Psycho-Pass: The Movie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Psycho-Pass: The Movie
サイコパス
(Gekijō-ban Psycho-Pass)
Žanranime
RežijaKatsuyuki Motohiro
Naoyoshi Shiotani
ProdukcijaAkitoshi Mori
Fumi Morihiro
Kenji Tobori
Masaya Saitou
ScenarioGen Urobuchi
Makoto Fukami
UlogeKana Hanazawa
Kenji Nojima
Tomokazu Seki
Hiroshi Kamiya
Unshō Ishizuka
Ayane Sakura
Shizuka Itō
MuzikaYūgo Kanno
Premijera9. siječnja 2015.
Jezikjapanski jezik
Trajanje113 minuta
Država Japan
Kompanija
StudioDentsu Inc.
Fuji Television Network
Kyoraku Industrial Holdings
Nitroplus
Production I.G
Sony Music Entertainment Japan
Tatsunoko Production
DistributerTOHO
Zarada¥1,370,000,000
(Japan)
$138,366
(Sjedinjene Države)
Tehnička ekipa
Art directorShuichi Kusamori
AnimacijaNaoyuki Onda
FotografijaEiji Arai
MontažaYoshinori Murakami
ZvukYoshikazu Iwanami
Psycho-Pass: The Movie
サイコパス
(Gekijō-ban Psycho-Pass)
na Internet Movie Database

Psycho-Pass: The Movie (japanski: サイコパス, Gekijō-ban Psycho-Pass) je japanski anime film iz 2015. godine kojeg je producirao Production I.G. Film je dio uspješne Psycho-Pass franšize te je uslijedio kao nastavak prvih dvaju sezona animea. Premijerno je prikazan 9. siječnja 2015. godine, a distribuiran je u preko 100 kinodvorana diljem Japana.[1][2] Režiju filma zajednički potpisuju Naoyoshi Shiotani i Katsuyuki Motohiro, dok su scenaristi bili Makoto Fukami i Gen Urobuchi, originalni tvorac serijala i scenarist prve sezone animea. Radnja filma prati rasplet nekih situacija iz animea, ali i koncept izvoza Sibyla iz Japana u druge dijelove svijeta te pojavu terorista na japanskom tlu.

Studio Toho je bio zadužen za distribuciju filma, dok je licencu za Sjevernu Ameriku dobio Funimation Entertainment.[3] Film je prošao iznimno dobro među kritikom i publikom, a zaradio je preko ¥1,370,000,000 u Japanu.[4] U srpnju 2015. godine je objavljeno kako će Funimation distribuirati sinkroniziranu verziju filma u američkim kinima tokom 2016. godine.[5][6] Film je u američkim kinima prikazan tokom 15. i 16. ožujka 2016. godine. Kućno izdanje filma izdano je 15. srpnja 2015. godine u Japanu.

Radnja[uredi | uredi kod]

Četiri su godine prošle otkako je Shōgo Makishima mrtav. Njegov ubojica, Enforcer Shinya Kōgami, tada je pobjegao iz Japana i nestao, a sada ga vidimo kako s gerilcima uništava postrojbe vojne policije. U međuvremenu, skupina pripadnika iste gerilske skupine infiltrira Japan te se nalazi s krijumčarem kako bi dobila automobile koji se ne mogu detektirati. Inspektorica Akane Tsunemori i njezin tim, čiji je novi član Teppei Sugō, prate skupinu i brzo smisle plan kako ih svladati. Iako gerilci imaju vatreno oružje, Akanein tim ih uspije svladati bez žrtava; dio ih je eliminiran, a dio omamljen i priveden na ispitivanje. U razgovoru sa šeficom Kasei, Akane izražava želju da nastavi voditi istragu o gerilcima koje Sibyl opisuje kao teroriste. Nakon što Akane odlazi, šefica Kasei poziva inspektoricu Shimotsuki.

Čekajući da se vođa gerilaca oporavi, Akane izlazi s prijateljicom koja planira vjenčanje. Akane je jako sretna zbog nje, a ona je svog zaručnika pronašla uz Sibylovu pomoć. Akane se zamisli kada ova izražava svoje uvjerenje da Sibyl cijelome svijetu može donijeti mir i sreću, nadovezujući se tako na problematiku koja je analizirana u animeu. Kasnije tokom dana, Akane dobiva poziv od Shion Karanomori, preko zaštićene veze, koja joj govori da što brže dođe. Ispostavlja se da je šefica Kasei naredila inspektorici Shimotsuki, a njihov odnos je razrađen pred kraj druge sezone, da izvrši Memory Scoop nad vođom gerilaca, koji ovoga potpuno onesposobi. Takvo postupanje razbjesni Akane, koja odlazi direktno do šefice Kasei i napada nju, odnosno Sibyl, zbog takvog postupka. Šefica Kasei opravdava svoje postupke i pokazuje joj dobivena sjećanja, na kojima se jasno vidi Shinya Kōgami kako surađuje s gerilcima. Kōgami sudjeluje na strani gerilaca u krvavom građanskom ratu koji se vodi u uniji SEAUn (South East Asia Union, čita se [shian]), a čije je novoizgrađeno središte, Shambala Float, postalo prva lokacija izvan Japana opremljena Sibylom. Vlada SEAUna pristala je na primanje Sibyla kako bi uvela red u ratom izjedenu državu i stvorila mirnu oazu. S druge strane, Japanu je takav potez odgovarao jer je mogao testirati funkcioniranje Sibyla izvan zemlje. Nakon razgovora s jednim od preživjelih gerilaca, Akane ne saznaje previše te odlazi do dr. Saige po savjet. Saiga i dalje živi u svojoj zatvorskoj ćeliji, zadovoljan i spokojan. Akane i Saiga pričaju o Kōgamiju, Makishimi, njihovim sličnostima i situaciji u SEAUnu, pri čemu Saiga naglašava kako ne može adekvatno ocijeniti situaciju zbog njegove povezanosti s Kōgamiijem. Akane predaje zahtjev za odlazak u SEAUn kako bi nastavila s istragom, što šefica Kasei odobrava te joj odmah rezervira mjesto na transportnom avionu. Na putu, Akane ima zamišljene razgovore sa Saigom i šeficom Kasei koji dodatno objašnjavaju okolnosti situacije.

Shambala Float, umjetno izgrađen "raj" u sklopu SEAUna u kojeg je japanska vlada izvezla Sibyl kako bi pomogla u građanskom ratu i provjerila djelovanje Sibyla izvan zemlje.

