Battlestar Galactica (miniserija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Battlestar Galactica (TV miniserija))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Battlestar Galactica
Omot DVD izdanja
Žanrscience fiction
drama
ScenarioRonald D. Moore
Glen A. Larson
RežijaMichael Rymer
NastupajuEdward James Olmos
Jamie Bamber
Katee Sackhoff
Mary McDonnell
Tricia Helfer
Kompozitor(i)Richard Gibbs
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski jezik
Broj epizoda2
Produkcija
Producent(i)Harvey Frand
Montažer(i)Dany Cooper
FotografijaJoel Ransom
Trajanje180 minuta
Producentska kompanija/eDavid Eick Productions
R&D TV
Universal Television
Universal Media Studios
Universal Cable Productions
DistributerNBCUniversal Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalSky One
Sci Fi Channel
Originalno prikazivanje8.9. prosinca 2003.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Battlestar Galactica (sh. Bojna zvijezda Galactica) je američka science fiction miniserija originalno emitirana na programu kanal Sci-Fi Channel krajem 2003. godine. Predstavlja remake originalne TV-serije Battlestar Galactica, odnosno svojevrsni pilot za novu TV-seriju koja se emitirala od 2004. do 2009. godine.

Radnja[uredi | uredi kod]

I dio[uredi | uredi kod]

Nakon 40-godišnjeg primirja ponovno započinje rat između Dvanaest Kolonija (planeta nastanjenih ljudima) i Sajlonaca (robota koje su nekada stvorili ljudi); Sajlonci pokreću iznenadni nuklearni napad sa ciljem da se potpuno istrijebi ljudska vrsta. Gotovo cjelokupno stanovništvo Dvanaest Kolonija je ubijeno u napadu. Većina vojnih efektiva Dvanaest Kolonija je onesposobljena ili uništena zahvaljujući malwareu koji ih je učinio prijemčivim za kibernetički napad. Njega je u informatički sistem Ministarstva obrane Dvanaest Kolonije ubacila Broj Šest (Tricia Helfer), humanoidna Sajlonka koja je prije toga bila zavela briljantnog i politički uticajnog naučnika dr. Gaiusa Baltara (James Callis) te iskoristila njihov odnos kako bi se infiltrirala u sistem pod izgovorom da radi za informatičku kompaniju.

Neposredno pred napad je svemirska krstarica Galactica, nosač koji se borio u prethodnom ratu, u posljednjoj fazi prestanka aktivne službe i konverzije u brod muzej. Njeni kompjuterski sistemi tokom prethodnih decenija nisu bili modernizirani ni povezani u mrežu, te Galactica nije pogođena sajlonskom sabotažom. Njen zapovjednik William Adama (Edward James Olmos), preuzima komandu nad ostacima ljudske flote, Potom odlazi prema pristaništu Ragnar, vojnom skladištu gdje se Galactica treba snabdjeti sa oružjem, municijom, opremom i drugim potrepštinama.

Ministrica obrazovanja Laura Roslin (Mary McDonnell) daje zakletvu kao nova predsjednica Dvanaest Kolonija nakon što je potvrđeno da su predsjednik Adar i drugi članovi kolonijalne vlade ubijeni u napadu (Roslin je 43. po redu nasljeđivanja). Brod koji je vodi (Colonial One) uspijeva oko sebe okupiti flotu sastavljenu od preživjelih civilnih brodova.

Trasnportna letjelica Raptor Galactica privremeno radi opravke slijeće na planetu Caprica, sada razorenu i opustošeno sjedište Dvanaest Kolonija. Njegova dvočlana posada - Sharon Valerii (pozivni znak "Boomer") (Grace Park) i Karl C. Agathon (callsign "Helo") (Tahmoh Penikett), maloj grupi izbjeglica ponude evakuaciju. Helo ostaje na planetu nakon što je svoje mjesto prepustio Baltaru, prepoznavši u njemu naučnog genija koji bi od njega samog trebao biti mnogo korisnijiji izbjegličkoj floti i ostacima čovječanstva.

II. dio[uredi | uredi kod]

Sajlonci lociraju civilnu flotu, te je Roslin prisiljena zapovijediti nadsvjetlosni skok u hipersvemir, a nakon čega su svi brodovi koji nisu imali nadsvjetlosni pogon uništeni.

