BAFTA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nagrada BAFTA

BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts, prevedeno "Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti" ) je britanska organizacija koja dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima jednom godišnje.

BAFTA je osnovana 1947. kao "Britanska filmska akademija" od slavnih filmskih umjetnika, među kojima su bili David Lean, Carol Reed, Charles Laughton i drugi. Njen cilj je bio ojačati filmsku industriju koja je oslabila nakon 2. svjetskog rata. 1958. akademija se spojila sa organizacijom "The Guild of Television Producers and Directors" da bi konačno postala BAFTA 1976.

Njen glavni ured je u Piccadilly u Londonu, a kipovi imaju oblik maske po uzoru na pozorište. Članovi mogu postati oni radnici koji su bili barem 4 godine zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija te koji su preporučeni od drugih članova. 2004. BAFTA je brojala oko 4.000 članova. Ukupno se dodjeljuje u 19 kategorija. Mjesto održavanja je u Odeon kinu u Londonu te se redovno uživo prenosi od BBC-a.

Prezentacije

[uredi | uredi kod]

Dodjele BAFTA-e za film se od 2000. održava u Odeon cinema na Leicester trgu. Svečanost se prije održavala u aprilu ili maju, no od 2002. se održava u februaru kako bi preduhitrila cereminiju dodjele Oscara.

Dodjela BAFTA-a za televiziju, se održava u aprilu ili maju, u odvojenoj svečanosti od BAFTA-e za film. BAFTA za dječji program osnovan je 1995. i održava se u novembru, dok se nagrade za interaktivne medije osnovane 1998.

BAFTA je s vremenom stekla visoku reputaciju.

Nagrade

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]