Po dolasku u SEAUn, Akane biva dočekana od strane Nicholasa Wonga, zapovjednika državne garde te biva transportirana do središta, Shambala Floata. Akane nailazi na zemlju razdorenu ratom, fizički i psihički kaos te brutalnu državnu kontrolu koja bilo kakvu devijaciju od pravila kažnjava smrću. Wong objašnjava kako su svi podložni skeniranju od strane Sibyla te kako su vojni zapovjednici ekvivalent inspektorima (dakle, čisti Psycho-Pass), a pripadnici te vojske Enforcerima, zbog čega nose posebne ogrlice koje kontroliraju njihov Hue. U slučaju zamagljenja, ogrlice omamljuju nositelja ili ispuštaju smrtonosan otrov, ovisno o stupnju. Prije ulaska u Shambala Float, Akane svjedoči stravičnoj proceduri kroz koju stanovnici moraju proći kako bi došli do mira - u centar mogu ući samo osobe čistog Huea, dok ostali stoje u redovima ispred ulaza, izloženi ratu i nehumanim uvjetima. U Shambala Floatu borave samo osobe potpuno čistog Huea, odnosno jedna skupina latentnih kriminalaca koji se drže pod kontrolom. Akane je prilično zabrinuta zbog stupnja kontrole koji postoji u SEAUnu, odnosno stanja u kojem obični ljudi žive pod kontrolom Sibyla, smatrajući cijelu situaciju nehumanom. Po dolasku, Akane upoznaje i Chuana Hana, vođu SEAUna kojeg gerilci smatraju nemilosrdnim diktatorom. On pruži načelnu podršku Akane u njezinoj istrazi te ju upoznaje s uvjetima u kojima će živjeti. Akane je smještena u udobnu sobu gdje razmišlja o kontroli i manipulaciji u SEAUnu, shvativši motivaciju gerilaca koji su došli u Japan. Tada upoznaje i svoju pomoćnisu, latentnu kriminalku po imenu Yeo. Akane ju u jednom trenutku pita je li ona sretna u SEAUnu, na što ova spremno odgovara da jest, mada je Akane i dalje zamišljena. Te večeri, Akane svjedoči barskoj tučnjavi u kojoj čovjek napada latentnog kriminalca te ga udara šakom. Pojavljuju se vojnici, a latentni kriminalac tvrdi kako on nije ništa kriv, no njegova se ogrlica aktivira i ubije ga, dok stražari mirno stoje pored čovjeka koji ga je napao, aludirajući tako da mu je Hue ostao čist. Akane posumnja da nešto nije uredu.

Sljedećega dana, Wong i njegove trupe kreću u borbu s gerilcima, ali im se nenadano pridružuje Akane, koja se informira oko funkcioniranja sustava zaštite u SEAUnu. Nakon što državne snage pobiju nekoliko gerilaca, ovi uspješno, iako samo na ograničeno vrijeme, deaktiviraju Wongovo oružje te eliminiraju dio istoga. Akane, nakon što je svjedočila krvoproliću, u jednom trenutku napušta vozilo i Wonga te sama kreće u akciju, pri čemu se susreće s Kōgamijem. Akane ga pokušava uhapsiti, vjerujući kako je on poslao gerilce u Japan (iako se on čudi činjenici da su njegovi suborci uspjeli doći do Japana), no u tom trenutku dolazi jedan od Wongovih topova. Kōgami spasi Akanein život i bježi, nudeći joj priliko da ide s njim ili da ga pusti da pobjegne. Bez velikog razmišljanja, Akane prati Kōgamija i tako izazove paniku kod Wonga, koji ju počinje smatrati prijetnjom. Akane pristaje ići s Kōgamijem kako bi uspješno provela svoju istragu. Kōgami vodi Akane do glavne pobunjeničke baze, dok se Wong istovremeno ispravdava Hanu zbog neuspjeha misije i Akaneina nestanka. Han ga ne smatra krivim, međutim upozorava ga da je Akane moguće poslana upravo zato što Japan zna da ona može preživjeti takve uvjete.

Nakon što su se prvi puta susreli nakon njegova bijega, Kōgami je odveo Akane u pobunjeničku bazu kako bi joj pomogao u istrazi. Film je donio daljnju razradu odnosa između Akane i Kōgamija, koji je stekao iznimnu popularnost tokom prve sezone.

Nicholas Wong poziva Desmonda Rutagandu, plaćenog ubojicu koji ima mehaničku ruku i nogu, a koji živi na izoliranom otoku zajedno sa svojim suradnicima. Oni su izrazito spretan tim plaćenih ubojica, iznimno obućeni i opremljeni te sposobni i za najkompleksnije zadatke. Očigledno djelujući u tajnosti, Wong unajmi Desmonda da ubije Akane i Kōgamija, što ovaj spremno prihvaća nakon što citira Frantza Fanona. Akane i Kōgami u međuvremenu dolaze do baze, gdje ju Kōgami upoznava s duhovnim vođom pobunjenika, čovjekom po imenu Sem. Akane je predstavljena kao prijateljica, međutim Kōgami ju je kasnije upozorio da ne otkriva da je inspektorica. Kōgami provodi Akane kroz bazu te joj otkriva kako funkcionira cijeli sustav te svoje razloge pridruživanja gerili. Objašnjava kako je ratno stanje u ovom trenutku u cijelome svijetu, kako svaki dio svijeta ratuje i živi u kaosu, izuzev Japana, gdje red održava Sibyl. Navodi i to kako je Han pristao na uvođenje Sibyla samo zato kako bi učvrstio svoju diktaturu, a ne uveo mir kako je govorio. Kōgami je odlučio pomoći pobunjenicima u borbi protiv diktature i Sibyla, posebice jer je imao znanja kako onesposobiti oružje dovedeno iz Japana. Tokom kasnijeg razgovora, Kōgami otkriva kako nije imao veze sa skupinom koja je došla do Japana te kako se radi o skupini koja je najednom nestala, želeći se osvetiti Japanu kao izvoru Sibyla. Kada mu je Akane pokazala fotografije, Kōgami je odmah prepoznao svoje ljude te je rekao kako je njihov vođa ukrao njegovu kopiju Proustove knjige prije odlaska.

Tokom noći, Rutaganda i njegovi ljudi pronalaze bazu te pokušavaju doći do Kōgamija i Akane. Nakon što ubiju velik broj gerilaca i približe se samom središtu, Kōgami pošalje Akane u jednom vozilu. Ona ne želi ići, no on joj govori kako neće tako lako umrijeti te da ga ponovo pokuša uhvatiti kada sve ovo završi. Kōgami se uspješno bori s dvama Rutagandinim suradnicima, no kada se pojavi sam Desmond, Kōgami je uhvaćen; protiv troje protivnika nije mogao. Akane je uspjela pobjeći i vraćena je do Shambale, gdje ju je Wong uhapsio i naredio njezinu deportaciju, no u tom se trenutku pojavio Han koji je anulirao tu odluku, opomenuo Wonga i rekao da se Akane samo stavi pod pojačani nadzor, bez drugih mjera.

Akane je odvedena u svoju sobu, odakle je uspjela kontaktirati Shion te ju zamoliti da provede analizu sustava skeniranja u Shambali, a sve temeljem ranije sumnje. Akane je u međuvremenu s Yeo, kojoj uspijeva skinuti ogrlicu, no u tom se trenutku sruši. Kada se budi, vidi kako Yeo razgovara s Wongom, koji ju je ubrzo ubio. Akane tada potvrđuje svoje sumnje, a što je u Japanu potvrdila i Shion, da su svi pripadnici vojske zapravo lažirali svoje Psycho-Passove te kako sustav skeniranja zapravo ne funkcionira. Wong i njegove trupe su zapravo opasni kriminalci koji bi bili eliminirani, no Wong na optužbe uzvraća da nema problema dok se Sibyl ne buni.

Kōgami je u međuvremenu zatočen s plaćenim ubojicama te je postao vreća za udaranje jednog od njih. Pretučen i krvav, ubrzo ulazi u raspravu s Desmondom te ga čak uspijeva udariti, iako ne i svladati. Desmond mu nudi da im se pridruži, no Kōgami to odbija. Wong kontaktira Desmonda i govori mu da dovede Kōgamija.

