Okura je samo dodatno pobijesnio i bacio se kroz prozor, nakon čega je pobjegao. Ovime su inspektori saznali kako je Okura opasniji nego što su mislili te kako je njegovo stanje dodatno pogoršano korištenjem nedozvoljenih stimulansa. Dok bježi s taokinjom, kojoj slavodobitno govori kako ima jednako visok Psycho-Pass kao i on, Akane i Masaoka ga ugledaju i krenu pratiti. U trenutku kada ga sustignu, Okura prijeti kako će ubiti taokinju ukoliko Masaoka i Akane ne spuste svoje Dominatore; oni to i učine. Masaoka Okuri gurne svoj Dominator te ga ovaj bezuspješno pokuša iskoristiti[2] što Kōgami iskoristi da ga eliminira (Lethal Eliminator). Svjedočivši eliminaciji uz pomoć Dominatora, Chika Shimazu počne nekontrolirano vrištati, no Akane joj prilazi kako bi ju smirila. U tom trenutku joj prilaze i Kōgami i Masaoka, koji ju želi omamiti kako bi bila privedena na liječenje. Akane ga zaustavi, tvrdeći kako je Chiki, kao žrtvi, potrebno liječenje, a ne sila, no Masaoka ne prati njezinu argumentaciju. Akane nadalje napominje kako nema potrebe za korištenjem sile jer Chika, unatoč visokom Psycho-Passu, nije počinila nikakav zločin; Chika koristi njihovu svađu i bježi.

Prilikom bijega, Chika pada preko kanti goriva. Kōgami joj prolazi, a ona koristi Okurin upaljač kako bi se zaštitila. Dok Kōgami planira upotrijebiti Dominator kako bi ju eliminirao (jer joj je Psycho-Pass od stresa dodatno skočio), Akane ga pokuša razuvjeriti. Kada shvati kako u tome neće uspjeti, ona ispali svoj Dominator u njega i omami ga. Tada uvjeri Chiku da baci upaljač, što ova i uradi. Dok se Akane zadovoljno smiješi, na lokaciju dolazi Ginoza koji bez razmišljanja ispali Dominator u Chiku i tako ju omami (Akane ju je uspjela smiriti i tako joj spustiti Psycho-Pass do te razine da više ne bude meta za eliminaciju). Akane je šokirana, a Ginoza ju upozorava kako će se morati objasniti u svom izvještaju.

Na kraju epizode, Akane sjedi na jednom od teretnih pristaništa u gradskoj luci dok ostali članovi odjela pripremaju povratak u ured.

Glasovi[uredi | uredi kod]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Gostujuće uloge[uredi | uredi kod]

  • Shōto Kashii kao Nobuo Okura, čovjek čiji je Psycho-Pass od 126.3 izazvao kaos kojeg je PSB morao riješiti
  • Sachiko Kojima kao Chika Shimazu, Okurina taokinja

Ostale uloge[uredi | uredi kod]

Podaci o Psycho-Passu[uredi | uredi kod]

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz prvu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Nobuo Okura: negative increase 126.3 (brojka koju je pokazao ulični skener)negative increase 193.6 (brojka koju je pokazao Kagarijev Dominator)negative increase ≥300 (brojka koju su pokazali Kagarijev i Kōgamijev Dominator te Okurin vlastiti skener)
  • Chika Shimazu: negative increase 110 (brojka koju je pokazao Okurin skener) → negative increase 162.9 (brojka koju su pokazali Masaokin i Akanein Dominator)negative increase ≥300 (brojka koju je pokazao Kōgamijev Dominator)positive decrease ≤299 (brojka koju je pokazao Ginozin Dominator)
  • Beskućnik kojega je Akane provjerila: 52.1 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)
  • Tomomi Masaoka: 127.4 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)

Glazba[uredi | uredi kod]

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike[uredi | uredi kod]

Prva epizoda Psycho-Passa je dobila iznimno dobre kritike. Internet portal IMDb dao je epizodi prosječnu ocjenu 8.2/10,[1] temeljem koje je ova završila na 10. mjestu među svim epizodama prve sezone.[3] Pišući za portal Anime News Network, Rebecca Silverman je u svojoj kritici prve polovice prve sezone istaknula kako je Psycho-Pass imao izrazito snažan start, pohvalivši tako prve epizode serije.[4] Portal MyAnimeList.net dao je prvoj epizodi prosječnu ocjenu 4.5/10 temeljem nešto više od 800 ocjena na svom forumu.[5]

Portal GeekInsider, točnije Lianne Martha Laroya, u svojoj kritici ističe kako je prva epizoda bila "intenzivna i emocionalno nasilna", naglašavajući nekoliko snažnih detalja - prikaz futurističkog društva, osivnost ljudi o tehnologiji kao takvoj i nemogućnost strojeva da, unatoč svojoj kompleksnosti, razumiju ljudske emocije.[6] Sestre Ashley i Stella Chen, pišući za Paper Droids.com, bile su jako zadovoljne prvom epizodom.[7] Ashley je u svom komentaru pohvalila sve aspekte serije - likove (4/5), priču (5/5) i animaciju (5/5) - dodajući kako je cijela epizoda preletjela prebrzo i kako se raduje sljedećim nastavcima.[7] Stella je u svojoj kritici bila umjerenijega tona, ali ništa manje naklonjena pohvalama. Posebno je istaknula scenografiju i animaciju te interesantno postavljenu radnju i likove, dodajući kako je imala mali problem s interpretacijom Akane kao policajke te s nekoliko klišejiziranih likova.[7]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 IMDb - "Hanzai Keisuu"
  2. Dominator je namješten tako da ga mogu koristiti samo oni kojima je Sibyl dao izričitu dozvolu za to.
  3. IMDb - Ocjene epizoda
  4. Silverman, Rebecca: Psycho-Pass, Episodes 1-11
  5. MyAnimeList.net - Psycho-Pass Episode 1 Discussion
  6. Psycho-Pass Episode 1 Review: Crime Coefficient
  7. 7,0 7,1 7,2 „Psycho-Pass: “Crime Coefficient””. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2015-09-26. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]