Na pristaništu Ragnar Adamu napada samozvani trgovac oružjem. S obzirom da na njega očigledno djeluje tamošnja radijacija koja je za ljude inače bezopasna, Adama brzo zaključi kako je riječ o Sajloncu - odnosno novom modelu koji izgleda, zvuči i ponaša se poput čovjeka

Nakon što se civilna flota priključi Galactici, Roslin imenuje dr. Baltara za svog glavnog naučnog savjetnika. Baltar, duboko traumatiziran svojom ulogom u genocidu Dvanaest Kolonija, počinje primati vizije Broj Šest koja mu dijeli savjete i sugerira da je u njegov mozak bio ubačen sajlonski čip. Djelujući po njenim sugestijama, Baltar identificira Aarona Dorala, stručnjaka za javne odnose na Galactici, kao sajlonskog agenta u ljudskom obličju. Iako tvrdi da je nedužan, Doral je ostavljen na Ragnaru nakon što ga Galactica napusti.

Nakon što Sajlonci blokiraju Ragnar, Galactica i njene eskadrile lovačkih letjelica tipa "Viper" započinju borbu sa sajlonskom flotom kako bi civilnim brodovima omogućili nadsvjetlosni "skok" u udaljeni i neistraženi dio svemira. Na kraju i Galactica i civilna flota uspiju pobjeći. Adama potom nastoji podići moral preživjelih ostataka čovječanstva objavivši kako će započeti potragu za legendarnom trinaestom kolonijom zvanom "Zemlja", čije su postojanje i lokacija bile najstrože čuvana vojna tajna. Roslin je prema tome skeptična, i Adama joj u privatnom razgovoru prizna kako je Zemlja najobičniji mit.

Adama pri povratku u svoje odaje pronalazi anonimnu poruku koja tvrdi da "postoji samo 12 sajlonskih modela". Na Ragnaru Doral počinje pokazivati iste simptome radioaktivnig trovanja koje pogađaju Sajlonce. Njegov identitet je potvrđen kads ga dođe spasiti grupa Sajlonca koju čine dva metalna centuriona, te nekoliko kopija Broja Šest, Dorala, trgovca oružjem. Na samom kraju se pokazuje da je među njima i kopija Boomer, odnosno gledateljima se sugerira da je i ona Sajlonka.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga Napomene
Edward James Olmos Komandant William Adama zapovjednik svemirske krstarice Galactica
Mary McDonnell Laura Roslin predsjednica nakon uništenja Dvanaest Kolonija
Katee Sackhoff Poručnica Kara "Starbuck" Thrace Pilot Vipera
Jamie Bamber Kapetan Lee "Apollo" Adama Pilot Vipera
James Callis Dr. Gaius Baltar naučnik i stručnjak za obranu
Tricia Helfer Broj Šest Sajlonka
Callum Keith Rennie Leoben Conoy Sajlonac koji se izdaje za ljudskog trgovca oružjem
Grace Park Potporučnica Sharon "Boomer" Valerii Pilot Raptora u timu sa Heloom
Michael Hogan Pukovnik Saul Tigh Pomoćnik zapovjednika na svemirskoj krstarici Galactica
Matthew Bennett Aaron Doral Sajlonac
Paul Campbell Billy Keikeya pomoćnik predsjednice Roslin
Aaron Douglas Zastavnik Galen Tyrol zadužen za održavanje Vipera i Raptora
Lorena Gale Elosha svećenica
Kandyse McClure Zastavnica Anastasia "Dee" Dualla oficir za komunikacije na svemirskoj krstarici Galactica
Connor Widdows Boxey dječak koji preživljava holokaust na Caprici
Alessandro Juliani Poručnik Felix Gaeta taktički oficir na svemirskoj krstarici Galactica
Nicki Clyne Specijalist Cally opravlja Vipere i Raptore pod zastavnikom Tyrolom
Tahmoh Penikett Poručnik Karl "Helo" Agathon Oficir za elektronske mjere u timu sa Boomer
Alonso Oyarzun Socinus jedan od Tyrolovih potčinjenih
Ty Olsson Por. Aaron Kelly Oficir za slijetanje na Galactici
Lymari Nadal Giana

Produkcija[uredi | uredi kod]

Uvod[uredi | uredi kod]

Pokušaji da se stvori nova televizijska serija ili film smještena u isti fiktivni univerzum kao i originalna Battlestar Galactica datiraju još od 1980-ih. Tome je značajan doprinos relativno mala, ali duboko motivirana grupa fanova, među kojima se najviše istaknuo Richard Hatch, glumac koji je u originalnoj seriji tumačio lik kapetana Apolla. On je, koristeći "rupu" u autorskim pravima, 1990-ih napisao nekoliko romana koji predstavljaju nastavak originalne serije, a 1999. godine čak režirao i producirao Battlestar Galactica: Second Coming, kratki igrani film koji je trebao biti pilot za novu seriju.