Akane i Kōgami su odvedeni na vrh zgrade i vezani za helikopter. Wong je izmislio priču da su njih dvoje zajedno oteli helikopter te da su ga njegove trupe nevoljko morale srušiti kako bi spriječile bijeg kriminalaca. U trenutku kada Wong naredi da se Akane i Kōgami ubiju, pojavljuju se članovi Divisiona 1 i preuzmu kontrolu nad situacijom i vojnom opremom koja je dopremljena iz Japana. Shvativši kako je izgubio, Wong pokuša sam ubiti Akane i Kōgamija, no Ginoza ga uspješno eliminira. Ostatak vojnika ne pruža otpor, a članovi Divisiona 1 se brzo i efikasno obračunaju s ostatkom Desmondovih trupa, mada njihov vođa bježi. Kōgami oslobodi sebe i Akane te joj govori da ode do Hana, za kojeg su u međuvremenu saznali da je dvojnik originalnog Hana, koji je mrtav. Naime, Wong i Desmond su ti koji su zapravo vodili konce u SEAUnu te su naredili da se Han ubije, a Japan je zauzvrat poslao dvojnika. AKana tada shvati što se zapravo događa. Akane od svog tima saznaje što je Shion otkrila te da su na temelju toga poslani da pomognu Akane. U tom se trenutku iz helikoptera pojavljuje inspektorica Shimotsuki, koja kritzira Akane zbog njezina postupanja. Iako je Akane zgrožena da je Sibyl prevaren na tako jednostavan način, Mika tvrdi kako on, očigledno, nije bio prevaren već da je dozvolio da stvari funkcioniraju tako dok se ne postigne cilj; vojna policija je trebala poslužiti izgradnji Shambale, nakon čega bi ona u cijelosti bila eliminirana jer se radi o kriminalcima, a Sibyl bi nastavio normalno funkcionirati u svom "raju". Akane je zgrožena, no Mika govori kako su potrebni sposobni ljudi da provedu prave postupke te joj naglašava da prestane biti tako samoživa i da počne paziti na događanja oko sebe. Akane pokušava replicirati, no samo rasporedi svoj tim te odlazi s Ginozom.

U jednom trenutku, Akane pošalje Ginozu po Kōgamija, koji je krenuo za Desmondom, dok ona ode do Hana. U međuvremenu, Kōgami, iako slab, prati Desmonda kako bi ga ubio. U jednom se trenutku Kōgamiju ukazuje Makishima, koji ga prvo upozorava da mora pobjeći, a onda aludira na njegovu prirodu i potrebu da lovi plijen (ranije on sam, a sada Desmond). Naglašava i njegovu opsesiju, odnosno to da će riskirati svoj život da se domogne svog plijena. Kōgami tada ispali rafal prema njemu, halucinaciji koja tada nestaje, govoreći kako mrtvaci trebaju ostati mrtvi. Ubrzo Kōgami dolazi do Desmonda i obračunava se s njim te mu čak uspijeva iščupati robotsku ruku, ali je i dalje u podređenom položaju dok se ne pojavljuje Ginoza, koji mu pomaže. Zajedno uspiju svladati Desmonda. Ginoza mu naredi da se preda, no Desmond tada pokuša aktivirati eksploziv i ubiti Ginozu, ali Kōgami intervenira i prelomi Desmondov vrat, spasivši tako Ginozi život. Desmond kasnije eksplodira, ali Kōgami i Ginoza su dovoljno daleko. Ginoza se zahvaljuje Kōgamiju što mu je spasio život te ga odluči pustiti, no govori mu da nestane i da se više ne pojavljuje jer Akane ima dovoljno težak teret da bi nosila i njega na leđima. Nakon toga udara Kōgamija šakom u lice, što je rekao da želi napraviti još kada je saznao da Akane ide u SEAUn.

Simboličnim prolaskom kroz hologram Shambale, Akane se čvrsto postavila kao pandan Sibylu, ne bojeći se njegova utjecaja. Posljedica toga bila je da ju je Sibyl poslušao i da ju je, čemu su i vodili njihovi konflikti tokom prve dvije sezone animea, proznao kao sebi ravnu.

Akane je u međuvremenu otišla do Hana te ga je podvrgnula provjeri Psycho-Passa; bio je kriminalno asimptomatičan, odnosno 0. U tom je trenutku Akane potvrdila svoje sumnje de je Han zapravo Sibyl u robotskom tijelu, isto kao i šefica Kasei i cijela serija japanskih državnih dužnosnika. Međutim, to nisu znali ni Wong ni Desmond, koji su vjerovali da je novi Han samo čovjek koji je podvrgnut plastičnoj operaciji. Na taj se način pokazalo da je Mika u pravu, odnosno da je Sibyl cijelo vrijeme znao za nepravilnosti i zločine, ali je to odobravao jer mu je služilo svrsi. Ova se scena također nadovezuje na završetak druge sezone i Kamuijevu poruku o prirodi Sibyla. Akane tada nastupa pred Sibylom kao ravnopravna, bez straha, te mu naređuje da ima dužnost dozvoliti narodu da izabere vlast koju želi jer je to pravo zbog kojeg je proliveno toliko krvi kroz povijest; naređuje sustavu da poštuje povijesti. Sibyl tako ponovo potrvđuje da jedino Akane priznaje kao sebi ravnopravnu, kao jedinog čovjeka koji može suditi Sibylu kao sustavu (jer, Mika je samo pijun sustava, kao i ostali). Sibyl opravdava svoje ponašanje dobrobiti naroda i govori kako je, iako je Akane njegovo ponašanje smatrala kriminalnim, kazneno djelo tek kršenje zakona, ništa više. Akane na to odgovara da zakon ne postoji radi zakona samoga, već uz podršku naroda te kako je Sibyl narodu nametnuo sebe bez da je dobio njegovu podršku, kako je prevario diktatora i lažima preuzeo kontrolu nad SEAUnom. Tada naredi Hanu da da ostavku i organizira izbore, a na njegov upit što će biti ako narod odbije raj kojeg Sibyl nudi, Akane odgovara da u životu vrijedi štititi samo ono što je netko odabrao štititi, a ne nešto što je nametnuto te kako narod ne smije biti prisiljen poštivati zakon, on to mora i htjeti. Sibyl odgovara da nevoljko prihvaća njezino inzistiranje na toj farsi, ali da to možebitno čini baš zato što je ona to od njega tražila, priznajući tako njezinu snagu.

Sljedećega dana, Han javno objavljuje kako će se u SEAUnu provesti demokratski izbori, na što Mika reagira šokirano. Kōgami je uspješno pobjegao te svojim pomoćnicima u bijegu objašnjava kako izbori u SEAUnu znače kako im možda više neće trebati oružje. S druge strane, Ginoza govori Akane kako mu je žao što mu je Kōgami pobjegao, no kako mu se Dominator uništio u ključnom trenutku, mada Akane zna da je to laž i da ga je Ginoza pustio te do odobrava. Ginoza govori kako je Kōgami postao obični nitkov, no Akane mu odgovara da, kao i uvijek, želi ponijeti tuđi teret. U tom trenutku stiže obavijest kako moraju krenuti natrag u Japan.

Mračni ton filma završen je vedrom scenom u kojoj Ginoza i Akane razmjenjuju mišljenja o promjenama u njima samima.

Nakon odjavne špice saznajemo kako su izbori u SEAUnu doista provedeni te kako je, nakon samo 40% prebrojanih glasova, jasno da će Han, odnosno Sibyl, ostati na vlasti. Dok čuje tu vijest, Kōgami gleda dječaka kako se igra sa strojnicom, a kada ju čuje, od razočarenja ispušta cigaretu iz usta. Nakon toga se pojavljuje poruka, "Svijet pod Sibylom se razvija", uz komentar: "Jednoga dana, prava vrijednost Sustava bit će testirana."

