Pilot epizoda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Televizijski pilot)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pilot epizoda ili televizijski pilot je izraz koji u televizijskoj produkciji označava emisiju izrađenu u namjeri da posluži kao dio, odnosno potakne snimanje jedne šire cjeline, najčešće igrane televizijske serije.

Naziv dolazi iz engleskog jezika (pilot episode, television pilot), s obzirom da se takva praksa prvi put razvila u SAD gdje su od samih početaka postojale privatne komercijalne televizijske mreže koje su konkurirale jedna drugima u borbi za gledatelje i oglašivače. U takvim uvjetima autori TV-programa odnosno nezavisne produkcijske kompanije TV-kućama nude projekte koji u dosta slučajeva zahtjevaju visoke troškove produkcije. Pilot-emisija se zato snima kako bi upravi velikih TV-kuća pomogla da donese odluku hoće li TV-serija snimati ili ne.

Pilot epizode se ponekad snimaju isključivo za članove uprave (i/ili predstavnike vodećih oglašivača). Troškovi snimanja takvih emisija su minimalni, a one obično traju daleko kraće od redovne emisije takve vrste. Klasičan primjer su pilot-epizode američkih dramskih serija koje traju 5-20 umjesto standardnih 42 minuta. Takve pilot emisije se nazivaju kostur-pilotima ili ogoljenim pilotima (bare bones pilot). Njih šira publika u pravilu nikada ne vidi, osim ako nije riječ o izuzetno popularnoj seriji s najfanatičnijim poklonicima spremnima takav materijal uzeti iz kolekcionarskih pobuda.

Pilot emisije, s druge strane, mogu nekada biti javno emitirane u nastojanju da se testira eventualna buduća gledanost odnosno reakcije oglašivača. Takve pilot epizode su u pravilu ne samo skuplje, nego imaju i duže trajanje od uobičajenih epizoda. To je dijelom zbog razloga što se neke od tih serija moraju publiku upoznati s detaljima zapleta ili likovima na koje se poslije u redovnim epizodama neće morati obraćati tolika pažnja. Pilot-epizode ponekad završavaju s cliffhangerom u nastojanju da se pobudi interes publike za novim nastavcima.

Pilot epizode, ukoliko je riječ o igranoj televizijskoj seriji dramskog tipa, se javno emitiraju kao televizijski filmovi ili mini-serije te ponekad mogu poslužiti kao zaokružena cjelina ukoliko TV-mreža odluči da se predložena TV-serija ne emitira.

S druge strane, pojedini TV-filmovi, mini-serije, pa čak i epizode već postojećih TV-serija, mogu poslužiti kao svojevrsni televizijski piloti. Klasičan primjer je epizoda Assignment Earth u originalnoj seriji Zvjezdanih staza, koja je Geneu Roddenberryju trebala poslužiti da od likova i dijela zapleta napravi novu spin-off seriju. Izraz za takve pilot epizode je backdoor pilot. U novije vrijeme postoje primjeri kao što su NCIS, koji je originalno bio dvodijelna epizoda TV-serije JAG, a možda najuspješniji primjer je CSI: NY, koji je započeo kao epizoda TV-serije CSI: Miami, i same nastale kao epizoda TV-serije CSI: Las Vegas.