On nije prihvaćen, a u međuvremenu su vlastite projekte za nastavak serije pokrenuli Glen A. Larson, tvorac bivše serije, te Bryan Singer. Slično kao i Hatchov, oba projekta su bila nastavci, ali su u potpunosti ignorirali među fanovima uglavnom omrznutu Galacticu 1980. Singerov je projekt Universal, kompanija koja drži autorska prava na originalnu seriju, čak i odobrila, ali nije došao dalje od pred-produkcije; napadi 11. septembra 2001. godine su izazvali kaos u programskim shemama i poremetili sve dugoročne planove, te je projekt na kraju otkazan.

U međuvremenu je producent David Eick došao na ideju da bi umjesto nastavka originalne Battlestar Galactice trebalo napraviti remake. Stupio je u kontakt sa Ronaldom D. Mooreom, kolegom koji se prije toga istakao radom na žanrovski srodnim serijama iz univerzuma Zvjezdanih staza, a što je uključivalo i Voyager, čiji je zaplet, a u određenoj mjeri i opći ton, imao određene sličnosti sa osnovnim konceptom Battlestar Galactice. Moore je pristao da zajedno pokušaju pokrenuti projekt, iako je 2002. godine još uvijek bio zaokupljen radom na TV-seriji Carnivale.

Tokom pretprodukcije su Eick i Moore razmišljali da, umjesto miniserije, kao pilot-projekt naprave cjelovečernji film koji bi se, slično kao i pilot originalne serije, prije emitiranja na televiziji prethodno distribuirao u kino-dvoranama. Od toga se, međutim, na kraju odustalo, jer je, za razliku od prava na televizijsku, prava na filmsku ekranizaciju Battlestar Galactice još uvijek držao Glen A. Larson. Eick i Moore su, nastojeći da sačuvaju najveću moguću kreativnu slobodu, odlučili da remake originalne serije bude u potpunosti televizijski projekt.

Scenario i razlike u odnosu na original[uredi | uredi kod]

Scenario se dijelom temeljio na scenariju za Saga of a Star World, cjelovečernji igrani film iz 1978. godine koji je poslužio kao pilot za originalnu seriju. Eich i Moore su, međutim, koristio samo osnovni zaplet, odnosno njegov početak, koncentrirajući se prije svega na uništenje Dvanaest Kolonija i pokušaje čovjačanstva da preživi. Na novu seriju su snažan uticaj imali nedavni događaji vezani uz napade 11. septembra, te su apokaliptički događaji u miniseriji u odnosu na original prikazani daleko mračnije i realističnije. Autori serije su, prema vlastitim riječima, upravo zbog toga inzistirali da se kao metoda uništenja koristi nuklearno oružje koje, za razliku od lasera i drugih "zraka smrti" postoji u stvarnom svijetu, a što je, sa druge strane uticalo i na prikaz uniformi, odjeće i tehnologije Dvanaest Kolonija koja su prilično slične zapadnom svijetu na početku 21. vijeka.

Serija je iz originalne serije preuzela dio likova, ali oni, osim imena ili nekih detalja, najviše vezanih uz položaj u Kolonijalnoj floti, obično nemaju sličnosti sa svojim ekvivalentima. Jedini izuzetak su komandant Galactice William Adama i njegov sin Lee. Sa druge strane, verzija poručnika Starbucka iz originalne serije je, iako karakterom i svime ostalim slična originalu, drastično različita s obzirom da je u obličju Kare Thrace dobila ženski spol.

Snimanje[uredi | uredi kod]

Universal je na kraju pristao na Eickeov i Mooreov prijedlog i odobrio snimanje pilota u obliku dvodijelne miniserije. Za lokacije je iskorišten Vancouver, tada prilično popularno odredište za snimanje televizijskih serija SF-tematike. Ukupan budžet je iznosio oko 14 miliona US$.

Za izvođenje specijalnih efekata je odabrana kompanija Zoic Studios, prije toga poznata po radu na žanrovski sličnoj seriji Firefly; u jednoj od početnih scena, koje prikazuju Caprica City prije uništenja, jedan od svemirskih brodova iz te serije se može vidjeti kako leti iznad grada. Moore je kasnije objašnjavao kako su Zoicovi specijalni efekti napravljeni na način da scene svemirskih letova i eksplozija učine što banalnijim, odnosno prikažu ih na način na koji bi ih prikazao televizijski kanal Discovery Channel da kojim slučajem o njima snima dokumentarac.

Za muziku je angažiran kompozitor Richard Gibbs, koji je komponirao "sajlonsku" temu koja će kasnije postati jedan od lajtmotiva serije. Gibbs nije bio angažiran za ostatak serije, te je muzika bila povjerena Bearu McCrearyju.