Likovi[uredi | uredi kod]

Glavni likovi[uredi | uredi kod]

  • Akane Tsunemori (glas posudila Kana Hanazawa) je glavni lik filma, inspektorica pri PSB-u i voditeljica Divisiona 1. Akane predvodi istragu koja ju dovodi do SEAUna, gdje razotkriva državnu zavjeru u kojoj sudjeluje Sibyl, ali i ulogu pobunjenika u građanskom ratu koji vlada tom zemljom. Akane je zadržala svoje čvrste karakterne odlike koje je imala tokom dvije sezone animea, međutim njezin lik je dodatno razvijen tako da je sada puno svjesnija uloge Sibyla te puno češće izražava zabrinutost zbog njegova utjecaja na obične ljude, a pogotovo nakon što posvjedoči primjeni Sibyla u Shambali. Također, ona je sada puno odlučnija u svom suprostavljanju sustavu, pokazujući iznimnu snagu i čvrstinu prilikom konfrontacije sa Sibylom, koji ju priznaje kao sebi ravnopravnu. Kana Hanazawa je reprizirala svoju ulogu iz animea.[7]
  • Shinya Kōgami (glas posudio Tomokazu Seki) je bivši inspektor pri PSB-u, a onda i Enforcer koji je na kraju prve sezone pobjegao iz Japana i netragom nestao. Infiltracija gerilaca u Japan otkrila je kako Kōgami sudjeluje u gerilskim akcijama u SEAUnu, gdje Akane odlazi kako bi provela svoju istragu. Kōgami je zadržao svoju karakternu čvrstinu i principe koje je demonstrirao još u prvoj sezoni, osuđujući sustav zbog gušenja individualnosti i slobodne volje. Imajući znanja kako se boriti protiv sustava i njegova oružja, Kōgami je odlučio pomoći gerilcima u borbi protiv Sibyla i vojne policije SEAUna. Kao i ranije, izrazito je sposoban borac i taktičar, što demonstrira u nekoliko navrata, što protiv vojne policije, što protiv plaćenika koje predvodi Desmond. Kōgami je zadržao i filozofsku notu koju je imao tokom prve sezone, a koja je jedan od razloga njegova otpora prema Sibylu. Kōgamijeva promjena ili nedostatak iste je bila tema nekoliko puta tokom filma. Bilo je ovo prvo pojavljivanje Kōgamija nakon prve sezone (iako se u drugoj sezoni pojavio kao halucinacija koju vidi Akane), a glas mu je ponovo posudio Tomokazu Seki.[7]
  • Nobuchika Ginoza (glas posudio Kenji Nojima) je bivši inspektor, a sada Enforcer koji radi u Akaneinom Divisionu 1. Od svih likova, Ginoza je jedini doživio promjenu vizualnog izgleda, tako što je pustio kosu koju sada drži svezanu u repu. Ginoza je izrazito odan Akane i ima s njom snažan prijateljski odnos te je izrazito protektivan prema njoj, a uz to zadržava i snažan osjećaj za pravdu te je spreman prekršiti pravila u određenoj mjeri kako bi pravda bila zadovoljena. To se posebno ogleda u njegovom odnosu prema Kōgamiju, kojega želi udariti šakom kada ga vidi, smatrajući ga kriminalcem, ali mu ipak pomogne i spasi mu život prilikom njegove borbe s Desmondom. Na kraju ipak udari Kōgamija, kao što je i želio, ali mu preda pištolj i pusti ga da pobjegne, kazavši mu pri tom da se više ne vraća jer Akane ne može nositi još i njega kao teret. Kasnije govori Akane kako se Kōgami promijenio, kako je sada postao obični nitkov koji nije vrijedan njezine pažnje. Akane mu na to veselo odgovori kako se nije promijenio te kako i dalje, kao i ranije tokom animea, želi preuzeti tuđe probleme na sebe, pokazujući tako snagu svog prijateljstva s njom. Glas mu je ponovo posudio Kenji Nojima.[7]
  • Nicholas Wong (glas posudio Hiroshi Kamiya) je pukovnik vojne policije SEAUna i jedan od novih likova predstavljenih u filmu. Wong je lik ugodne vanjštine, ali iza koje se krije nevjerojatna okrutnost. Sposoban je vojni taktičat i odan cilju, pri čemu pokazuje iznimnu beskrupuloznost. Evidentan primjer toga je kada je spreman riskirati Akanein život kako bi svoj napad na pobunjenike realizirao do kraja, međutim operacija na koncu ne uspije. Iako za sebe tvrdi da ima čist Hue i nizak Crime Coefficient (20), na kraju se ispostavlja kako je Wongov Crime Coefficient lažiran te kako mu je stvarni toliko visok da je zapravo potrebna eliminacija (374.1). Kasnije priznaje kako su Desmond i on ti koji vode SEAUn te da je predsjednik Han samo figura, odnosno da su oni organizirali atentat na pravog Hana i doveli dvojnika kako bi mogli provoditi svoju diktaturu. Wong je neupitno psihopat i zločinac, a koristio je političke intrige kako bi diktatorski vladao SEAUnom i iživljavao se nad narodom. Pred kraj filma mu je Crime Coefficient skočio na preko 380 te ga je Ginoza eliminirao. Glas mu je posudio Hiroshi Kamiya.[7]
  • Desmond Rutaganda (glas posudio Unshou Ishizuka) je plaćenik koji sa svojom grupom boravi na izoliranom, tropskom otoku gdje, kako je rekao Wong, "izigravaju divljake". Rutaganda govori i engleski i japanski te je jako dobro upoznat s funkcioniranjem Sibyla i japanskog društvenog uređenja. Ranije u životu je izgubio desnu ruku i lijevu nogu, koje su zamijenjene robotskima, međutim geneza tih ozljeda nije objašnjena. Robotski djelovi mu daju dodatnu snagu i sposobnosti. Rutaganda je izrazito sposoban borac i taktičar koji cijeni te kvalitete kod svojih protivnika, mada je istovremeno nemilosrdan i okrutan. Najbolja ilustracija toga je njegov odnos prema Kōgamiju, kojega je ulovio, pretukao, a onda mu ponudio mjesto u svom timu; kada je ovaj odbio, izručio ga je Wongu, ali je tokom njihovog kasnijeg okršaja pokazao spremnost da ga ubije, iako mu je tokom iste borbe spasio život. Posjeduje jednu vrstu časti koja njegovom zločinačkom karakteru daje jedan pozitivan obol. Iako surađuje s Wongom i kroji politiku u SEAUnu, njegov je plan osnovati vlastitu vojnu frakciju, što Kōgami želi spriječiti. Uz fizičke i borbene kvalitete, Desmond je izrazito inteligentan i filozofski orijentiran, zbog čega ima dosta sličnosti s Kōgamijem. U filmu čita studiju Peau noire, masques blancs Frantza Fanona, a kasnije navodi njegove ideje iz knjige Les Damnés de la Terre. Desmond je pobornik Fanonove postkolonijalne i revolucionarne filozofije, što je ostavilo traga na njegovom karakteru i njegovim planovima. Također, ljubitelj je glazbe Richarda Wagnera. Glas mu je posudio Unshou Ishizuka.
Članovi Divisiona 1 u Shambali, nakon što je Shion otkrila lažirane Crime Coefficiente. Članovi Divisiona 1 su došli pomoći Akane.
Nicholas Wong i Desmond Rutaganda sa svojom bandom su bili glavni negativci u filmu, ujedno i novi likovi predstavljani u sklopu serijala.

