Sajlonci (1978)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Cylon (1978))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Promotivna fotografija sajlonskog centuriona.

Sajlonci ili Cylonci (engl. Cylons) su fiktivna rasa vanzemaljskih robota koji predstavljaju glavne antagoniste u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica i njenom nastavku Galactica 1980. Sajlonci su smrtni neprijatelji čovječanstva okupljenog u Dvanaest Kolonija koje u mučkom napadu unište, a njihove ostatke, okupljene u izbjegličku flotu progone i nastoje dokrajčiti u svemiru.

Sajlonci su originalno stvoreni od reptilske rase koja se također zvala Sajlonci. Ona je, međutim, izumrla, ostavivši svoje mehaničke nasljednike da preuzmu njihovo mjesto u univerzumu, odnosno imperij koji se službeno naziva Sajlonska Alijansa (engl. Cylon Alliance).

Tipovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Postoji nekoliko tipova Sajlonaca koji se pojavljuju u originalnoj seriji, odnosno njenim adaptacijama u obliku romana i stripova.

 1. Imperijalni Vođa, koji predstavlja najnapredniji model Sajlonca, odnosno vođu Sajlonske Alijanse. Iako nikada direktno prikazan u seriji, svoj izgled temelji na drevnim reptilskim Sajloncima, te posjeduje tri mozga. Jedan od njih je ubijen u pilot-epizodi, ali je potom drugi preuzeo njegovo mjesto.
 2. IL-serija, koja je zadužena za obavljanje komandnih i viših administrativnih funkcija, a koja se ističe transparentnom glavom sa dva skaner-oka i feminiziranim glasova; u seriji su prikazana dva modela, po imenu Lucifer i Specter.
 3. Komandni centurioni koji se ističu zlatnim oklopom i dubokim glasom; zaduženi su za niže komandne funkcije i zapovijedanje garnizonima.
 4. Centurioni su vojni androidi, koji predstavljaju glavninu sajlonskih vojnih snaga. Osim kao pješadija služe i kao piloti sajlonskih lovaca i drugih letjelica. Kao lično naoružanje koriste tzv. blasterske puške i mačeve. Dizajnirao ih je Ralph McQuarrie, poznat po imperijalnim jurišnicima i Ratova zvijezda.
 5. Civili su Sajlonci sa metalnim humanoidnim licem koji se nakratko pojavljuju na planeti Gamoray u epizodi Living Legend.
 6. Humanoidi su sajlonski modeli napravljeni u svrhu infiltracije; prvi i jedini put se pojavljuju u TV seriji Galactica 1980, odnosno epizodi The Night The Cylons Landed.

Svemirski brodovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Sajlonci koriste nekoliko klasa svemirskih brodova, od kojih su se u seriji pojavili sljedeći:

Lovačke letjelice[uredi - уреди | uredi kôd]

 • Sajlonski rejder: Ekvivalent teškog lovca (lovca-razarača) koji ima poasadu od tri člana - dva pilota i zapovjednika. Naoružani su sa dvostrukim laserskim topovima.
 • A-B Raider: Napredna verzija rejdera, koja za posadu ima tri centuriona i dva sajlonska (humanoidna) androida. Jedini put prikazan u TV-seriji Galactica 1980, odnosno epizodi "The Night the Cylons Landed" Part 1.

Sajlonski kapitalni brodovi[uredi - уреди | uredi kôd]

 • Basestar: Ogroman ratni brod sa dva pulsara i brojnim laserskim turetama, nosi oko 300 Rejdera, ali nema vidljiv pogon.

Civilni ili neborbeni brodovi[uredi - уреди | uredi kôd]

 • Sajlonski teretnjak (engl. Cylon freighter: Teretni brod koji se spominje u soundtracku za Battlestar Galactica[1] odnosno brod zaslužan za elektronsko ometanje u Bitci za Cimtar u pilot-epizodi "Saga of a Star World".
 • Sajlonski tanker: Brod zadužen za transportiranje tilijuma, odnosno goriva.[2] Sajlonci su koristili najmanje jedan kako bi opskrbljivali gorivom svoje Rejdere u bitci kod Cimtara u "Saga of a Star World;" Apollo i Zac su pronašli jednu. Dva tankera su pronađena u bitci kod Gamoraya prikazanoj u "The Living Legend".

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

 1. Moss, David. „Audio”. Battlestar Galactica Memorabilia. http://www.lurexlounge.com/bsg/audio.php. Pristupljeno 3. VII 2012. 
 2. „Colonial Fleets Gallery”. Colonial Fleets. http://www.colonialfleets.com/gallery/details.php?image_id=894. Pristupljeno 3. VII 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]