U samoj seriji su korišteni brojni detalji kojima se implicitno odavala počast kako originalnoj seriji, tako i drugim popularnim stripovima, filmovima i TV-serijama SF-žanra. Na samom početku serije se među muzejskim primjercima Vipera nalazi kopija letjelice iz originalne serije, a među izbjegličkom flotom se tako na trenutak može prepoznati svemirski brod USS Enterprise iz Zvjezdanih staza. Streljačko oružje koje koriste kolonijalne trupe se, pak, temelji na jurišnim puškama Seburo MN-23 koje koriste protagonisti japanske mange Dominion. Tricia Helfer je, pak, svoj nastup u liku Broj Šest velikim dijelom temeljila na liku replikantice Pris, koju je Daryl Hannah bila tumačila u kultnom SF-filmu Blade Runner. Olmos, koji je bio član glumačke postave tog filma, je Helfer na setu posudio kopiju tog filma kako bi joj pomogao pri uživljavanju u ulogu.

Razlike u odnosu na redovnu TV-seriju[uredi | uredi kod]

Miniserija je imala nekoliko sitnih detalja koji su proturječili detaljima koji se pojavljuju u ostatku serije. To se prije svega odnosi na izgled nekoliko sporednih likova, koji će se kasnije pojaviti u seriji.

Tako u jednoj sceni miniserije pukovnik Thigh pali fotografiju svoje bivše supruge Ellen. Na fotografiji se pojavljuje lik Jenny Eick, supruge producenta Davida Eicka. Njen lik će se naknadno pojaviti u seriji, ali će ga tumačiti glumica Kate Vernon.

U jednoj sceni se, također, pojavljuje službena fotografija Richarda Adara, predsjednika Dvanaest Kolonija. Na njoj se, u stvari, nalazi Eick. U jednoj od kasnijih epizoda će se, međutim, Adar pojaviti kao lik u flashbacku i tumaćit će ga glumac Colm Feore.

Reakcije[uredi | uredi kod]

Battlestar Galactica je u svom integralnom obliku premijerno prikazan na programu američkog kablovskog kanala Sci-Fi Channel 8. i 9. decembra 2003. godine. Prvi dio je gledalo 3,9, a drugi 4,5 miliona gledatelja [1]. Time je postala treća najgledanija emisija u historiji kanala [2]

Nova Battlestar Galactica je uz dobru gledanost zabilježila i uglavnom povoljne kritike, pri čemu se najviše isticalo nastojanje da se njen sadržaj, ali prije svega atmosfera, prilagodi novom vremenu, odnosno da bude mnogo mračnija i realističnija u usporedbi sa originalnom verzijom.

Reakcija među poklonicima originalne serije je, međutim, u nekim slučajevima bila izrazito negativna. To se odnosilo prije svega na najokorjelije poklonike koji se jednostavno nisu htjeli pomiriti da umjesto remakea dobiju nastavak. Među kritičarima su se našli i neki od glumaca iz originalne serije, kao što je Dirk Benedict, koji je nekoliko godina kasnije u eseju otvoreno negodovao što je njegov lik pretvoren u ženu te to objasnio mizandrijom odnosno nastojanjem Hollywooda da "kastrira" američku kulturnu baštinu. Richard Hatch je, sa druge strane, otvoreno iskazao nezadovoljstvo time što njegov san o nastavku neće biti ostvaren, ali je isto tako odlučio da će Ronaldu Mooreu dati šansu te ga je pozvao na okupljanje fanova povodom 25. obljetnice serije[3]. Ono je održano neposredno nakon prikazivanja miniserije, i tom prilikom je prikazana miniserija. Prilikom predstavljanja, dio glumaca je dočekan zviždanjem i drugim iskazima nezadovoljstva, a posebno je tome bio izložen Moore. Hatch je, međutim, pozvao publiku da se smiri, i njegova je sugestija poslušana. Hatch, koji je ispočetka odbio ponudu da nastupi u miniseriji, je naknadno pristao u TV-seriji tumačiti lik Toma Zareka.

Pozitivan prijem među poklonicima žanra je, pak, potvrđen kada je miniserija osvojila nagradu Saturn za najbolju televizijsku prezentaciju.

Velika gledanost i povoljne kritike su uvjerile producente i Sci-Fi Channel da nova serija ima budućnost, te je odobreno snimanje nastavka, odnosno redovne TV-serije, čija je prva epizoda bila emitirana u jesen 2004. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Adam B. Vary (March 12, 2009). „The Beginning of the End: A 'Battlestar Galactica' Oral History”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum March 16, 2009. Pristupljeno 16. III 2009. 
  2. "NBC Spotlights Sci Fi Channel Miniseries Hit 'Battlestar Galactica' in Special Presentation on Saturday, January 8" (Press release). NBC. December 6, 2004. Retrieved 11. XI 2007. {{cite press release}}: Check date values in: |accessdate= (help)
  3. Jevon Phillips (February 7th 2017). „Richard Hatch didn't throw popcorn at the reimagined 'Battlestar Galactica'”. Los Angeles Times. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]