Sporedni likovi[uredi | uredi kod]

Iako je njihova uloga osjetno manja nego u animeu, uz izuzetak Akane i Ginoze, u filmu se pojavljuju svi članovi Divisiona 1. Njihove su scene mahom ograničene na hvatanje gerilaca na početku filma te dolazak u SEAUn kako bi zaštitili anime, dok su izvan tih trenutaka njihova pojavljivanja svedena na minimum. Tako se pojavljuju:

  • Mika Shimotsuki (glas posudila Ayane Sakura) je inspektorica pri PSB-u i Akaneina kolegica u Divisionu 1. Od svih članova Divisiona 1, ona je imala najznačajniju ulogu u filmu. Mika je nakon druge sezone postala pijun Sibyla te bezuvjetno podržava i izvršava sve naredbe koje stižu od šefice Kasei, neovisno o tome hoće li se one svidjeti Akane, koja joj je formalno nadređena. Djeluje na svoju ruku i postala je izrazito otresita u svojoj komunikaciji prema Akane, kritizirajući ju zbog njezina ponašanja i vođenja slučajeva. Njezin odnos prema Enforcerima se nije promijenio, a njezina odanost sustavu je u filmu još dodatno naglašena kada odobrava diktaturu koju je Sibyl svjesno dopustio u SEAUnu, tvrdeći kako su potrebni sposobni ljudi da provedu prave poteze. Kada Han objavi kako će provesti demokratske izbore u SEAUnu, Mika je jedina šokirana tim potezom. Glas joj je ponovo posudila Ayane Sakura, ponovivši tako svoju ulogu iz animea.[7]
  • Yayoi Kunizuka (glas posudila Shizuka Itō) je jedini ženski Enforcer u Divisionu 1, a članica je istog još od prve sezone. Yayoi sudjeluje u hvatanju gerilaca u Japanu te kasnije u spašavanju Akane u Shambali, a na kraju filma je vidimo kako s ostalim članovima tima jede na trgu u Shambali, u trenutku kada Han objavljuje kako planira raspisati izbore. Svoju ulogu iz animea reprizirala je Shizuka Itou.[7]
  • Sho Hinakawa (glas posudio Takahiro Sakurai) je novi član Divisiona 1, koji se pridružio u drugoj sezoni. Kao i Yayoi, sudjeluje u hvatanju gerilaca u Japanu, , prilikom čega ubije jednog od njih, a kasnije i u spašavanju Akane u SEAUnu. Ulogu iz animea je također reprizirao Takahiro Sakurai.
  • Teppei Sugō (glas posudio Hiroki Tōchi) je novi Enforcer Divisiona 1, koji dolazi kao zamjena za Sakuyju Toganea na kraju druge sezone. Na samom početku sudjeluje u hvatanju gerilaca, a kasnije dolazi s ostalim članovima Divisiona 1 kako bi pomogao Akane, prilikom čega objašnjava kako je Shion otkrila lažiranje Crime Coefficienta. Ulogu iz animea ponovio je Hiroki Tōchi.[7]

Osim članova Divisiona 1, pojavljuju se i drugi likovi koji su se pojavljivali u animeu, a koji su na ovaj ili onaj način povezani s PSB-om. Tu spadaju:

  • Shion Karanomori (glas posudila Miyuki Sawashiro) je računalna tehničarka koja radi za Division 1. Tokom godina je razvila izrazito čvrst, prijateljski odnos s Akane te je čak spremna ugroziti sebe kako bi upozorila Akane da ju je Mika prisilila da provede Memory Scoop nad vođom gerilaca. Shion ju je zovnula preko zaštićene veze te ju upozorila da što hitnije dođe do PSB-a. Iako je morala poslušati naredbu, Shion je izrazila žaljenje zbog svog poteza. Kada Akane putuje u SEAUn, Shion joj spremi poseban paketić u kojemu se nalaze robotski kukci, koje Akane iskoristi kako bi upala u SEAUnove telekomunikacijske mreže i kontaktirala Shion. Shion je otkrila kako su Crime Coefficienti vojne policije, a posebice Nicholasa Wonga, lažirani te kako se radi o opasnim kriminalcima. Wong i njegovi ljudi su hakirali Sibyl, što je sustav dozvolio, ali kada je Shion otkrila prevaru, Division 1 je poslan u Shambalu kako bi ispravio situaciju. Glas joj je ponovo posudila Miyuki Sawashiro.
  • Jouji Saiga (glas posudio Kazuhiro Yamaji) je kriminalni psiholog i bivši profesor koji se trenutno nalazi u klinici za rehabilitaciju latentnih kriminalaca gdje vodi miran i ugodan život. Nakon što je u drugoj sezoni bio savjetnik za Division 1 i formirao prijateljski odnos s Akane, ona odlazi do njega prije puta u SEAUn kako bi popričala s njim i dobila savjete. Saiga govori kako je Kōgamijeva sudbina nešto što nije mogao predivdjeti te kako, zbog osobne involviranosti i prijateljstva s njim, nije siguran da Kōgami nije postao kao i Makishima. Zaključuje kako je za normalan život potrebno prilagođavanje kalupu kojeg odredi društvo te kako si i Makishima i Kōgami odbacili te kalupe, no nije siguran jesu li to uradili na isti način. Kasnije se pojavljuje na Akaneinom letu, mada samo kao njezin zamišljeni sugovornik, gdje tvrdi kako se treba diviti onima koji, u svijetu kakvom žive, imaju snage živjeti život prema vlastitim uvjerenjima i sami krojiti svoju sudbinu, navodeći kako je Makishima pokazao tu snagu, ali i Kōgami, tokom hvatanja Makishime. Također, postavlja i pitanje koje će se na kraju filma pojaviti kao ključno za testiranje Sibyla, a to je - treba li prihvatiti nametnuti red kojeg nudi Sibyl, ili se uduprijeti i prihvatiti zakon džungle? Kao i u animeu, glas mu je posudio Kazuhiro Yamaji.[7]
  • Jōshū Kasei (glas posudila Yoshiko Sakakibara) je šefica PSB-a, zapravo robotsko utjelovljenje Sibyla. Šefica Kasei se pojavljuje kratko: kako bi saslušala Akanein izvještaj, prezentirala joj rezultate Memory Scoopa i odobrila njezin put u SEAUn. Kao i Saiga, pojavljuje se kao Akaneina zamišljena sugovornica na letu za SEAUn, gdje govori kako je primjena Sibyla u SEAUnu ograničena te kako nemaju namjeru otkriti svoju pravu prirodu tamošnjim ljudima. Kada Akane izrazi skepsu oko Hanovog prihvaćanja tako enigmatičnog sustava, šefica Kasei odgovara kako je to dokaz vrijednosti i važnosti mira kojeg Sibyl nosi sa sobom te kako je odlazak u SEAUn dobra prilika da Akane ponovo uvidi veličinu sustava. Glas joj je ponovo posudila Yoshiko Sakakibara.

Ostali sporedni likovi koju se pojavljuju u filmu su:

  • Chuan Han (glas posudio Katsuhiko Sasaki) je diktatorski predsjednik SEAUna koji dočekuje Akane u Shambali. Iako joj nominalno pruži podršku te čak poništi Wongovu odluku da se Akane deportira, Han ne pokazuje pretjeranu brigu za njezin život. Kasnije se otkriva kako je pravi Chuan Han zapravo mrtav (atentat na njega organizirali su Wong i Desmond) te kako je aktualni Han dvojnik poslan iz Japana. No, dok su Wong i Desmond bili uvjereni da je Han čovjek koji je bio podvrgnut plastičnoj operaciji, Akane je shvatila kako je i Han, kao i šefica Kasei i cijela serija japanskih političara, zapravo robotsko utjelovljenje Sibyla. Njegov Crime Coefficient je 0, odnosno, on je kriminalno asimptomatičan. Nakon što ga Akane napadne i kritizira odluku Sibyla da se nametne narodu, Han organizira izbore, ali se na kraju otkrije kako ga je narod ponovo izabrao za vođu. Glas mu je posudio Katsuhiko Sasaki.
  • Kaori Minase (glas posudila Kozue Harashima) je Akaneina prijateljica iz prve sezone koja radi kao sistemski inženjer. Akane i ona se nalaze na početku filma, kada Akane saznaje da se Kaori udaje, što ju strašno obraduje. Kaori govori kako je svog zaručnika pronašla preko Sibylova sustava za traženje parova te kako su, unatoč početnim problemima, skladan par. Također izražava svoju podršku Sibylu i nadu da će moći svima donijeti mir, na što Akane reagira zabrinuto. Glas joj je posudila Kozue Harashima.

