Sajlonci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Ciloni (također Sajlonci, orig. Cylons) kibernetička su civilizacija u ratu sa Dvanaest kolonija čovjeka u naučno-fantastičnoj franšizi Battlestar Galactica, kako u originalnoj seriji, tako i u prerađenoj seriji koja je počela 2003. godine.

Iako se priroda i porijeklo Cilona u mnogome razlikuje u ove dvije serije, u obje se pojavljuju cilonski napadači i centurioni, uobičajeno potičući sa baznih zvijezda (orig. Basestar).

Originalna serija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Sajlonci (1978)

Ciloni originalne serije mehanički su metalni modeli, koje je stvorila drevna, napredna reptilijanska rasa. Ova je stvorila robote kako bi im služili i održavali njihovo ogromno carstvo, te popunjavali vojne redove usljed naglog pada broja stanovništa koji je na kraju doveo do gotovo trenutnog izumiranja Cilona.

Nova serija[uredi | uredi kod]

Ciloni nove Battlestar Galactice fundamentalno se razlikuju od Cilona originalne serije. U novoj verziji Cilone su stvorili ljudi kako bi im služili kao roboti radnici i vojnici. Kao i u originalnoj seriji, Ciloni unište gotovo čitavu ljudsku civilizaciju, te kroz duboki svemir krenu u potjeru za ostatkom čovječanstva koji je preživio u svemirskim brodovima. Za razliku od originalne serije, u novoj verziji postoji dvanaest cilonskih modela koji su gotovo istovjetni ljudskim bićima. Iako je fokus serije na ovim Cilonima u ljudskom obličju, pored humanoidnih modela postoje i Ciloni centurioni nalik onima iz originalne serije, često podrugljivo nazivani "tosterima" zbog svog metalnog tijela. Većina cilonske tehnologije zasnovana je na bioinžinjeringu, a ne na konvencionalnoj robotici.

Za razliku od uglavnom neobjašnjenih razloga genocidene misije Cilona originalne serije, osnovna motivacija cilonske rase u novoj seriji je religija. Oni smatraju da je ljudska rasa grešna, da predstavlja grešku u božijem stvaranju, te da samim tim ne "zaslužuje" da opstane. Cilonska monoteistička religija i njigov opis "Boga" u mnogome imaju sličnosti sa abrahamskom/ibrahimskom religijom.