Ostali likovi[uredi | uredi kod]

Shōgo Makishima, koji je nakon prve sezone stekao gotovo kultni status, ponovo se pojavio u ovome filmu kao Kōgamijeva halucinacija. Veza i sličnosti između njih dvojice bila je jedna od važnijih tema ovoga filma.

U filmu se pojavljuje cijela serija različitih likova, mahom pobunjenika i stanovnika SEAUna. Među prve spada duhovni vođa pokreta otpora Sem te gerilci koji su došli u Japan, a čija su tri člana identificirani kao Samlin (glas posudio Kentaro Tone), Ma i Shim (glas posudio Subaru Kimura). Među stanovnicima SEAUna, treba spomenuti djevojku Yeo (glas posudila Sumire Morohoshi), latentnu kriminalku koja je dodijeljena Akane kao ispomoć, a koju Wong kasnije ubije. Od važnijih ostalih likova treba spomenuti i pripadnike Desmondove skupine plaćenika, koji su identificirani kao Weber, Babangida, Boone i Yuria.

Noriko Hidaka je ponovo posudila svoj glas glasu koji dolazi iz Dominatora, odnosno Sibylu, a u filmu se pojavljuje i Shōgo Makishima, glavni negativac iz prve sezone. Makishimi je glas posudio, kao i u animeu, Takahiro Sakurai, a pojavio se kao Kōgamijeva halucinacija te ilustracija sličnosti između njih dvojice, koja je naglašavana nekoliko puta tokom filma. Na kraju je Kōgami simbolično propucao svoju halucinaciju i tako raskinuo sugerirane veze između Makishime i sebe.

Produkcija i marketing[uredi | uredi kod]

Dana 6. srpnja 2013. godine, predsjednik kompanije Production I.G., Mitsuhisa Ishikawa, najavio je drugu sezonu animea uz to da će 6. rujna iste godine doći do cjelonoćnog emitiranja prve sezone, tokom kojega će biti objavljena važna novost.[8] Tokom tog najavljenog emitiranja, objavljen je prvi trailer koji je najavljivao već najavljenu drugu sezonu, ali i novi dugometražni film, uz poruku: "Sibyl se još uvijek nastavlja...".[9] Istu obavijest je na svom Twitter profilu objavio i Kōji Yamamoto, glavni producent pri Production I.G.-ju.[10] Bila je to prva službena najava za film, mada nikakvi daljnji podaci nisu otkriveni jer su se sve obavijesti centrirale na drugu sezonu animea. Do kraja godine nije bilo više informacija o filmu.

Nova objava o filmu stigla je u ožujku 2014. godine, kada je u sklopu objave novih informacija i traliera za drugu sezonu potvrđeno da će film biti emitiran na zimu, nakon druge sezone animea.[11] Prve konkretne informacije o filmu stigle su u rujnu 2014. godine. Premijera je zakazana za 9. siječnja 2015. godine, a kao scenaristi su potvrđeni Makoto Fukami i Gen Urobuchi, nakon što je ranije objavljeno da će Tō Ubukata biti scenarist druge sezone.[12] Nekoliko tjedana kasnije objavljen je i prvi trailer filma u trajanju od 15 sekundi, koji nije otkrivao previše detalja, ali je prikazao novi izgled Akane u filmu.[13] Već sljedećeg dana objavljeno je kako će Psycho-Pass: The Movie biti prikazan u preko 100 kinodvorana diljem Japana, što je bila prava rijetkost za filmsku adaptaciju jednog kasnonoćnog anime serijala.[1] U sklopu iste objave, Katsuyuki Motohiro i Naoyoshi Shiotani su potvrđeni kao redatelji filma.[1] Tokom studenog je došlo do posljednje velike novosti vezane uz film; objavljen je kratki sadržaj radnje, a potvrđeni su i glumci, novi i stari, koji repriziraju svoje uloge iz animea, te ostatak produkcijskog tima.[7] Objavljen je i promotivni poster za film te prvi pravi, jednominutni trailer koji je otkrivao dosta novih informacija.[7] U sklopu trailera se mogla čuti i uvodna pjesma filma, "Who What Who What", u izvedbi benda Ling Tosite Sigure. Informacija o uvodnoj pjesmi potvrđena ranije istoga mjeseca.[14] Krajem prosinca, objavljeno je kako je film dobio R15+ rejting, zabranjujući tako odlazak u kino djeci mlađoj od 15 godina; producenti su bili zadovoljni što su izbjegli R18+ rejting.[15]

Nakon što su određeni fanovi i kritičari izrazili svoje nezadovoljstvo drugom sezonom, pojavila su se izrazito visoka očekivanja za film. Kako bi pojačali marketinšku kampanju, Fuji TV je početkom siječnja, nekoliko dana prije premijere, po japanskim metro stanicama postavio lažne skenere Crime Coefficienta, omogućivši tako prolaznicima i fanovima da provjere razinu vlastitog Crime Coefficienta.[16][17] Takva marketinška kampanja je naišla na pohvale.[17] Na dan premijere, TOHO je objavio novi trailer u trajanju od dvije minute.[18] Nakon prvog tjedna emitiranja objavljena je i uvodna špica filma s uvodnom pjesmom, a sve u sklopu jačanja marketinške kampanje nakon uspješnog starta filma.[19] Nekoliko dana ranije, likovi Akane Tsunemori i Shinyje Kōgamija pojavili su se u reklami za ramen, što je također bio uspješan marketinški potez povodom prikazivanja filma u kinima.[20]

Glazba[uredi | uredi kod]

Kao i za sve dotadašnje projekte iz serijala, glazbu za film komponirao je Yūgo Kanno, što je potvrđeno tokom studenog 2014. godine.[7] Glazba je djelomično bila temeljena na Kannovoj glazbi za dvije sezone animea, no sadržavala je i nove kompozicije. Uvodnu pjesmu za film, "Who What Who What", izveo je, kao i dotad, bend Ling Tosite Sigure, čime je nastavljena dobra suradnja između producenata i benda.[14] "Who What Who What" je tokom siječnja 2015. godine izdan kao singl, a snimljen je i popratni spot. Singl je prodan u gotovo 13,000 primjeraka, a završio je na četvrtom mjestu Billboard Japan Hot 100 ljestvice te na šestom mjestu Oriconove glazbene ljestvice. Tokom odjavne špice je puštena puna verzija pjesme "Namae no Nai Kaibutsu", koju izvodi bend EGOIST, a koja je korištena tokom odjavne špice prve polovice prve sezone animea. Direktor zvuka bio je Yoshikazu Iwanami.[7]

Dana 18. ožujka 2015. godine službeno je izdan [PSYCHO-PASS] Complete Original Soundtrack 2, kojeg potpisuje Yūgo Kanno. Osnovno izdanje OST-a sadržavalo je tri diska, prvi koji je sadržavao OST za drugu sezonu te dva koja su bila posvećena filmu.

Popis skladbi[uredi | uredi kod]

PSYCHO-PASS
Complete Original Soundtrack 2
SoundtrackYugo Kanno
Datum izdanja18. ožujka 2015.
Žanrsoundtrack
Trajanje162:31 (ukupno)
105:18 (2+3)
Jezicijapanski jezik
IzdavačSony Music Entertainment
"Who What Who What"

S obzirom na to da je prvi disk posvećen drugoj sezoni animea, ovdje će biti samo popis kompozicija s drugog i trećeg diska, jer su oni sadržavali glazbu za film.

Disk 2
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "2116.7" (2116.7)Yugo Kanno 11:55
2. "Crimson Question" (朱の疑問)Yugo Kanno 1:06
3. "That Person Is..." (あの人は・・・)Yugo Kanno 1:19
4. "Illegal Immigration" (密入国)Yugo Kanno 1:38
5. "Brain Wave Montage" (脳波モンタージュ)Yugo Kanno 3:07
6. "Foreign Investigation" (国外捜査)Yugo Kanno 2:30
7. "Feelings" (思い)Yugo Kanno 0:32
8. "Ideology and Dignity" (思想と尊厳)Yugo Kanno 2:38
9. "Sibyl's Oppression" (シビュラの制圧)Yugo Kanno 3:27
10. "Control of the Situation" (現状整理)Yugo Kanno 1:01
11. "The Paradise Called Shambhala" (シャンバラという天国)Yugo Kanno 1:27
12. "Destruction Goes On" (破壊が追いかける)Yugo Kanno 8:54
13. "Investigation's Consistency" (捜査の一貫)Yugo Kanno 1:24
14. "Hope (Movie Mix)" (望み [Movie Mix])Yugo Kanno 2:19
15. "The Wretched of the Earth" (地に呪われたる者)Yugo Kanno 1:03
16. "Guerrilla Hunting" (ゲリラ狩り)Yugo Kanno 3:56
17. "Nightmare" (悪夢)Yugo Kanno 1:12
18. "Conceited" (独り善がり)Yugo Kanno 1:36
19. "In Order to Protect People and the Law (Movie Mix)" (人と法を守るために [Movie Mix])Yugo Kanno 2:13
Ukupno trajanje:
53:17
Disk 3
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "Target Search" (標的の探索)Yugo Kanno 10:27
2. "Systematic Violence" (組織暴力)Yugo Kanno 6:42
3. "Hateful Gaze" (怒りの眼差し)Yugo Kanno 2:01
4. "Enforcement Mode" (執行モード)Yugo Kanno 2:36
5. "Psycho-Pass feat. Akane (Movie Mix)" (PSYCHO-PASS feat. AKANE [Movie Mix])Yugo Kanno 5:08
6. "Makishima Shōgo (Movie Mix)" (槙島聖護 [Movie Mix])Yugo Kanno 3:24
7. "A Monster Is Born (Movie Mix)" (生み出された怪物 [Movie Mix])Yugo Kanno 4:23
8. "The State of My Life (Movie Mix)" (命の在り方 [Movie Mix])Yugo Kanno 3:54
9. "Psycho-Pass (Movie Mix)" (PSYCHO-PASS [Movie Mix])Yugo Kanno 6:39
10. "Who What Who What" (Movie Mix)TK from Ling Tosite Sigure 1:31
11. "Namae no Nai Kaibutsu" (名前のない怪物)ryo 5:16
Ukupno trajanje:
52:01

Distribucija[uredi | uredi kod]

Alternativna verzija postera za film koja prikazuje Ginozu i Kōgamija, a koji je darivan gledateljima uz kupljenu ulaznicu za kino.

Kao što je već naglašeno, Psycho-Pass: The Movie je prilikom premijernog prikazivanja distribuiran u ukupno 103 japanske kinodvorane.[1][4] Takav je potez bio neuobičajen za filmsku adaptaciju jednog kasnonoćnog anime serijala, međutim enorman uspjeh serijala i njegova velika popularnost doveli su do takve odluke. Krajem 2014. godine, film je dobio R15+ rejting, što je značilo da ga mogu gledati samo osobe starije od 15 godina.[15] Takav rejting bio je sukladan rejtingu kojeg su dobivala kućna izdanja anime serijala, što je producentima opet išlo na ruku jer im je omogućilo širu publiku i bolju distribuciju. Producenti su izrazili svoje zadovoljstvo izbjegavanjem strožeg, R18+ rejtinga.[15] Prikazivanje filma u kinima trajalo je ukupno šest tjedana, a gledatelji su uz kupnju karte dobili i poseban poster koji je prikazivao Ginozu i Kōgamija.[4]

Dana 20. ožujka 2015. objavljeno je kako će kućno izdanje filma biti pušteno u prodaju 15. srpnja 2015. godine, ali u tom trenutku samo za japansko tržište.[21][22][23] Film je izdan na Blu-ray i DVD formatu, oba koja su imala Standard i Premium Box Set izdanje. Kućno izdanje sadržavalo je dva diska (jedan s filmom, jedan s dodacima) i posebnu knjižicu s dodatnim materijalom.

Kinodistribucija filma izvan Japana započela je u lipnju 2015. godine, kada je film prikazan u Singapuru.[6] Tokom svog godišnjeg Otakona 2015. godine, sjevernoamerički anime distributer Funimation, objavio je kako će Psycho-Pass: The Movie biti prikazan u sjevernoameričkim kinima tokom 2016. godine, mada točan datum nije otkriven.[5][6] Film je licenciran i za njemačko tržište od strane kompanije Kazé Germany. Američko kino izdanje imalo je ograničenu distribuciju tokom 15. i 16. ožujka 2016. godine, kada je prikazano u cca. 160 kina.[24]

Kritika i zarada[uredi | uredi kod]

Zarada[uredi | uredi kod]

Film je prošao iznimno dobro na kinoblagajnama, što je samo dodatno potvrdilo popularnost serijala. U svom prvom vikendu, film je zaradio ¥247,800,000 (cca. $2,080,000) te ostvario brojku od 71,545 gledatelja.[25] Time je tokom prvog vikenda bio četvrti najgledaniji film u Japanu,[26] a tokom prvog tjedna emitiranja je završio na petom mjestu.[27] U svom drugom tjednu, film se popeo na četvrto mjesto te je tokom cijelog prvog mjeseca boravio u TOP 10 najgledanijih filmova u japanskim kinima. U tom je društvu bio još tokom prvog tjedna u veljači, nakon kojega se više nije nalazio u TOP 10, ali je prikazivanje nastavljeno.[28] Nakon ukupno šest tjedana emitiranja, film je u japanskim kinima zaradio visokih ¥1,370,000,000, podijelivši tako deveto mjesto na popisu financijski najuspješnijih anime filmova.[4] U dva dana kino distribucije u Sjedinjenim Državama, film je zaradio $138,366 na blagajnama 160 kino dvorana.[24]

Kućno izdanje filma, izdano 15. srpnja 2015. godine, prodano je, u svom prvom tjednu, u 23,781 primjeraka, što je bilo dovoljno za prvo mjesto na popisu najprodavanijih kućnih anime izdanja, s više od dvostruko više prodanih primjeraka nego drugoplasirani Blood Blockade Battlefront.[29]

Kritike[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass: The Movie
Ocjene kritike
Izvor Ocjena
IMDb 8.0/10 stars
MyAnimeList 8.15/10 stars

Kritike za film bile su iznimno pozitivne, kako one kritičara tako i one publike i fanova. Na portalu IMDb, film drži visoku 8.0/10 ocjenu, što je u istom rangu s ocjenama za prve dvije sezone animea.[30] Portal MyAnimeList, gdje filmove također ocjenjuju fanovi, dao je filmu prosječnu ocjenu od 8.15/10, što je također u suglasju s ocjenama za anime.

Pišući za portal Kotaku.com, Richard Eisenbeis, koji je dao pozitivnu kritiku za obje sezone animea, pozitivno se osvrnuo i na film.[31] Kao dobre strane filma istaknuo je promjenu lokacije, temeljem koje smo mogli proučiti promjene koje su se dogodile u likovima, SEAUn kao mjesto još jezivije i razrađenije distopije, čime su distopijski elementi koje su ranije napadali Makishima i Kamui uzdignuti na novu razinu, razradu sudbina i priča pojedinih likova te, posebice, razradu posljedica Akaneinog djelovanja kroz prve dvije sezone animea, pri čemu se posebno osvrnuo na utjecaj kojeg su Kamui i Akane imali na Sibyl na kraju druge sezone.[31] Naglasio je, doduše, kako film nipošto nije zaključak cjelokupnog serijala, dodavši kako oni koji su očekivali takav rasplet možda neće biti zadovoljni.[31] Film je na koncu ocijenio prilično dobrim, objasnivši kako sasvim uredno obrađuje posljedice prvih dvaju sezona animea te kako će se fanovima vrlo vjerojatno svidjeti.[31]

Pozitivnu kritiku filma napisala je i Alexandria Hill za magazin OTAKU USA, naglasivši kako film nije dobra početnica za nove gledatelje jer gotovo da ništa ne nudi na polju razrade likova, ali kako će se fanovima, posebice onima kojima se svidio Urobuchijev stil iz prve sezone, zasigurno svidjeti.[32]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Godina Nagrada Kategorija Primatelj Ishod Ref.
2015. Anime nagrada Newtype Najbolji film Psycho-Pass: The Movie Osvojeno [33]
Najbolji scenarij Gen Urobuchi Osvojeno
Najbolji ženski lik Akane Tsunemori Nominacija
Najbolja glumica Kana Kanazawa Osvojeno
Najbolja glazba Psycho-Pass: The Movie/Psycho-Pass 2 Nominacija
Najbolji redatelj Naoyoshi Shiotani Nominacija
Najbolji mecha dizajn Psycho-Pass: The Movie/Psycho-Pass 2 Nominacija
2016. Nagrada Seiun Najbolja dramska prezentacija Psycho-Pass: The Movie Nominacija [34][35]
Nagrada SUGOI JAPAN Najbolja animacija Psycho-Pass: The Movie Nominacija [36]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Psycho-Pass Film to Run in Over 100 Theaters”. Anime News Network. 10. listopada 2014. Pristupljeno 12. listopada 2014. 
  2. „劇場版 PSYCHO-PASS サイコパス(2014)” (Japanese). allcinema. Stingray. Pristupljeno October 23, 2014. 
  3. „Psycho-Pass Film's Teaser Video Streamed”. Anime News Network. 9. listopada 2014. Pristupljeno 9. listopada 2014. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Gavin J. Blair (January 13, 2015). „Japan Box Office: 'Big Hero 6' Stays on Top”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno January 14, 2015. 
  5. 5,0 5,1 „Funimation Licenses Project Itoh Films”. Anime News Network. 25. srpnja 2015. Pristupljeno 30. srpnja 2015. 
  6. 6,0 6,1 6,2 'Psycho-Pass: The Movie' Gets Licensed By Funimation At 2015 Otakon
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 „Psycho-Pass Film's Full Trailer, Story, More of Cast Unveiled”. Anime News Network. 27. studenog 2014. Pristupljeno 31. srpnja 2015. 
  8. „I.G Head: 2nd Psycho-Pass Anime Season Is Underway”. Anime News Network. 6. srpnja 2013. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  9. „Psycho-Pass 2nd Season, Film's Announcement Trailer Streamed”. Anime News Network. 6. rujna 2013. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  10. Twitter objava Kōjija Yamamota (japanski)
  11. „Psycho-Pass 2 to Debut in October, Followed by Winter Film”. Anime News Network. 21. ožujka 2014. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  12. „Psycho-Pass Film Slated for January 9 With Gen Urobuchi, Makoto Fukami”. Anime News Network. 26. rujna 2014. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  13. „Psycho-Pass Film's Teaser Video Streamed”. Anime News Network. 9. listopada 2014. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  14. 14,0 14,1 „Ling Tosite Sigure Performs Psycho-Pass Film's Theme Song”. Anime News Network. 23. studenog 2014. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  15. 15,0 15,1 15,2 „Psycho-Pass Film Given R15+ Age Rating”. Anime News Network. 17. prosinca 2014. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  16. „Japanese Train Commuters Can Check Their Psycho-Pass Profiles Using Kinect V2”. siliconera.com. 6. siječnja 2015. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  17. 17,0 17,1 „Sibyl System Scanners Appear In Japanese Metro Stations Promoting Upcoming ‘Psycho-Pass' Movie”. KpopStarz. 5. siječnja 2015. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  18. „Psycho-Pass Film's 2nd Trailer Unveiled”. Anime News Network. 9. siečnja 2015. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  19. „Psycho-Pass Film's Opening Streamed”. Anime News Network. 16. siečnja 2015. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  20. „Newest 'Psycho-Pass' Movie Ad Collaboration Includes Akane Tsunemori And Shinya Kogami Themed Ramen”. KpopStarz. 14. siječnja 2015. Pristupljeno 1. kolovoza 2015. 
  21. „花澤香菜、野島健児らが登壇!Blu-ray&DVD発売決定!「劇場版 PSYCHO-PASS サイコパス」公安局入局式FINAL”. koepota.jp. 20. ožujka 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  22. „PSYCHO-PASS Movie BD/DVD Slated for July 15th”. kitakubu.co. 20. ožujka 2015. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  23. „『劇場版 PSYCHO-PASS サイコパス』Blu-ray&DVD 2015年7月15日(水)発売決定!”. psycho-pass.com. 20. ožujka 2015. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-21. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  24. 24,0 24,1 Box Office Mojo: Psycho-Pass: The Movie
  25. „Yo-kai Watch Film Tops 6.5 Billion Yen, Psycho-Pass Earns 248 Million”. Anime News Network. 13. siječnja 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  26. „1月10日~1月11日”. kogyotsushin.com. 11. siječnja 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  27. „1月10日~1月16日”. kogyotsushin.com. 16. siječnja 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  28. „1月31日~2月6日”. kogyotsushin.com. 6. veljače 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  29. „Japan's Animation Blu-ray Disc Ranking, July 13-19”. Anime News Network. 21. srpnja 2015. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  30. IMDb - Psycho-Pass: The Movie
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 Eisenbeis, Richard (12. siječnja 2015). „Psycho Pass: The Movie Is Not the Climax You Were Expecting”. Kotaku. Kotaku. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  32. Hill, Alexandria (19. siječnja 2015). „Psycho-Pass: The Movie [Review”]. OTAKU USA. otakuusamagazine.com. Pristupljeno 3. kolovoza 2015. 
  33. „Fate/Stay Night, Psycho-Pass Film Win Top Newtype Awards”. Anime News Network. October 10, 2015. Pristupljeno January 11, 2017. 
  34. „Empire of Corpses, Girls & Panzer, Psycho-Pass Nominated for Japan Sci-Fi Con's Seiun Awards”. Anime News Network. March 29, 2016. Pristupljeno January 11, 2017. 
  35. „47th Seiun Awards Winners Announced”. animangaletter.blogspot.com. July 12, 2016. Pristupljeno February 28, 2017. 
  36. „SUGOI JAPAN Award2016 voting results”. Sugoi Japan Award. Arhivirano iz originala na datum 2017-04-19. Pristupljeno January 11, 2017. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]